Påsk i Prag – dag 7

En gammal vinfabrik? i centrala Prag. Den gamla industribyggnaden väcker mycket frågor men svaret verkar vara att här gjordes det tjeckiskt vin. 

Det tar tid att komma av Stenas RoPax färjor. Ungefär 45 till 60 minuter innan man är ute på allmän väg i Trelleborg. Då ligger samtliga långtradare på vägen, som alla lossades innan bilarna och så tar det tid. Det blir inte bättre av att en snöstorm är på väg in med blåst och blöt snö. Klockan närmar sig åtta och så är det maximal rusningstrafik in mot Malmö. Då stannar vi för en snabb frukost på ett inte okänt hamburgerställe och så ger vi oss ut i trafiken. Den är hemsk. Det går i bra hastighet men ständiga omkörningar gör att trafiken i vänster filen stoppar upp hela tiden. Det är tät trafik hela vägen upp till Helsingborg. Det märks att tyska bilförare är mer vana att köra på motorvägar i hög fart med mycket trafik. Där svänger Stockholmstrafiken av åt nordost medan vi fortsätter åt nordväst. Trots allting håller vi god fart över slätterna i norra Skåne. Hallandsåsen är nästa utmaning och med snöovädret så blir det en utmaning. Det ligger snö i alla filer och godstransporterna kämpar sig uppåt i den tilltagande halkan. Tack och lov så är det inte så halt på den norra sluttningen så nedfarten går bra.

Fortsätter norrut med god fart. Detta är en av landets motorvägar som tillåter 120 kmh och vi använder den fart vi får. Det betyder att vi äter mil genom Halland och i höjd med Falkenberg har vi kört igenom snövädret. Ju mer norrut vi kommer så blir vägarna torrare och vi kommer närmare hem. Till slut kör vi på torra vägar och trasslar oss de sista kilometerna genom skogen och kommer hem, trötta och nöjda. Dottern har kommit hem efter en lång natts bussresa några timmar tidigare och så är årets påskäventyr över för den här gången.

 

Dag 1 – Trelleborg – M/S Skåne
Dag 2 – Autobahn – Sudetlandet – Prag
Dag 3 – Luziny – Astronomiska uret – Prague Handball Cup
Dag 4 – Pražské metro – Kobylisy – Pragborgen – Karlsbron – Det dansande huset – Tjeckisk matkultur
Dag 5 -Altron Krč – Heliga hjärtas kyrka – Vaclavplatsen – Jindřišská věž – Jerusalem synagogan
Dag 6 – Boheminans 1905 – Kostel sv. Václava – Semifinal – Hemresan
Dag 7 – Genom Skåne och Halland