I skuggan av Turning Torso – Dag 4

Utsikten från hotellrummet på 10:e våningen med en bra utsikt.

 

Vaknade upp och packade ihop alla pinalerna i den stora resväskan. Det var dags att gå till jobbet och det var dags att byta hotell. Kurs fem dagar i Malmö och det var bara att gå till jobbet ”som vanligt”.

Efter avslutad kurs verksamhet, så blev det en promenad till det nya hotellet. Malmö live stod klart 2015. Anläggningen består av tre hus som sticker upp i skyn som tre pallar med olika storlekar. I den lilla finns ett konserthus, i den mellersta en konferensanläggning med plats för upp till 1500 personer och i den höga delen hotellet, med 444 rum. Ett av dessa var avsett för mig under den kommande veckan. Det var ett mindre lyxhotell och det fanns ingen anledning till att vara missnöjd med rummet. 10:e våningen med utsikt mot hamnen. Det var lite lågt för att få den fantastiska utsikten som Skybaren har 15 våningar upp, men fy den som klagar på detta. Degs att installera sig och sedan var det ut på stan för att fixa något att äta. Det hade varit hotell frukost och en bra lunch så det gällde att hitta något inte allt för mycket. En hel middag var det inte frågan om. Kanske mer en macka eller en brödbit med lit pålägg från affären. Sagt och gjort, dagas att gå ut på upptäckts färd.

 

Västra stationen

Lämnade hotellet och kom ut på Dag Hammarskölds plats, som hotellet har som adress. Tvärs över platsen ligger en lite röd tegelbyggnad av lite äldre stil som det står Västra stationen på. 1874 var det dags att bygga en järnväg mellan Malmö och Ystad. Då byggdes en station vid det som idag är Dag Hammarskölds plats. Stationen revs senare och ersattes med dagens strax innan förra sekelskiftet. Troligtvis hade banan problem med ekonomin, vilket flera andra, mindre banor hade och 1941 tog staten över järnvägen. 1955 lades stationen ner och verksamheten flyttade till Malmö central. Idag är det en restaurang inrymt i byggnaden men det skulle bli för mycket mat så promenaden fortsatte in mot staden.

 

Malmö Saluhall

Så stod det på en skylt som vi passerat tidigare med bilen men som gående var det lätt att slinka in i en byggnad med ett så lockande namn. Det var en gammal lagerbyggnad i Malmö hamn som man fick för sig att renovera. En ålderstigen tegelbyggnad utan tak, i ett gravt förfallet stadium. Lyckligtvis såg någon potentialen OCH hade de ekonomiska muskler som krävdes. Gert Wingårdh fick uppdraget att rita den nya saluhallen och i november 2016 kunde den slå upp portarna till matglada besökare. Det var en stilren inredning som mötte en besökare. Försäljningdiskar för råvaror som såg inbjudande ut, blandades med sittplatser för ätande gäster. Det här är en matplats för en generation som är något yngre än den som skriver och efter att ha tittat på allting var det dags att gå vidare ut i Malmö i jakten på kvällens mat, för mig.

 

Malmö innerstad

Tog bron över vallgraven in i innerstaden. Tittade på Malmö hus till vänster som med sin mörkröda färg ligger som ett vakande lejon över det gamla Malmö. Fortsatte Slottsgatan söderut men hittade ingen mataffär. Svängde in på en mindre gågata och noterade den låga bebyggelsen med det gamla utseendet i den moderna staden. Kryssade mig fram på gatorna och hamnade till slut på Lilla Torg med fullt av människor som liksom jag njöt av den vackra och ljumma kvällen. Det var i princip fullt på alla serveringar. Till slut gav jag upp, svalde stoltheten och utnyttjade snabbmatens fördelar. Det går att få små portioner också. Så var det dags att gå ”hem” till hotellet.

 

World Maritime University

lämnade innerstaden och passerade sedan Bagers bro och kom fram till en stor röd tegelbyggnad som man byggt på en stor svart semikubistisk ryggsäck. Tacksamt nog har man delat huset som en sandwichsnitt så det ser inte så illa ut. Det är kanske därför som bygget, som blev dubbelt så dyrt som budgeterat har vunnit arkitektpris för sitt sätt att smälta ihop den gamla staden med den nya. Huset kallas i folkmun för Tornhuset men byggdes 1910 för att ersätta det gamla hamnkontoret som idag tillhör Svenska kyrkan som ligger strategiskt placerat mellan World Maritime University och Malm live. 1997 tog Malmö Högskola över huset innan de flyttade över gatan till sina nuvarande, och mycket moderna arkitektoniska skapelse. Istället flyttade FN-universitetet in. FN:s organisation för sjöfart IMO, grundade ett universitet och forsknings institution 1983 och den kom att placeras i Malmö. Säkert beror det till stor del på att det är svenska statens om finansierar det mesta av budgeten. Här forskas det inom sjöfart och hamn administration, en kunskap som är tillgänglig för alla. 2015 flyttad de in Tornhuset och dess prisbelönta kubistiska ryggsäck. Efter att ha tittat på de gamla hamnkontoret så blev det en kort tur till hamnen för att insupa det underbara kvällsljuset som spred sig över vattnet. Sedan var det dags för natten.

 

Dag 1 – Laxbutiken
Dag 2 – Falsterbokanalen – Falsterbo golfklubb – Falsterbo fyr – Kolarbacken – Falsterbo museum – Falsterbo kyrka – Falsterbo hus – Skånemarkanden – Skanör – Skanörs borg – Lilla Torg – Sankt Petri kyrka – Turning Torso – Zlatan Court
Dag 3 – Ventrafiken – M/S Uraniborg – Ven – Tycho Brahe – Tycho Brahe museet – Sankt Ibbs kyrka – Bäckviken – Karlslundsbadet – Landskrona IP
Dag 4 – Malmö live – Västra stationen – Malmö Saluhall – Malmö innerstad – World Maritime University
Dag 5 – Fiskhoddorna – Museispåvägen i Malmö – Teknikens och Sjöfartenshus – Kalas på + 55 boende -Pildammsparken – Malmö IP -Sankt Petri läroverk
Dag 6 – Kockums – Klaffbron – Torrdockan – Spetsbunkern – Gängtappen – Ubåtshallen – Bockkranen – Universitetsholmen
Dag 7 – Amathadådet
Dag 8 – Malmö centralstation