Göteborgs attraktioner – Dag 11 – Oscar II fort

De gamla kanonerna vakar över inloppet till Göteborg. Ve den fiende som försökte ta sig in, före 1945.

 

Fick en förfrågan om vi ville besöka Oscar II fort. Absolut, men så blev det inte, i alla fall inte direkt. Det tog ett par år innan vi gjorde slag i saken. De har öppet några gångar per sommar och på nationaldagen 6 juni passade vi på. Den moderna transportlösningen intogs och så körde vi igenom centrala Göteborg som just nu ser ut som krigszon med djupa hål överallt och det blir till att vara mycket uppmärksam att inte gå på en mina och köra fel. Siktet ställdes mot Långedrag och en känd parkeringsplats. Vi var inte de enda så den lösningen var upptagen av andra som också hade tillgång till en modern transportlösning. Nästan i ren desperation fortsatte vi in på småvägarna i hopp om att kunna parkera bilen. Jodå, det fanns en plats till oss också, delvis avspärrad, men passagerarna hoppade ut innan bilen kördes in så nära betong barriären det bara gick. Tur att vi inte hade en stor Hisingstraktor, den hade inte fått plats! När platsen var säkrad började vi marschen upp på berget.

Vi följer strömmen av människor som tågar upp bland villorna med en utsikt för flera miljoner. Ny strömmar av människor kommer till och snart står det en skylt med ett swishnummer och ett belopp. Under sista biten mot en vaktkur omgjord till entré flippades det med smartphonen och efter en givakt med framsträckt telefon möttes vi av ett leende och ett VÄLKOMMEN! Nästa steg blev att reda ut vad vi skulle se och göra. Denna solrika sommar hotade med regn så här på nationaldagen till ära och kameran stuvades in under jacka för att inte bli blöt när regnets spaningspatrull släppte lite droppar från ovan. Inte mycket, inte så det behövdes en keps eller ett paraply. Någon general i regnarmén kom väl fram till att det inte var värt att anfall Oscars gamla fort, så vi klarade oss utan vatten från ovan denna dagen.

Gick en lång gång in berget och kom fram till något som liknade kaserner i urberget. Tankarna gick omedelbart till Oscarsborgs fort i Oslofjorden. Den byggdes visserligen 50 år tidigare och namngavs efter Oscar I som var kung för både Sverige och Norge. Nu slängde vi en blick på klockan och det var en liten stund kvar innan programmet lovade en landsättning av hemvärnssoldater vid Götiska batteriet. För första gången på 42 år har hemvärnet mobiliserats denna helgen. Vi har en förändrad omvärld, tyvärr till det sämre. Nu fick fortet låna en avdelning som skulle visa upp sig. Vi tog oss den gamla grusvägen ner för berget mot vattnet och kom fram till en gräsplan som sprängts ut i berget.

Götiska batteriet

Fortet ligger upp på hjässan på berget men för att få ytterligare eldkraft men för att öka eldkraften mot främmande fartyg i farleden och för att skydda anläggningen mot anfall från havet sprängdes det Götiska batteriet in i berget, nere vid havet. Det var skott gluggen av dessa 57 mm kanoner som vi kunde se när vi kom fram till gräsplanen. Själva gräsplanen var gjord för att ge kanonerna fritt spelrum. Namnet Götiska batteriet kommer från Götiska förbundet som är en förening som bildades 1815. Den skulle verka för en god utveckling av Sverige med fokus på civilkurage, måttlighet och redlighet. Genom en insamling var föreningen med och bekostade delar av batteriet och fick därmed ge namn åt kanonställningen. Föreningen är verksam nu, så här 200 år senare.

Det gick att titta på föreningens båt som lite egendomligt låg upplagd på land. Förklaring var enkel. Bryggan hade blåst sönder i en storm under vintern och det fanns inte pengar att lag den. Därmed förkunnade arrangörerna kunde de heller inte ta med besökare över till en av öarna i inloppet där en annan del av de militära anläggningarna ligger som ska skydda Göteborg, eller skulle skydda staden. Själva makade vi oss upp på berget för att ha en så bra utsikt som möjligt inför den kommande invasionen. Likt den amerikanska marinkårens landning utanför Mogadishu på 1990-talet så hade anfallet avisierats i god tid för att få så bra pressbevakning som möjligt. Inte oss emot, denna gången, för snart nog kom anfallet igång.

