Strövtåg i historiska gränstrakter – Dag 1

Det gamla danska försvarsverket Danevirke ligger i dagens Tyskland. Tanken var att det skulle skydda mot invaderande arméer som kom marscherande söderifrån. Den var kanske inte så effektiv.

Resan började med en färja över Kattegatt. Våra bilar styrde sedan kosan ut på leden söderut och motorerna gav kraft under de timmar som färden varade. Målet som hägrade var de campingstugor som var bokade på Kruså camping i den lilla gränsstaden till Tyskland. Vädret var bra och det skulle traditionsenligt grillas och det vara bara att leta reda på en matvaruaffär, i Tyskland, och inhandla det nödvändigaste.

Kruså

Kruså är idag en gränsövergång mellan Tyskland och Danmark. Efter att Europavägen blev klar ligger den lite vid sidan av men har fortfarande en livlig gränshandel. Orten blev 2007 en del av Aabendraa i en kommunsammanslagning. Orten var en allfarväg och det var här som de tyska trupperna marscherade in i Danmark kvart över fyra på morgonen den 9 april 1940. Det gick lugnt tillväga. Kruså ligger i ett område om har skiftat ägare under historien. Området lämnades tillbaka till Danmark 1920 efter Första världskriget. Det hade förlorats 1864 efter det danks-tyska kriget. Inte långt ifrån Kruså stod slaget vid Bov 1848 mellan upproriska schleswigare och danskar.

Strövtåg i historiska gränstrakter – Dag 1 – Kruså

Strövtåg i historiska gränstrakter – Dag 2 – Hedeby – Gottorp – Danevrike – Schleswig Holstein – Flensburg

Strövtåg i historiska gränstrakter – Dag 3 – Dybböl – Als – Gråstens slott

Strövtåg i historiska gränstrakter – Dag 4 & 5 – Legoland