Snubbeltrådar dag 1 – AB MACK

Tog tunnelbanan till Midsommarkransen i Stockholm för att genomföra ett tjänsteuppdrag. Inte den delen av Midsommarkransen som är känd och där LM Ericsson en gång byggde upp sin fabrik vid Telefonplan. Nej det var till att ta sig ner till tunnelbane och bussdepån i den nordöstra delen av stadsdelen som ligger under E20 där den passerar Hägerstensvägen och Södertäljevägen. Mitt i smeten alltså.

Nu är det, även om vi inte officiellt tycker om huvudstaden, ganska vackert att promenera genom Midsommarkransen. De för Stockholm så typisk gula nyanserna i putsfasaderna är vackra och den tidiga 1900-tals bebyggelsen är tilltalande. Egentligen heter området Tellusborg efter de bolagsnamn som exploaterade området. De lite vinglande gatorna ger ett småskaligt och pittoreskt utseende och fungera väl som avbrott till den linjalräta kvarter som vi normalt förknippar med stadsbebyggelse. Stadsplanen är ett verk av Per Olof Hallman och är, enligt de som förstår sig på det hela typiskt för hans arkitektgärning.

Blicken har en tendens att flacka lite omkring allt det nya och då snubblades det över något. På fasaden på en av dessa gula byggnader satt, säkert inte utan avsikt, en vacker blå skylt. Skylten berättade att detta var ett lite speciellt hus, en del av den svenska industrihistorien.

Oscar Andersson var en ingenjör som arbetade på Kontrollkranen som mätte vätskor som levererades. Han uppfann ett eget system som han erbjöd företaget men de var inte intresserade. Tillsammans med tre kompanjoner så grundade han ett företag som började tillverka bensinpumpar med Anderssons patent i botten. De började sin tillverkning här på Tegelbruksvägen 20 i Midsommarkransen. Företaget behövde ett namn och man valde att använda begynnelsebokstäverna i deras namn och då fick de till namnet AB MACK. De var noga med att se till att namnet fanns på deras pumpar och med tiden kom ordet mack att bli synonymt med bensinstation. Återigen ett område där ett företagsnamn har fått ge namn åt en produkt, lite som Bulldozer är synonymt med schaktmaskiner. Tänk vad man kan snubbla över när man är ute på andra ärenden!