Sikte mot Kalmar – Dag 3

Borgholms slottsruin.

Det blev en lång härlig morgon. Siktet var inställt på att promenera till Äventyrsbadet som öppnade vid 10. Löftet om badet är ett säkert kort att spela på när den yngre genrationen inte visar riktigt den grad av entusiasm som den äldre gör inför gråa stenar staplade på varandra. Nej det behövs mer aktion för att tillgodose den moderna människans livstempo. Inträdet betalades och alla formaliteter genomgicks innan det var dags för vågmaskiner, simmärken, hoppa i hopptorn och allt annat som man kan göra för att bli genomvåt. Traditionsenligt avslutades lögandet av ett besök på en större internationell hamburgerkedja. Restaurangen var full av människor som tagit sikte på Kalmar för att se den allsvenska matchen mellan hemma laget Kalmar FF och de blåvita kamraterna från Västkusten.

Kalmar FF

Fotbollsföreningen från Kalmar har funnits sedan 1910. Namnet tog föreningen i slutet på 1920-talet när spelare från olika lag samlades till en elitsatsning. Det skulle dröja 20 år innan föreningen tog steg upp i högsta serien. Det blev lite lindansade innan en 20 årig sejour utanför allsvenska inleddes 1954. Bra resultat varvades med hissåkande mellan divisionerna. Efter millenniumskiftet kom några goda år för föreningen som hade stabilitet och sunda satsningar. Matchande skedde på den gamla Fredrikskans planen som började ha sett sina bästa dagar. Strax före 100-års jubileum så kunde föreningen föra Lennart Johanssons pokal till sitt kansli. Lagom till den 101:a säsongen kunde laget börja spela på den nya planen Guldfågeln Arena.

Guldfågeln Arena

SM guldet 2008 och hundraårs jubileet 2010. Fredrikskans som en gammal arena och Svenska Fotbollsförbundet ökade krav på arenor. Vad än orsaken var beslutade sig Kalmar FF att bygga ett nytt fotbollsstadium åt sig själva. Placeringen blev i Hansa City där den tidigare Volvo fabriken legat. Vi letade efter någonstans att handla lite picknick och hamnade rätt i smeten, där bussar med supportrar rullade mot den nya arenan. Det var mycket människor i rörelse mot den namnsponsrade fotbollsplanen. Eftersom det förekommer att slagsmål mellan supportar så gällde det att vara försiktig, även om det gick bra denna gång. Första spadtaget togs 2009 och till den allsvenska premiären 2011 var arena klar att ta i bruk. Vi lämnade den moderna tidens underhållning bakom oss och for återigen över Ölandsbron.

Borgholms slottsruin

Denna gång gick färden norrut. Allvaret på högersidan och havet till vänster. Väderkvarnar passerades och snart dök det upp något på vänstersidan som skulle bli nästa stopp. Borgholm slottsruin. Den är imponerande, resterna av Tessins byggnad, där den ligger på toppen av strandbogen med milsvidd utsikt över Kalmarsund. Även från landsidan är den mäktig, så det blev till att dra efter andan. Platsen befästes ungefär samtidigt som Kalmar med ett torn. Piratverksamhet och tull var kanske drivkrafterna men det verkar ändå klart att de två tornen på var sin sida om Kalmarsund kunde styra en del av handeln. Det går inte att glömma bort Gråborg, som vi besökte i går som är ligger nära, kanske lite senare i tiden. Slottet började byggas på 1200-talet och var klart strax innan Magnus Ladulås tog över som slottsherre. Borgholm var en av krigsskådeplatserna under 1500-talens svensk-danska krig. Johan III som gillade att bygga slott satte igång att rusta upp slottet men lillebror Karl IX satts stopp när han blev kung. Han ändrade sig och lyckades få försvarsverken klara lagom till Kalmarkriget. Borgholm växlade ägare flera gånger under kriget, aldrig genom stormning utan genom kapitulation. Svenskarna fick efter freden i Knäred tillbaka en plundrad byggnad. Nya försök gjordes att rusta upp och modernisera slottet. Det är här som Tessin kommer in och han påbörjar det nya slottet åt Pfalzgreven Karl Gustav, som fått det i förläning av sin kusin drottning Kristina, Han tappade intresset för sitt öländska slott när han blev kung och slottet färdigställdes aldrig. En brand i början på1800-talet gav den slutliga nådastöten. Idag pågår konsertverksamhet under sommaren och slottet har öppet för besökare, som oss, under större delen av året.

