Dagsutflykter i närområdet – dag 1 – Hällristningarna i Tanum

HällristningsraidenVärldsarvet Tanum med hällristningarna i Vitlycke.

Hällristningsraiden

Det var mulet på morgonen. Det behövdes en omgång spackel till i det hålbemängda taket. Vi slipade och spacklade och så satte vi oss i bilen för en extra semesterdag. Efter 15 km fylldes tanken och färden fortsatte på den stora autostradan norr ut längs kusten. Det var löjligt mycket trafik för en söndag förmiddag men den glesnade lite vartefter vi passerade de större orterna längs vägen.

Målet för resan var Tanumshede, Vitlycke museum och världsarvet hällristningarna. Efter dryga två timmars resa var vi framme. Det mulna vädret hade ersatts av en gassande sol när vi svängde in på parkeringen. Världsarvet Tanums hällristningsområde tillfördes världsarvslistan 1994 som ett enastående exempel på bronsålderskonst. För att hålla ihop detta utspridda område finns Vitlycke museum som drivs av Västra Götalandsregionen. Göteborgs Universitet har forskare på plats.

Utställningen som fanns hade den kanske viktigaste brasklappen som ett museum på ett världsarv kan ha, vi vet inte hur det var, men detta är vad vi tror att vi vet utifrån källmaterialet. Tack för det, för utställningen andades 2010-tal lång väg. I den historieskrivning som vi ser idag lyfts den lilla människans villkor fram och de stora skeenden hamnar i bakgrunden. Krig kan det diskuteras om, men då i termer av mänskligt lidande. Här hade utställarna gjort den lyckliga tvåbarnsfamiljen som trivdes med sin tillvaro under obestämda år på bronsåldern till röd tråd genom vandringen. Det gäller att sovra hårt i vad som är önsketänkande och vad som finns riktiga belägg för. Det är bra att börja med en brasklapp. Kan själv väldigt lite om bronsåldern men den tekniska finishen på utställningen var bra, tydlig och informativ. Men det är svårt med den lyckliga familjen på bronsåldern. Olika tider olika perspektiv, och det är bara att gilla läget.

Vitlyckehällen

Dags att gå ut i den stekheta solen, titta på tyska cykelturister som tog sig fram i värmen. Vi vandrade över vägen och betraktade den första stora hällen. Det är fyra platser som är i ordning gjorda och nu fick vi en guide med oss till den första, Vitlyckehällen. Det var varmt och vi tvingades in i skuggan för det gjorde ont i ögonen. Vilken sommar vi har haft! Det var fina bilder som vi kunde se tack vare att de är målade i rött. Hällarna fanns ofta vid vatten där människor kom farande för handel. Det är mycket få kvinnor som avbildas men här finns en bild som kallas för brudparet och som räknas som väldigt speciell. Vi avstod från att gå runt och titta på de mindre hällarna med motiveringen att det var för varmt. Vi gick tillbaka till bilen och körde mot Aspeberet.

Aspeberget

Aspeberget var väl anpassat för att titta på de röda hällristningarna. Den bild som väcker intresse är annars cirkeln med bedjande människor. Det är i alla fall tolkningen av densamma. Solen var verkligen het och skulle säkert uppskattats på bronsåldern. Vi gick tillbaka de 300 meterna till bilen och den fantastiska klimatanläggningen. Nu blev det några kilometers resa söderut innan vi kom fram till Litsleby.

Litsleby

Litsleby är den tredje, den fjärde är Fossum, av de kända hällarna som tagits fram för besökare. Platsen låg i skugga och en gångbana i trä hade gjorts så att det gick att komma riktigt nära. Där fanns den då, den över två meter långa krigaren. Det är den bilden som gör Litslebyhällen så speciell. På platsen finns också en häll med ristningar som inte är rödmålade och en lite mer mulen dag hade det kanske gått att se skuggor av groparna. Nu gick inte det trots vissa försök med kamerans blixt.

Det var dags att resa tillbaka de många milen hem. Med oss fick vi en upplevelse som tyvärr hämmades av solen och värmen och av okunskapen inför allt vi fick se. Resan var inte förgäves och i jämförelse med förra året när det ”bara” regnade så var årets sommar bra. Vi kanske har valt fel aktiviteter på fel dagar, och dagen var kanske ett bra exempel. Några timmar senare var vi hemma, en stor erfarenhet rikare.

Dag 1 – Hällristningsraiden

Dag 2 – Utflykt till glasblåsarbygd

Dag 3 -Tjolöholms slott

Dag 4 – Hedared stavkyrka

Dag 5 – Råda säteri

Dag 6 – Carlstens fästning på Marstrand

Dag 7 – Rydals spinnerifabrik

Dag 8 – Pilane skulpturpark och gravfält

Dag 9 – Äskhults by