Från syd till nord i öst – dag 10

Vi missade vår bokade frukosttid med ca fem minuter, men det var ingen som egentligen brydde sig, målet var kanske att sprida ut frukostbesökarna över en lite längre tid. Vi åt vår klassiska hotellfrukost med ägg och bacon för att rusta oss för dagens först övning.

Centralbadet

Vi hade kanske siktat in oss på Himmelstalundsbadet i staden men igår fick vi höra på radion att det är stängt på grund av att ett skyfall slog pumparna som sköter reningen av bassängen. Istället fick det bli Centralbadet.

Badets tillkomst har varit en långbänk i stadens historia. Redan i slutet på 1940-talet började diskussionerna om en badanläggning. Det gick till och med så långt att det fattades ett beslut och projekteringen började innan man insåg att det inte skulle fungera. Tio år senare gjorde men ett nytt försök att få ihop det. Då hade Dagsbergfältet blivit aktuellt för idrottsändamål och det var hit man sneglade. Sporthallen gick bra men det stötte på patrull med badet. 1962 fattades återigen ett beslut men det fick skjutas upp gång på gång av olika skäl. Till slut 1969 kunde arbetena komma igång och två år senare stod anläggningen klar. 25 meters bassäng inomhus och en 50 meters bassäng som friluftsbad. Den första anläggning i sitt slag i Sverige där man kombinerade badhus med friluftsbad. Det är inte första gången som vi besöker friluftsbadet. Två gånger tidigare, i samband med tjänsteresor till stan, har det simmats här. Bl.a. den gången när vi hamnade i en privat visning i Norrköpings spårvägsmuseum. Det var riktigt fina simturer, på kvällen ett par varma sommardagar i slutet av augusti.

Cloetta i Linköping

Nu var det inte samma kalasväder som sist men simningen genomfördes och det var skönt med ett morgondopp innan vi skulle ta oss tvärs över landet, hem igen efter vår resa. Vi hade planerat minst ett par stopp och planerna höll på att gå i stöpet. Regnet hade fått nys på oss igen och vill få ut så mycket som möjligt av vad den kunde för att ge sig på vår resa. På en tidigare resa hade vi besökt Cloetta i Ljungsbro och visste att de hade en fabriksförsäljning i gamla Linköping. Den siktade vi in oss på och lyckades trots regents försök om motsatsen. Plockade till oss det som vi tyckte att vi ville snaska på, betalde och lastade in det i bilen för nästa etapp. Mot Gränna!

Polkagrisar i Gränna

Från det ena godis stället till det andra. Kan tyckas lite märkligt men den yngre generationen gillar verkligen de randiga sockerbitarna från Vätterns strand. Innan vi kom fram blev det ett stopp för lunch. Vår ambition var att inte stanna längre än nödvändigt och från tidigare besök visste vi att det finns försäljning av godiset på tappen vid södra infarten, det var den vi siktade in oss på. Ett misstag skulle det visa sig.

Tappen fungera säkert mycket bra, men en resdag med regn under semestern, då var den underdimensionerad, ordentligt. Bilar stod i köer för att få tanka. Det var kanske inte slagsmål om de få parkeringarna som fanns. Vi hade otroligt tur som hittade en direkt i kaoset. Herrtoaletten var ur funktion vilket skapade köer där också, när alla skulle in på damernas. Kön till kassan var lååång och det tog lite tid innan vi fick handlat några stänger till den hemmavarande delen av familjen. Hade vi tänkt oss för hade vi kört ner för backen mot Gränna och stannat till vid affären som ligger halvvägs ner. Bättre urval förmodligen och mindre kaos.

Borås

Tog oss ner i regnet till Jönköping och fortsatte längs lederna. Numera är det raka spåret genom Jönköping och inte som förr när farten var nersänkt till 50 och det fanns trafikljus i stora korsningar. Det var uppskattat. Uppför den erkänt besvärliga Göteborgsbacken, där långtradare har en otroligt förmåga att fastna när det snöar och är isigt. Därför tog man det drastiska steget att för ca 20 år sedan bygga in fjärrvärme i högerfilen så att den vägbana kan rensas från snö och is och bli en torr vägbana. Kanske investeringen har lönat sig, samhällsekonomiskt, när lastbilarna själva tar sig upp för backen utan att korka igen vägen och utan att ta hjälp av bärgare. För oss var det inga bekymmer att susa upp för stigningen, det var ju sommar, visserligen vått väglag men det fungerade.

Det är inte långt till Borås men det är intressant att se hur vägen har förbättrats sedan man började köra den för flera årtionden sedan. Mindre av bred landsväg genom landskapet till tydliga leder med planerade omkörningssträckor under säkrare förhållanden. Det är en förbättring, stor förbättring och det har säkert hjälpt till för att vi ska klara nollvisionen.

Väl i Borås var det första steget att avsluta semester resan. Vi handlade mat för att kunna ha ett lite annat hushåll än trangiakök, restauranger och hotellfrukostar. Annars är Borås en stad som vi besöker lite då och då av andra orsaker än att turista, vilket gör att den hamnar lite utanför vår radar.

Handlingen är klar och det är under timmen hem. Sedan är det bara att köra in bilen på gården, last ur allting som vi haft med oss och skaffat. Tvätta och plocka och avsluta vår resa. Från syd till nord i öst. Inte riktig. Vi har slutit ett fredsavtal med regnet och lovat att inte bråka mot naturenskrafer.

Dag 1 – Resan mot första delmålet – Kvinnliga och manliga bilförare – Sankt Petri kyrka i Klippan – småvägar genom Skåne – Sankt Olof – Kivik

Dag 2 – Kristianstad – Norra bastionen – Norra kasern – Heliga Trefaldighets kyrka – Filmmuseet – Vä – Väbadet – Wendes artillerimuseum – Torsebro krutbruk

Dag 3 – Humleslingan – Luftstrid över Sverige – Karl XI:s väg – Sölvesborgs slott – Sölvesborgsbron – Hällevik – Swedish Rock och Norje – Karlshamn

Dag 4 – Karlshamns kastell  – Karlshamns museum – L O Smith – Punschmuseet

Dag 5 – Ronneby brunn – Kafé Mandeltårtan och goda grannar – Ronneby stad och kyrka – Ronneby bruk – Hasslö – Hjortahammar gravfält – Väggaskolan – Utvandrar monumentet – Karl XII:s turkiska kreditorer

Dag 6  – Väggabadet – Utvandrarnas väg – Torshamns udde – Kristianopel – Freden i Brömsebro

Dag 7 – Döderhultarn museet – Sjöfartsmuseet – Stensjö by – Oskarshamn hamn – Fordonsträffen

Dag 8 – Morgonbestyr i värmen -Oskarshamns kärnkraftverk – Ankarsrum och smalspåret – Astrid Lindgrens näs – Värmerekord i Målilla – Sista kvällen i Oskarshamn

Dag 9 – Västervik – Gränsö – Söderköping – Mem – Norrköping

Dag 10 – Centralbadeat – Cloetta i Linköping – Polkagrisar i Gränna – Borås