Göteborgsattraktioner – Dag 3 – Residenset

Fältmarskalken Lennart Torstensson palats på Södra Hamngatan 1 i Göteborg. Idag är det Västra Götalandsregionens residens och är inte tillgänglit för allmänheten utom de dagar då Fastighetsverket öppnar sina hemliga rum.

Residenset

Vad är ett hemligt rum? Idag var det i alla fall rum som inte är öppna för allmänheten, trots att det är vi som äger dem! Fastighetsverket hade för en dag öppnat residenset i Göteborg och det var dit vi tagit oss. Kön ringlade långt på gatan och runt hörnet ett par kvarter bort, som om det vore en filmpremiär. Det var bara att rätta in sig i ledet och vänta på sin tur. Det gick fort. Vi fick en lapp som berättade vilken tid som vi var välkomna på besök. Praktiskt och modernt. Det blev till att passa på att titta på examenskläder inför den stundande sommarbegivenheten. Det gick sådär, alla generationer har inte samma smak och inte heller samma syn på vad examenskläder är!

Residenset var från början fältherre Lennart Torstenson bostadshus, hjälten från det trettioåriga kriget. Han hade köpt en hörntomt vid hamnkanalen och älven 1647. Drottning Kristina utnämnde honom ett år senare till Generalguvernör för det som vi idag skulle kalla för Västsverige. Han blev också uppmanad att skaffa sig ett residens. Platsen där tomten låg blev en bra plats och Torstensson började uppföra ett palats i holländsk renässansstil på fem våningar. Torstensson själv skulle inte få se sitt hus klart. Han dog i Stockholm strax innan palatset i Göteborg var klart. En som fick se palatset var Torstensson maka, Beata som flyttar in på adressen Södra Hamngatan 1. Det blir hon som blir värdinna för den nye kungen. Karl X Gustav blir kung när kusinen Kristina abdikerar 1654. Göteborg låg bättre till än Stockholm för planerade av krig på kontinenten. Det var hit som Karl Gustav kom efter marschen över bälten och den kanske största svenska krigiska triumfen i historien. Det var också här som kung avled i hetsig feber, 13 februari 1660.

Vi kom in genom porten till en lummig gård. Den gamla trädgården hade återskapats i slutet på 1900-talet till en lätt symetrisk lite park i tidstypisk anda. Vi fortsatte direkt till hörsalen, även den från senare delen av 1990-talet där det vankades historia och välkomsttal. Det var landshövdingaparet själva, Lars Backström med fru som hälsade oss välkomna med en förskriven text, kanske inte så väl inövad men det fanns allvar, humor och värme vilket fick oss att känna oss välkomna och skratta av äkta glädja. Där efter fortsatte vi in i våra rum, för visst är det vi skattebetalare som äger det gemensamma arvet som residenset är en del av. Det sa i alla fall Landshövdingen och nog är det så.

Inför EU-toppmötet genomfördes omfattade renoveringar. Vi har nämnt trädgården och den nybyggda hörsalen. Även det gamla 1600-tals residenset fick sig en välbehövlig genomgång. Renoveringen satsade på att visa olika delar av det område som det representerar och olika rum fick olika karaktär och stil. Vackert och snyggt. Det behöver det vara om det ska visas upp för kungligheter, presidenter och andra potentater. Backstöm hävdade att betalningsviljan hos residensets gäster är svag, men det gällde inte dagens gäster, vi står för notan via skattsedeln!

Det var mycket värt besöket att få besöka residenset. Det kanske inte blir någon mer gång och det är inte öppet för allämenheten så vi fick lov att stå ut med alla köer. Får ni chansen, ta den!

Göteborgs sidan

Göteborgsattraktioner – Dag 1 – Aeroseum

Göteborgsattraktioner – Dag 2 – Göteborgs stadsmuseum

Göteborgsattraktioner – Dag 3 – Residenset

Göteborgsattraktioner – Dag 4 – Färjenäs och Karl IX:s Göteborg

Göteborgsattraktioner – Dag 5 – Ragnhildsholmen

Göteborgsattraktioner – Dag 6 – Volvomuseet

Göteborgsattraktioner – Dag 7 – Stora Katrinelund

Göteborgsattraktioner – Dag 8 – Hisingsbron

Göteborgsattraktioner – Dag 9 – Fredrikhamns skans

Göteborgsattraktioner – Dag 10 – Drottning Hackas grav

Göteborgsattraktioner – Dag 11 – Oscar II fort