Vi hade sett de två stridsbåtarna av typ 90 rusa upp och ner i hamnloppet. I bakgrunden syntes en stor blå båt som inte kan misstas för något annat än en av Maersk lines container fartyg. Manilla Maersk, ett 400 meter långt fartyg på 215 000 ton, byggt så sent som 2018, helt nytt alltså. En viss skillnad från stridsbåt 90 som är 16 meter lång, väger 20 ton och slutade tillverkas för 20 år sedan. En viss skillnad alltså. Nu var det två stridsbåtar som kom i hög fart in mot land. Detta skedde under stark eld från tunga maskingevär som skulle hålla alla fiendens försök att skjuta sönder båtarna nere. Ett fartyg stannade kvar och överblickade all eventuell eldgivning från land medan den andra sakta sakta tog sig fram till den hela delen av bryggan och släppte av en halvpluton hemvärnssoldater som gjorde vad de kunde för att skjuta upp hemvärnets årsförbrukning av patroner, tror att de lyckades. Intressant att se. Detta är ett tydligt tecken på att Putins ambitionsnivå i östra Europa har spridit sig till den västra halvan. De tjugo år av relativ fred och samverka som vi sett håller på att ersättas av ett säkerhetspolitiskt klimat som mer liknar det kalla kriget under 1980-talet. Militär och säkerhetspolitik stiger raketsnabbt på den politiska agendan. Vi måste börja förbereda befolkning på att det kan komma orostider igen. Hemvärnets offentliga övningar är en del i den biten.

 

När denna del av nationaldags showen var över så förberedda sig Oscar II:s vänner på att att skjuta salut. Det skulle ske med Götiska batteriets fyra 57 mm kanoner. Tidsenligt krut och med dubbel svensk lösen. Ok, låt oss reda ut detta. Dubbel svensk lösen betyder att man skjuter två skott med en kanon i taget, med ett litet mellan rum. Dubbelskott på modern svenska. Tidstypiskt krut betyder att det inte en modern blandning ut krut som man ser på gamla filmer, när det ryker så att det inte går att se något. Som lekman och cyniker så undrar man ju lite varför man inte använder rökfritt krut, nu när det finns? Det blev alldeles uppenbart att det inte ar mödan värt att kamouflera kanonerna. När den första salvan fyrats av låg det en tät krutrök över batteriet och det drev sakta in över gräsplanen innan det upplöstes. Det han det inte göra innan andra och tredje och fjärde dubbelsalva smällde av. Smällde var ordet för det lät ordentligt. Riktigt ordentligt. Det var faktiskt en intressant upplevelse att stå så nära och lyssna på smällarna och fundera lite över hur kriget var förr i tiden. Dimman i Lützen fick ett litet annorlunda utseende. En vanlig dimma förstärkt med krutröken. Å andra siden. Batteriet var förblindat av röken och fiende fick en ypperliga måltavla att sikta mot, där där krutröken välde fram. Efter saluten satsade vi på att hinna före nästa programpunkt. Hemvärnets musikkår.

Nu tog vi oss upp för backen igen, men inte in i fortet. Istället följde vi vägen ut mot hjässan, som det heter. Där möttes vi av några av militären eller hemvärnets valpar som stod uppställda med stora radioantenner. En liten närmare titt på grejerna visade att utrustningen är genomtänkt och exakt där det behövdes ett litet fästa på karossen för att radiomasten skulle sitta fast så fanns det där. Vi tog fasta på en annan av det moderna försvarets materiel. Det hade slagits en bro över vallgraven till fortet och med hjälp av den tog vi oss ut på vad som skulle kunna betecknas som fortets tak. Samtidigt kunde vi inte hjäla att fundera på vad som hade hänt om dansken kommit så här långt. Dansken? Ja, en av Oscar II forts medlemmar som hjälpte till under dagen, iklädd svart uniform, berättade att fiende ALLLTID är dansken. Visserligen har inga länder i historien krigat så mycket mot varnade genom åren som just svenskar och danskar, men det kanske är lite att ta i alla fall. Väl uppe på taket tittade vi närmare på de kanoner som installerats här. Ett antal kupoltäckta artilleripjäser fanns utspridda och stod vakt över hamninloppet. De hade onekligen en fantastisk vy över inloppsfjorden ända ut till Vinga som var synligt i sommarsolen som slösade med sin värme. Det skulle varit svårt att smyga in med fartyg utan att upptäckas och beskjutas från batterierna.

