Londonresan – Dag 8

Den vackra Regent Park i fager vårskrud.

Gick vi upp sent dagen innan så blev det ännu senare denna dag. Packade ihop alla våra väskor och checkade ut. Flyget gick inte förrän sent på eftermiddagen, tidiga kvällen, så det skulle bli en lång dag i ett London där temperaturen steg över 20 graders strecket och jackorna åkte av och solkrämen fram. Det blev en resa med en klassisk London taxi till Regent Park.

Regent Park

Vi visste ingenting om denna park som anlades av viktorianerna under första hälften av 1800-talet. Taxichaufförens fråga om inre eller yttre cirkeln förstod vi inget av. Vi ville ”bara” ha tag i en lekplats för att trötta ut resesällskapet så att det blev lugnt på planet hem. I den inre cirkeln finns i dag Marys gardens som anlades på 1930-talet och är den mest välskötta delen av parken. Det finns flera mycket fina villor i parken, några privata, några publika och så den amerikanske ambassadörens residens. I den norra delen finns ett större område för idrottare med gräsplaner för olika sporter inte minst fotboll och Rugby men även Frisbee. London Zoo huserar också i en del av parken. Vi hittade en lekplats och drog oss dit släpandes på alla våra väskor. Väl där blev vi sittande, läsande, njutandes av solen. Tog även en liten promenad runt en dammen för båtturer och såg några papegojor i träden men de smet precis som teleobjektivet kommit på kameran. Passerade det ställe där en brittisk militärorkester spelade sommaren 1982. IRA sprängde en splitterbomb som dödade sju musikanter. Samtidigt sprängdes en bomb i Hyde Park som bl.a. innehöll spikar och där dödades tre soldater och flera hästar. Det är så fruktansvärt onödigt.

På lekplatsen fanns det många barn som kom från mellanösten. Det framgick av föräldrarnas kläder om inte annat och orsaken fanns att finnas inom synhåll. Londons centrala moské och det islamska centrat låg mindre än ett stenkast från där vi satt.

Klockan tickade obönhörligt mot den tid som sa att det var dags att uppsöka busshållplatsen för att transportera oss till Stansted och vidare till hemlandet.

Trötta, nöjda, solbrända och många erfarenheter rikare kom vi slutligen tillbaka till halvvintern i Sverige.

Londonresan – Dag 1 – Stansted – Bayswater – Paddington – Piccadilly Circus – JMW Turner – Marble Arch

Londonresan – Dag 2 – Blitzen – Docklands – Greenwich – Greenwich Naval Collage – Normandie 1944 – Ett annat London – Elisabeth II – Krimkriget och Florence Nightengale

Londonresan – Dag 3 – St Mary´s hospital och Alexander Flemming – TESCO – Hamleys – Carnaby street – Soho – China town – Fish n chips

Londonresan – Dag 4 – Hyde Park – Kensingtongardens – Prince Albert memorial – Royal Albert Hall – Drottning Victoria – Imperiets tid – Kensington Palace – The Diana memorial Playground in Kensington Gardens

Londonresan – Dag 5 – Windsor Castle – Stonehenge – Bath

Londonresan – Dag 6 – Elephant and Castle – Imperial war museum – FlaK 88 – SS Anglo Saxon – Shaped by war – Secret war – Världskrigen – Waterloo station – Westminster bridge – Palace of Westminster – Big Ben – Westminster Abbey Winston Churchill – Montgomery – Lord Alanbrook – William Slim – The Cenotaph Monument to the Women of World War II – Scotland Yard – St. Martin-in-the-Fields

Londonresan – Dag 7 – Olympiska spelen i London 2012

Londonresan – Dag 8 – Regent Park