Dagsutflkter i närområdet – Dag 5 – Råda säteri

Vad gör man en varm och skön tisdagskväll i sommarfagra Sverige? Man åker till Råda säteri och går på veteranbilsträff. Det var precis vad vi gjorde. Vi körde upp i den vackra allén som gav en viss skugga för den varma solen. Även så här på kvällen kunde vi känna värmen. Själva byggnaden är svår att se i början på trädraderna men sakta öppnas vyn upp när vi kommer upp till grindarna. Det står motorcyklar överallt och av alla märken och årsmodeller. Välvårdade för det är entusiaster som kommer hit, för att se på bilar och fika, träffa kompisar och prata.

Området är gamalt. I källorna finns det belagt med Råda från 1300-talet. Vi ska inte bli överraskade om det är ännu äldre. Kanske låg det gamla huset längre ut på udden i Rådasjön, som var lättare att försvara. Nu ligger det vid den smalare delen av sjön tvärs över från Pixbo. Danskarna har varit på besök, i denna svenska del av västkusten och passade på att bränna stället både 1563 och under Kalmarkriget 1614.

Parkerade bilen som INTE passade in i det sällskap som parkerat på gårdsplan framför mangårdsbyggnaden. Det var en kortare promenad upp till entrén men inget som tog andan av en men bilarna gjorde det. Det gick att se de amerikanska bilarna som välskötta och glänsande stod i solen. Deras europeiska kollegor är mindre och med lite mer återhållsam färgsättning och inte lika skinande. Färgsättningen på dagens Råda säteri är annars ganska original. Säteriet är i stort sett sig likt som när det byggdes av Martin Törngren 1770. Han hade samma år gift sig med Sara Chambers som precis blivit änka. Hennes bror William hjälpte till med ritningarna. William var född i Sverige av skotska föräldrar och kom senare att göra karriär som engelsk landskaps och trädgårdsarkitekt. Han räknas som en av de främsta landskapsarkitekterna i England under senare delen av 1700-talet.

Gården är inte särskilt stor men det är en trevlig kvällsaktivitet så här på sommaren. Kön till våffelbagaren var väldigt lång, så det blev i stället långa blickar på gamla Mercedesar, små Fiat 500, skinande Volvo PV, T-birds, Folkabussar, 20-tals Pontiac, Ferrari, Morgan och en gangster Citra. Dagen var inte bortkastad och solen en bonus.

Dag 1 – Hällristningsraiden

Dag 2 – Utflykt till glasblåsarbygd

Dag 3 -Tjolöholms slott

Dag 4 – Hedared stavkyrka

Dag 5 – Råda säteri

Dag 6 – Carlstens fästning på Marstrand

Dag 7 – Rydals spinnerifabrik

Dag 8 – Pilane skulpturpark och gravfält

Dag 9 – Äskhults by