Ådalen 23 – dag 14

Frukost i det gröna finns det en akvarell som Carl Larsson har målat från Sundborn. Det är snarare eftermiddagskaffe som serveras denna dag, vid ”samma” bord, platsen är densamma i alla fall.

Biltvätt

Vi somnade tidigt och var uppe tidigt. Var tidiga till frukosten. På detta hotellet behöver man boka tid för frukost men vi tyckte att en kvart hit eller dit inte spelade någon roll. Det var inte så konstigt egentligen för det var ett riktigt stort hotell och priserna är satta så att de var attraktiva, vilket vi nappade på.

Bilen såg inte rolig ut, när vi skulle åka. Parkeringen var vackert belägen längs en stor gata och om det var på parkeringen eller om det var en allé som tillhörde gatan, spelar kvitta. Lind är ett träd som droppar sav på allt som har oturen att stå under trädet, som vår bil. Det är inte bra för lacken, och när vi skulle använda vindrutespolarna så blev det bara ett vitt skum som smetades ut på rutan och gjorde att vi inte kunde se ut ordentligt. Det gör bilkörningen lite väl chansartad. Det blev till att köra raka vägen till närmsta bensinstation som hade en tvätt. Sagt och gjort, vi fortsatte vår resa med en ren bil.

Linnes bröllopsstuga

I världsarvet Falun, så är det inte bara koppargruvan som är världsarvet. Det speglar, förutom, just gruvan, även den miljö som bildades runt malmutvinningen. En del av detta är de så kallade bergsmansgårdarna. Som ett exempel på en högreståndsmiljö från 1700-talet. Det var här som Carl von Linné gifte sig med Sara Elisabeth Moraea 1739. Linne har vi stött på ett par gånger tidigare på våra resor, dels Råshult i Småland som är hans barndomshem, dels Hammarby i Uppland där han bodde.

Svedens gård är känd sedan tidigt 1500-tal. Själva bröllopsstugan som är det som är kvar av det mer ursprungliga var från början gäst- och feststuga. Gården har fler kändis anknytning. Emmanuel Svedenborgs far är född och uppväxt på gården liksom Ferdinand Boberg. Boberg blev en Stockholms baserad arkitekt med flera kända byggnader under sin karriär. Gävle brandstation, en av arkitekturens pärlor, Posthuset i Malmö, som vi sett vid våra besök där. Posthuset på Vasagatan i Stockholm och främst kanske NK på Hamngatan i Stockholm.

Vi var inte säkra på att vi kommit rätt, trots skyltarna som visade oss till den stora grusbelagda parkeringen. Bilen parkerades och så gick vi mot hästanläggningen och den var inte liten. På höger sida låg ett ordentligt patricier hus med ordentligt tilltagen snickarglädje. På baksidan öppnade en trädgård upp sig och den var ordentligt skuggig av lövträd, ask och lönn, som fått växa i många orörda år. Bröllopsstugan kändes lite liten i denna väl tilltagna lövsal. Insidan var delvis bevarad och det var fint. Jämförelsen mot Hälsingegårdarna kom osökt och det fanns en skillnad. I Hälsingland var det byggt för att skryta, här för att det förväntades av högre ståndspersoner att det var så här det skulle se ut. Här bodde man i prakten och inte bara öppnade upp rummen när det var bröllop.

Dasset var kvar och det fanns fler hål att sitta på och de satt bredvid varandra. Precis som det såg ut i början på 1970-talet när det var scoutläger. Det är inte så länge sedan som det var en verklighet. På baksidan fanns en välskött trädgård. Väl inhägnad med spetsade gärdsgårds störar som såg ut som stridsvagnshinder. Trädgårdsmästaren dök upp och berättade om arbetet med trädgården. Rådjuren var hårda på blommorna och det förklarade inhägnaden.

Vi hoppade över saft och bulle som gick att köpa i trädgården och siktade in oss på nästa del av vår resa. Vi hade bokade biljetter och ville inte vara sena.

Carl Larsson gården i Sundborn

Linnes bröllopsstuga låg på vägen till Sundborn så det var inte långt kvar innan vi var framme. Tog och körde fram till själva gården och letade efter parkeringsplats. Någon måste ha tur, men det var inte vi. Så det blev till att köra tillbaka och parkera på den officiella platsen. Det var tur för att hitta en parkering vid gården och det kaos som var blev där hade varit otur!

Det blev till att ta sig en tur till de båda gårdarna, stora Hyttnäs och lilla Hyttnäs, vilket är Carl Larsson gården. Vi tittade på kraftverket och så var det dags för lunch. Efter lite funderande fram och tillbaka över vad som fanns så blev det pizza. Ett bra val visade det sig. Vi tog god tid på oss, hämtade bilen och körde till släktens hus. Träffade farbror som var på besök hos sin dotter och så samlade vi ihop oss och gick tillbaka till Carl Larsson gården.