 

Älvsborgs fästning

Det är en anläggning som började byggas vid förra sekelskiftet och täckte inloppet till Göteborgs hamn. Vanligt vis så kallar vi Nya Älvsborg, för Älvsborgs fästning, men det är egentligen felaktigt. Den heter Nya Älvsborg och ligger strategiskt placerad i farleden. Befästningen är från 1650-talet är inte en del av den moderna fästningen men hade sin plats i samband med de minspärrar som lades ut i älven. Förutom Oscar II fort och Götiska batteriet så ingår även minspärrar och stenspärrar i fortifikationen liksom de batterier som ligger på Stockholmsskär. Den ligger mitt emot Nya Älvsborg och det hör liksom ihop. Fästningen började avrustas i mitten på 1950-talet när kanonerna flyttades till andra lavettplatser längre ut i skärgården. 1970 avvecklades Älvsborgs fästning helt. Kanske var det flygets utveckling som gjorde en fästning av den här typen så omodern. Det blir ett litet för stort mål med för stort resultat när resurserna samlas på en plats. Det gällde att sprida ut vapen så att de kunde användas när de behövdes.

 

Oscar II fort

Vi fortsatte vår vandring på taket och tittade på ytterligare kanonen, höj och sänkbara. De sänkts under murarna så att servicen kunden ladda utan att direkt hamna i skottgluggen och så hissades de upp, siktade in sig och sköt på fiende. Det var kanske inte fienden båtar vi så fram oss på fjärden. GKSS har sin bas i Långedrag och de hade förmodligen en nationaldagsregatta för det var fullt med vita segel, en massa små mål att sikta på om man har den läggningen. Annars var det några mindre tankbåtar som ofta ligger ankrade på redden som satta fantasin i rörelse. Genom att ställa sig bakom kanonen i rätt riktning och ta ett kort så gick det att få illusionen att kanonerna siktade på fartygen. Det såg allt lite läckert ut, även om det i verkligheten handlar om människor. Det skulle faktiskt var riktigt intressant och ser hur en stor fartyg, som Manilla Maersk eller någon av det lokal färjerederiets båtar ter sig från den magnifika utsiktsplatsen som befann oss på.

Efter lite vägvisning från en välvillig guide så visades vi på en väg ner i fortet från taket. Genom att ta sig fram på ett skyttegalleri som hade en mur på höger sida och ett en meter djupt stup på andra sida så tog vi oss fram. Inte helt olikt Höytorps fortet i Norge. Detta kändes riktigt osäkert och farlig, till skillnad från att bli beskjuten av fartygsartilleri. När vi väl kom fram till nedgången så märktes det att det är gamla byggnader. Inte alls den moderna standard som vi skämt bort oss med under de senaste decennierna. När i granitberget och de mycket fuktiga tunnlarna. Mörka också. Det fanns skyltar om hur fortet skulle renoveras men det verkar som om det bara stannade av för 15 år sedan. Det verkar som om fastighetsverket bra gav upp på fortet. Det fanns inte mycket att se utan vi tog oss ut i andra ändan i den fotgrav som omger själva fortet. Tittade upp på de som stod och tittade ner på oss, och vi glada att det inte var fienden med onda avsikter. En snabb koll på de halvtillslutna luckorna till de logement som härbärgerat 300 soldater gav ett visset intryck. Göteborg är en turist stad. Här har vi ett otroligt turistmål, men då behövs det lite utställningar, lite vandrarhem, lite aktivitet, lite möjlighet att ta sig över till Stockholmsskär och kanske sova över där. Det behövs lite investeringar, statens fastighetsverk. En grupp entusiaster som vill bevara fortet har ni så det finns i praktiken några som skulle kunna utveckla turistnäringen här.

Vår tid som turister på Oscar II fort var över och vi vandrade tillbaka förbi villorna i Långedrag, förbi småbåtshamen till vårt lite trångt parkerade bil och så åkte vi hem.

Göteborgs sidan

Göteborgsattraktioner – Dag 1 – Aeroseum

Göteborgsattraktioner – Dag 2 – Göteborgs stadsmuseum

Göteborgsattraktioner – Dag 3 – Residenset

Göteborgsattraktioner – Dag 4 – Färjenäs och Karl IX:s Göteborg

Göteborgsattraktioner – Dag 5 – Ragnhildsholmen

Göteborgsattraktioner – Dag 6 – Volvomuseet

Göteborgsattraktioner – Dag 7 – Stora Katrinelund

Göteborgsattraktioner – Dag 8 – Hisingsbron

Göteborgsattraktioner – Dag 9 – Fredrikhamns skans

Göteborgsattraktioner – Dag 10 – Drottning Hackas grav

Göteborgsattraktioner – Dag 11 – Oscar II fort

Göteborgsattraktioner – Dag 12 – Remfabriken

Göteborgsattraktioner – Dag 13 – Göteborgs spårvagnsmuseum

Göteborgsattraktioner – Dag 14 – Kortedala museum ”Två rum och kök”

Göteborgsattraktioner – Dag 15 – Botaniska trädgården

Göteborgsattraktioner – Dag 16 – Saltholmen

Göteborgsattraktioner – Dag 17 – Kvibergs kyrkogård