Ådalen 23 – dag 12

Ljusnan som rinner genom centrala Bollnäs

Bollnäs

Det är en dag för att ta det lugnt. Det har varit ett bra tempo på resan men idag är det lugnt. Det fanns ingenting egentligen i planeringen, mer än att ta det lugnt. Till slut åkte vi i alla fall in till Bollnäs och tittade på spåren efter människor som bodde här för snart 2000 år sedan. Det är en järnåldersbosättning som hittats och grävts ut. Den är daterad till 200-600 e.Kr. vilket är samtida med när det romerska riket var som störst och också faller ihop. Det var inget stort område den lilla kullen i byn. Nedanför låg ett gatukök och vi passade på att äta. Dags för lite rörelse och vi tog en promenad längs sjön Varpen och fram där Ljusnan rinner ut i sjön.

Vi valde Bollnäs för att det låg centralt till för de plaster som vi ville besöka. Det är kanske också orsaken till att Bollnäs ligger just här. Kyrkan är känd från tidigt 1300-talet, vilket kanske skulle kunna tyda på att det var en centralplats redan då. Sjön Varpen, Ljusnan och Voxnan som rinner ut i Varpen längre ner gör det lättare att ta sig över vattnet. Det finns ett litet fall där floden rinner ut i sjön och det har vi lärt oss, har varit populära platser att samlas på genom den tidiga historien. Vattenvägen ner till kusten är inte överkomplicerad om man vill och det går att ta sig långt med båt.

Bollnäs idag är ingenting utan GH Collini. Han växte upp i Alfta, flyttade till USA och kom sedan tillbaka med idéer. Han köpte upp mark där ingen tidigare vågat bygga och så satsade han på att dra till sig hantverkare. Skråtvånget hade upphört så det var fritt fram. Där med hade Bollnäs centrum skapats. Han var driftig och var sockenordförande, skatteindrivare och var med i ett ångbåtsföretag på Varpen. 1878 kom Norra stambanan till Bollnäs. Vi kunde se de moderna lokstallarna när vi gick vår promenad.

Vi tog en ledig eftermiddag och latade oss gott på semestern. I morgon är det resdag igen och vi ska söderut till Dalarna igen.

 

Ådalen 23 – dag 1 – Semesterresan startar – Vägsjöfors – Osebol – Malung – Mora – Gustav Vasa monumentet

Ådalen 23 – dag 2 – Zornmuseet – Nusnäs – Vikingagravar på Sollerön – Gesundaberget – Mora – Vasaloppet – Sommarkväll längs Siljan

Ådalen 23 – dag 3 – Tallen – Pilstupet – Världsarvet Hälsingegårdarna – Bortom åa, Hälsingegården i Dalarna – Los Koboltgruvor – Stavkyrkan i Kårböle – Sveriges geografiska mittpunkt – Grusvägar och problem med bilen – Gräns- och altarstenen – Håsjö gamla kyrka – Hallstaberget

Ådalen 23 – dag 4 – Laga bilen – Sandviken – Kramfors – Gudmundsrå kyrka – Frånö folkets hus – Lunde – Tullhuset i Lunde – Kapten Mesterton – Kryssningsfartyget Birger Jarl – Ådalen monumentet – Lunde folkets hus – Sandöbron – Punkt E på kartan – Efterspelet – Marieberg – Sandslån – Ytterlännäs gamla kyrka – Styresholm

Ådalen 23 – dag 5 – Thailändska paviljongen – Ragunda – Döda fallet – Rodelbanan i Hammarstrand – Nämforsen – Trangia middag

Ådalen 23 – dag 6 – Rysshärjningar – Höga kusten bron – Höga kustens världsarv – Skuleberget – Naturrum Höga kusten – Bara in och ut ur Örnsköldsvik – Örnsköldsvik till Sollefteå – Kvällsbestyr

Ådalen 23 – dag 7 – Nu börjar resan söderut – Hemsö fästning – Hernö gin – Lotsstugan – Ådalen III

Ådalen 23 – dag 8 – Varm natt – Härnösands bilmuseum – Rådhuset – Härnösands domkyrka – Vila

Ådalen 23 – dag 9 – Resdag – Midlanda – Timrå – Hotell Knaust – Gulfmacken i Bergsjö – Gränsfors yxbruk – Söderhamn – Hälsingegården Erik-Anders

Ådalen 23 – dag 10 – Bollstagården – Träslottet – Gästgivars – Nostalgimacken i Lörstrand – Stenegården i Järvsö – Bommars – Hälsingland mot Ångermanland – Växbo lin

Ådalen 23 – dag 11 – Ol-Anders i Alfta – De sista världsarvsgårdarna – Edsbyn

Ådalen 23 – dag 12 – Bollnäs

Ådalen 23 – dag 13 – Livet i finnskogarna – Rimnetkojan – Svartnäs bruk – Svärdsjö – Grycksbo – Falun, världsarvstaden

Ådalen 23 – dag 14 – Biltvätt – Linnes bröllopsstuga – Carl Larsson gården i Sundborn

Ådalen 23 – dag 15 – Hej hå hej hå vi till våra gruva gå – Falu koppargruva – Ner i gruvan – Lilla tåget – Gruvmuseet – Lugnet – Hoppbacken

Ådalen 23 – dag 16 – Ornässtugan – Raka vägen hem