Det var ack så intressant att titta in på Sundborn och se hur huset utvecklats under makarna Larssons aktiva tid. Carl var bördig från Stockholm och träffade Emma som var bördig från Dalarna. När en av hennes äldre släktingar avled fick makarna Sundborn av hennes far och de flyttade hit. Här hittade de båda konstnärerna en ro som fick båda deras konstnärskap att utvecklas.

Det är högt tryck så här under högsommaren och det går guidade turer var tionde var tjugonde minut med grupper av intresserade. En promenad genom trädgården och motiven känns igen från akvarellerna som setts några gånger. Guiden ledde in oss i huset och tyvärr fick vi inte lov att fotografera inne i huset. Men det behövdes kanske inte, för det såg ut som det gjorde på målningarna som finns i de böcker som getts ut. Det var trångt och mycket prång och trappor som kommit till i alla om- och tillbyggnader under åren. När makarna hade pengar byggde de. Inte minst för att se till att alla barnen fick plats. När makarna var bort så bestämde sig de fem överlevande barnen att bevara Sundborn som det var och bildade en stiftelse. Alla släktingar till Carl och Emma har en del och kan komma och bo på gården. Vilket de gör. De bor bl.a. i de rum som vi besökte.

Efter att turen var över tog vi lite kort i trädgården och såg drog vi oss tillbaka. Kusinen hade slutat jobba för dagen och vi stannade resten av eftermiddagen. Fikade, pratade, gick husesyn och hade det väldigt trevligt.

 

 

Ådalen 23 – dag 1 – Semesterresan startar – Vägsjöfors – Osebol – Malung – Mora – Gustav Vasa monumentet

Ådalen 23 – dag 2 – Zornmuseet – Nusnäs – Vikingagravar på Sollerön – Gesundaberget – Mora – Vasaloppet – Sommarkväll längs Siljan

Ådalen 23 – dag 3 – Tallen – Pilstupet – Världsarvet Hälsingegårdarna – Bortom åa, Hälsingegården i Dalarna – Los Koboltgruvor – Stavkyrkan i Kårböle – Sveriges geografiska mittpunkt – Grusvägar och problem med bilen – Gräns- och altarstenen – Håsjö gamla kyrka – Hallstaberget

Ådalen 23 – dag 4 – Laga bilen – Sandviken – Kramfors – Gudmundsrå kyrka – Frånö folkets hus – Lunde – Tullhuset i Lunde – Kapten Mesterton – Kryssningsfartyget Birger Jarl – Ådalen monumentet – Lunde folkets hus – Sandöbron – Punkt E på kartan – Efterspelet – Marieberg – Sandslån – Ytterlännäs gamla kyrka – Styresholm

Ådalen 23 – dag 5 – Thailändska paviljongen – Ragunda – Döda fallet – Rodelbanan i Hammarstrand – Nämforsen – Trangia middag

Ådalen 23 – dag 6 – Rysshärjningar – Höga kusten bron – Höga kustens världsarv – Skuleberget – Naturrum Höga kusten – Bara in och ut ur Örnsköldsvik – Örnsköldsvik till Sollefteå – Kvällsbestyr

Ådalen 23 – dag 7 – Nu börjar resan söderut – Hemsö fästning – Hernö gin – Lotsstugan – Ådalen III

Ådalen 23 – dag 8 – Varm natt – Härnösands bilmuseum – Rådhuset – Härnösands domkyrka – Vila

Ådalen 23 – dag 9 – Resdag – Midlanda – Timrå – Hotell Knaust – Gulfmacken i Bergsjö – Gränsfors yxbruk – Söderhamn – Hälsingegården Erik-Anders

Ådalen 23 – dag 10 – Bollstagården – Träslottet – Gästgivars – Nostalgimacken i Lörstrand – Stenegården i Järvsö – Bommars – Hälsingland mot Ångermanland – Växbo lin

Ådalen 23 – dag 11 – Ol-Anders i Alfta – De sista världsarvsgårdarna – Edsbyn

Ådalen 23 – dag 12 – Bollnäs

Ådalen 23 – dag 13 – Livet i finnskogarna – Rimnetkojan – Svartnäs bruk – Svärdsjö – Grycksbo – Falun, världsarvstaden

Ådalen 23 – dag 14 – Biltvätt – Linnes bröllopsstuga – Carl Larsson gården i Sundborn

Ådalen 23 – dag 15 – Hej hå hej hå vi till våra gruva gå – Falu koppargruva – Ner i gruvan – Lilla tåget – Gruvmuseet – Lugnet – Hoppbacken

Ådalen 23 – dag 16 – Ornässtugan – Raka vägen hem