Coronamidsommar 5 – dag 3

Sankt Petri kyrkan i Klippan

Återigen en favorit i repris. Vi ville visa den vackra kyrkan för våra vänner som ännu inte varit där. Om det var öppet var oklart denna midsommardag, men det stod att kyrkan var öppen dagligen från 10 och så skulle det vara en gudstjänst vid 14. Vi tog en sovmorgon innan vi gjorde oss klara att resa till Klippan.

Kyrkan var öppen och eftersom detta var andra gången som vi kom hit så var det fler detaljer som öppnades för våra ivriga ögon. Vi såg flera saker som vi inte noterat tidigare. Bl.a. att den i tegel murade predikstolen var placerad så att predikaren hade ögon kontakt med samtliga kyrkobesökare, trots en kraftig pelare som bar upp taket, som vi nu upptäckte bestod av små valv. Det var en arkitektonisk fest för ögat, denna skapelse av Sigfrid Lewerentz. Ljust lyste in vackert från kyrkans strategiskt placerade fönster och skapade en sort ljust mörker som är väldigt behagligt, särskilt denna midsommardag. Det var mycket trevligt att få komma tillbaka hit och det är inte omöjligt att det blir fler gånger. Även utanför kyrkan hittade vi nya detaljer som visade på arkitektens fantasi och sinne för en helhet. Lyktstolparna var lite lutade i toppen och bestod av två olika sorters lyktstolpar som svetsats ihop till något annorlunda och passande. Lite kom man att tänkta på Moses drömmar om tolv sädeskärvar som stod och bugade åt honom. Vi bugade åt kyrkan och körde vidare.

Sofiero slott

Det var på den gamla kungens tid, när det var hans sommarresidens. Det var något speciellt att få komma dit. Vi var ofta på Örestrand på familjeläger och då var en utflykt till det kungliga slottet en del av programmet. Sedan kom slottet i mediafokus i augusti 1973. Halva rapportsändningarna upptogs av händelserna på Norrmalmstorg i Stockholm och den andra halvan vad som hände på Sofiero. Kungen fick komplikationer efter en operation och hans tillstånd var allvarligt. När dramat i Stockholm var över flyttade mediafokuset över till valrörelsen och kungens hälsa. Han avled lördagen 15 september och dagen efter hade Sverige ett riksdagsval. Det resulterade i den så kallade lotteririksdagen, då de båda blocken hade 175 mandat var. Socialdemokraterna regerade vidare och förlängde sitt regeringsmandat ytterligare. De hade suttit vid makten sedan 1932 med undantag av sommarregeringen 1936 och samlingsregeringen under kriget. Det är historia och nu var det dags att återigen besöka slottet på första gången på 50 år, kanske det har varit ett besök på 1990-talet men det är osäkert.

Det var lätt att hitta parkering, nästa krypavstånd från entrén. Inträde betalades och så var det marsch in i slottsparken med slottet som reste sig ner i backen en bit ovan för havet. En av höjdpunkterna i parken är Rododendron dalen som ligger i en bäckravin på väg ner mot Öresund. Det var kungens första hustru Margaret som var hjärnan bakom den prunkande lilla dalen med de färgglada blommorna. Kungen smittades av hennes intresse och tog över tillsammans med sin andra hustru, Louise. Det var mycket imponerande att se de så karakteristika gröna buskarna klä slänterna. Tyvärr är blomningssäsongen över och några enstaka eftersläntrare lyste upp med lite färg, denna mulna dag när regnet hängde i luften.

Vi fortsatte in i blomsterträdgården och tittade på alla arrangemang och rabatter. De sköts inte längre av kungens och hans trädgårdsmästare. 1973 testamenterades Sofiero till Helsingborgsstad som nu driver anläggning, i kungen och drottningens anda. Tittade in i växthusen och på labyrinten, innan Dahliorna fick sig ett besök. Promenaden fortsatte över den kungliga fotbollsplanen som visade tydliga spår på gårdagens midsommar fest. Det är också här som det arrangeras konserter under sommarhalvåret för att dra nytta och dra in lite medel till slottets drift.

Det har byggts en liten gång bro över rododendrondalen och utsikten från bron är otrolig över alla olika buskar som finns här. Det syns tydligt hur den slingrar sig ner mot havet. Det ledde oss över till slottet som idag är öppet för besökare. Vi gick in och upp en trappa till utställningarna. Den andra våningen är inte ursprunglig. Den kom till 1876 när slottet byggdes ut för den växande kungafamiljen. Det ursprungliga slottet stod klart 1866 och ritades av Ferdinand Meldahl på uppdrag av Oscar II. Slottet döpes efter drottning, Sofia av Nasssu. Slottet gick vidare i släkten och 1905 fick kronprinsparet Gustaf Adolf och Margaret det i Bröllopsgåva. Slottet hade inte används särskilt mycket de senaste åren.

På andra våningen fanns det två utställningar. Den ena med Astrid Lindgren som dragplåster och det var lite tunt. Hon användes som dragplåster för att fundera kring fantasi. Noga för att Astrid hade mer av den varan än de flesta men det kändes mer som ett billigt PR-trick än något mer seriöst. Den andra utställningen är kanske bara påbörjad och kommer säkert att byggas ut vartefter det finns mer att visa. Den handlade om slottet och hur staben av personal skötte om de kungliga och deras sommarviste. Det var mer intressant, men det är kanske bara början av en utveckling.

Det började kurra i magen och vi hittade en parkbänk som vi ockuperade och så skickade vi löpare till bilen som hämtade dagens matsäck, baguetter ed fyllning som vi satte i oss med god aptit. Lagom till vi var klara var det dags för den stora bevattningsanläggningen att sprida ut sig över naturen. Vi stod inte på listan över det som behövde vatten eller för den delen växa så tog oss iväg till bilen och satsade på nästa stopp.

Höganäs

För ett par år sedan besökte vi Höganäs outlet och det var där som vi hittade den servis som vi senare kom att köpa. Det var inte vår tanke men vi ville titta på vad som fanns för det dags att byte. Det blev jackpot på en gång kan man säga. Nu var det läge att komplettera med några skålar och då styrde vi kosan tillbaka, ytterligare en favorit i repris. Vi hade tur på flera sätt, skålarna vi letade efter fanns, de var nedsatta med 30% mot det vanliga priset, vi kom inte ut med särskilt mycket mer, en kommande födelsedags present, så det blev bra.

Vi packade in oss och så var det dags att köra tillbaka, i god tid för att hinna förbereda sig för kvällens fest. Under flera år har vi varit bjudna till vännernas svärson som fyller år så här dags på året. Det var dags för ett kvarts sekel, så det är något att fira. Det har blivit en egen lägenhet som också ska besökas. Vi hade en otroligt trevlig kväll och kom hem så sent att vi bara stupade i säng.

 

Coronamidsommar  år 5 – Dag 1 – Laxbutiken – Wapnö slott – Laholm

Coronamidsommar  år 5 – Dag 2 – Eremitaget i Parken – Kunglig ek – Karen Blixen i Rungsted –  Almas ribhouse

Coronamidsommar  år 5 – Dag 3 – Sankt Petri kyrkan i Klippan – Sofiero – Höganäs 

Coronamidsommar  år 5 – Dag 4 – Raka vägen hem