Sikte mot Kalmar – Dag 4

En vitsippa, en gulsippa och en blåsippa, sida vid sida. Bilden är tagen i vårsolen vid Ismanstorp på Öland.

Linneuniversitetet

En viktig orsak till att resan gick med sikte mot Kalmar var att en familjemedlem tidigare studerat i staden. Det var morgon den fjärde dagen och allt bagage packades ihop och lastades in den lilla bilen som just för dagen skulle mått bra av att vara lite större. Morgonen tillbringades med en promenad för att visa upp en del som präglat vår vardag. En historia i sig. Idag heter det Linneuniversitet, det som en gång var Högskolan i Kalmar.

Utbildningen i Kalmar har anor från 1840-talet. Då startades läarutbildning och sjöfartsutbildning. Det skulle dröja 130 år innan utbildningarna samlades under Högskolan i Kalmar. Till detta kom ett par nya utbildningar bl.a. en satsning på turism, något familjen har haft glädje av. Det gick fort och 22 år senare fick Högskolan universitetsstatus inom vissa forskningsområden. Växjö universitet ligger ca 90 minuters bilresa åt väster, en stäcka som vi ska ta lite senare på dagen. Universitetet och högskolan slogs 2010 samman till Linneuniversitet. Vi tog en vandring genom, för vissa av oss, kända kvarter. Det kom som förklaringar och berättelser och minnen ploppade fram. Där bodde jag. Där handlade vi. Där var tentasalen. Där var föreläsningarna. Där var kåren. Minnen från en annan tid i livet. Det var dags att ta sikte bort från Kalmar och tillbaka till vardagen 25 år senare.

Boda

Vad är en resa genom södra Småland och Glasriket om man inte stannar och tittar på ett glasbruk? Dålig stil kanske. Boda glasbruk låg bra till längs vägen. Minnen från tidigare resor sa att det skulle vara ett bra stopp. 1864 grundades det gamla glasbruket som levde vidare i 140 år innan smältugnen stängdes 2003. Orten började tappa och idag räknas det inte längre som en tätort. Det märktes när vi for genom byn, den har sett bättre dagar. Kvar finns ett museum med glasblåsning. Det skulle öppna en halvtimma senare och det är givetvis så att utbildning och kunskap får barn på många sätt, detta skulle var ett. Vi väntade och när klockan hade nått fram kom en person och öppnade dörren och berättade att museet var stängt på måndagar, dvs. idag. Lite plåster på såren fick den yngre generationen ändå med en lite souvenir av den snälla museichefen. Det blev till att ta sig tillbaka till transportleden med sikte bort från Kalmar. Kartan studerades och ett nytt glasbruk drog till sig intresset. Inget vi varit på tidigare.

Skruf

Orten har sitt ursprung i medeltiden och är idag en liten industriort i södra Småland. Skruf ligger i Ljudersocken som troligtvis mest är känd för de personer som INTE bott här. Karl-Oskar och Kristina Nilsson både här innan de utvandrade till Amerika. Deras liv har blivit symbol för alla de svenskar som utvandrade till USA under 1800-talet och som odödlig gjorts av Vilhelm Mobergs epos.

Glasbruket som startade 1897 har fortfarande verksamhet med handblåst glas, främst prydnadsglas men även serviser. Pjäserna är inte helt lika med det ska de inte vara om de är handblåsta. Försäljningen öppnade inte förrän senare och det blev återigen till att vänta. Glasbruket var stängt denna helgdag. En glasvas fick följa med när resan fortsatte med sikte på hemmet.

Dag 1 – Målsryd – Tranemo – Kronoborgs slott – Dackefejden – Växjö – Kulturparken Småland – Lessebo – Kalmar slottspark

Dag 2 – Kalmar slott – Kalmarunionen – Kalmarkriget – Kalmar länsmuseum – Jenny Nyström – Regalskeppet Kronan – Futharken – Kalmar stad – Ölandsbron – Kalevi runsten – Södra Ölands världsarv – Gråborg

Dag 3 – Kalmar FF – Guldfågeln Arena – Borgholms slottsruin – Ismanstorp

Dag 4 – Linneuniversitetet – Boda – Skruf