Göteborgs attraktioner – Dag 9 – Fredrikhamns skans

De historiska resterna av Fredrikhamns skans på Hisingen i Göteborg.

Fick en fråga på morgonen och av en anledning plockades Google maps fram på datorn. Helt plötsligt kom ett namn upp på en blank fläck; Fredrikshamns skans. Min historiska radar slog till på alla cylindrar, vad var detta?! Gick över till flygfotoläget och då avslöjades en stjärnformad anläggning i gräset. Det var otvivelaktigt en fortifikation av något slag. 1600-talet med tanke på utformningen, men vad gjorde skansen där? Vad var det för något? Varför hade jag aldrig hört talas om den förut? Varför låg den där, mitt på en åker på Hisingen i vid stranden på Göta älv? Det fanns ingen logik i det! Det blev till att söka mer information på nätet.

Hoppsan, det blev en överraskning. Hannibalsfejden, som den norska invasionen av Sverige heter under det som kallas för Torstensson krig under det Trettioåriga kriget. Storpolitiskt högintressant alltså. Hade som syfte att ta den nyanlagda staden Göteborg. Det svenska läget vid västerhavet var mycket sårbart och det hade danskarna utnyttjat vid ett par tillfälle. Nu var läget annorlunda. Det trettioåriga kriget hade gjort Sverige starkare och Danmark svagare. Den svenska krigsledningen bestämde att passa på att ge arvfienden en omgång. Danskarna svarade med att ge sig på Göteborg. En trupp kom från Norge längs Göta älv och passade på att plundra och förstöra den svenska sidan. Bohus fästning som tillhörde Danmark skicka trupper över till Hisingen och för att göra det lite enkelt för oss så befann sig danskar och norrmän på Hisingsidan och svenskarna på landsidan. Fienden anlade skansar på Hisingsidan för att kunna bygga broar över till den svenska sidan och anfalla Göteborg. Fredrikshamns skans var en av dem. Det blev en akut utryckning för att titta på denna historiska plats.

 

Det var en fin majsöndag. Vi hade tittat på kartorna och lagt landmärken på minnet och styrde vi bilen mot Göta älvs norra strand. Hittade tomten där skansen skulle ligga nere vid vattnet men idag när bilen alltmer ska begränsas till förmån för ett gemensamt resande så är det inte många gratis parkeringar kvar. En parkering vid anslutning till ett byggmaskinsuthyrningsföretag förkunnade att den endast var till för deras kunder. Nu kanske inte en liten skylt stoppar oss i alla lägen. Det var söndag, företaget hade stängt, parkeringen öppen och tom. Vi lånade helt enkelt några kvadrat meter för att högst tillfälligt lämna fordonet. Det var intressant att klampa iväg över mjukmark ner mot älven. En liten stig med ett stort eftersatt underhåll förde oss ner till något som liknade en fotbollsplan med lite fel dimensioner, lite för lång och lite för smal, men vi kunde inte komma på vad det var. Dags att ge sig ut på vårgräset och lite mjukt var det. Vi tog oss runt ett upplag med murkna gamla telefonstolpar i trä där några hade knäckts. De måste vara gamla om trät lyckats att ruttna trots alla giftiga kemikalier som vi använde i impregneringen på den tiden vi hade telefontrådar i luften, upphängda i trästolpar. Det var låååååååångt innan både mobiltelefon och smartphone.

Tog oss över en spång runt några slybuskar som sakta började ta över marken så här nära älven. Vi hörde något som lät som skottlossning från ett gammalt magasin låg granne med tomten. Det fanns öppningar i fasaden som fåglar kunde ta sig in i och det såg väldigt slitet ut. Vi valde att gissa att det pågick en strid inne i huset, kanske paintball, men det kunde lika gärna vara spikpistoler i arbete men en strid passade det vi strax skulle få se. En lite sänka i marken som markerade en fyrahundra år gammal vallgrav och en liten bank som markerade en lika gammal försvarsvall på någon meter eller två. Vi försökte ta oss över det sanka och några vänliga människor med historiskt intresse hade lagt en lite bro över vallgraven. Vi var inne i skansen. Med paintball striden sjungande i öronen tittade vi ut över älven där den riktigt striden hade stått alla dessa år tidigare.

Danska flottan hade tagit sig till Göteborg och gick i land på Hisingsidan. De uppmanade den svenske kommendanten att kapitulera och svaret blev att han undanbad sig sådana skymfliga förslag. Kanske det hjälpte för danskarna seglade iväg, troligtvis mer för att den nederländska flottan var i antågande. De hindrade dock inte de norska trupper under Hannibal Sehestedt att skövla den svenska sidan av älven på sin marsch söderut. Han tog sig över till Hisingen anlade skansar längs älven, där Fredrikhamns skans var en. Från skansarna slog de broar över älven, ofta genom att använda båtar som pontoner och sedan lägga plankor över båtarna så att det gick att ta sig över med manskap, hästar och artilleri. Svenskarna satt inte overksamma. De försökte störa fienden genom räder över till Hisingen och förstöra vad de kunde. Striderna 1644 slutade med någon form av status quo med fienden på var sin sida om älven. Året efter upptogs striderna igen och danskarna hade fått förstärkning söderifrån men svenskarna bet ifrån sig. Nya försök att anfalla på den svenska sidan gjordes men svenskarna pressade tillbaka norrmännen. Kavalleriattacker slogs tillbaka och när sedan ett infanterianfall sattes in över en bro svarade svenskarna med att beskjuta bron. Anfallet kom av sig. Svenskarna förföljde efter fienden som retirerade mot Bohusfästning. Nya strider uppstod men då hade redan freden Brömsebro slutits och de gamla gränserna återställdes. Kvar idag ser vi resterna av en av de norska skansarna.

Det var dags att ta sig tillbaka över ängen till bilen som turligt nog stod kvar där vi parkerat den utan att det fanns en liten otrevlig upplysning om att parkeringen blivit mycket dyrare än vi tänkt från början.

Göteborgs sidan

Göteborgsattraktioner – Dag 1 – Aeroseum

Göteborgsattraktioner – Dag 2 – Göteborgs stadsmuseum

Göteborgsattraktioner – Dag 3 – Residenset

Göteborgsattraktioner – Dag 4 – Färjenäs och Karl IX:s Göteborg

Göteborgsattraktioner – Dag 5 – Ragnhildsholmen

Göteborgsattraktioner – Dag 6 – Volvomuseet

Göteborgsattraktioner – Dag 7 – Stora Katrinelund

Göteborgsattraktioner – Dag 8 – Hisingsbron

Göteborgsattraktioner – Dag 9 – Fredrikhamns skans

Göteborgsattraktioner – Dag 10 – Drottning Hackas grav

Göteborgsattraktioner – Dag 11 – Oscar II fort

Göteborgsattraktioner – Dag 12 – Remfabriken

Göteborgsattraktioner – Dag 13 – Göteborgs spårvagnsmuseum

Göteborgsattraktioner – Dag 14 – Kortedala museum ”Två rum och kök”

Göteborgsattraktioner – Dag 15 – Botaniska trädgården

Göteborgsattraktioner – Dag 16 – Saltholmen

Göteborgsattraktioner – Dag 17 – Kvibergs kyrkogård