Den yngre generationen var inte på humör och prislappen på inträdet och förväntningarna på vad det kunde ge gjorde att vi avstod denna gång. Efter en liten picknick i vårsolen så satte vi oss i bilen och fortsatte färden norrut. Inte särskilt långt eftersom vi hittade en liten väg som gick över till den östra kusten. Vi passade på att njuta av kulturlandskapet som är speciellt i april när vårbruket verkar vara igång men träden står och tvekar om det är tillräckligt varmt för att ta på sig sommarkostymen. Solen gjorde vad den kunde för att övertyga träden om att skifta färg medan vinden gjorde vad den kunde för att träden skulle förbli kala. Väl framme på östsidan satte vi siktet mot Kalmar men en liten avstickare skulle det bli till. På skyltarna stod det Ismanstorp.

Ismanstorp

I en glänta i skogen fanns en liten grusplan och sedan var det dags att söka upp denna öländska borg som vi har så lite kunskap om. Det fanns inte mycket att hitta. Borg från 300-talet med nio portar vilket skulle, antyds det, inte vara en försvarsanläggning eftersom det är svårt att försvara, jämfört med Gråborgs tre. Det finns spår efter ca 90 hus och vad som antas vara en handelsplats i mitten. Att titta på diskussionsforum på nätet ger mer spekulationer än svar. Utformningen liknar ett romerskt härläger fast runt i stället för fyrkantigt. Kopplar vi ihop de teorierna med att ölänningarna var germaner som for till dagens Tyskland för att strida mot romarna, en inte långsökt tanke, så kan influenserna komma därifrån. Men, hävdar någon annan, en försvarsanläggning ser ungefär likadan ut oavsett efter som det är samma funktion. Mer frågor än svar. Har dock för mig att det hittats skatter på Öland med nya romerska mynt vilket skulle kunna betyda att ölänningar har tagit del av den tribut som romerna betalade för att få ha sina gränser i fred.

En annan diskussion flammade upp, om Ismanstorp var Sveriges första stad. Sedan diskuteras stads begreppet och paralleller drog dels till Birka, som kom något senare och dels till det samtida Uppåkra utanför Lund. Återigen många frågor och inga svar. Vi satte oss tillrätta i ett av husen i Ismanstorp och plockade fram några kex och lite saft. Inne i borgen slösade solen med sin värme eftersom kompisen vinden inte kom in. Den dag var det en försvarsanläggning mot vindens kyla. Tittade runt lite till, och vandrade sedan genom hagar och skogar tillbaka till bilen. Vitsippor, blåsippor och gulsippor lyste med sin färgprakt längs vägen och den yngre generationen förevigade dessa blommor med digitalkameran. Nöjda med vår påskresa tog vi sikte på Kalmar och sista natten innan hemresan.

Dag 1 – Målsryd – Tranemo – Kronoborgs slott – Dackefejden – Växjö – Kulturparken Småland – Lessebo – Kalmar slottspark

Dag 2 – Kalmar slott – Kalmarunionen – Kalmarkriget – Kalmar länsmuseum – Jenny Nyström – Regalskeppet Kronan – Futharken – Kalmar stad – Ölandsbron – Kalevi runsten – Södra Ölands världsarv – Gråborg

Dag 3 – Kalmar FF – Guldfågeln Arena – Borgholms slottsruin – Ismanstorp

Dag 4 – Linneuniversitetet – Boda – Skruf