Pärlor i Östergötland – Dag 8

Hällristningarna i Himmelstalund i Norrköping. Inlandsisens ränder syns tydligt på hällarna och i ränderna har hällristarna knackat in sina bilder.

 

Hällristningar

Lugn morgon och så ut i Norrköping igen. Vi for till Himmelstalund för att titta på hällristningar. Parkerade under ett träd i skuggan på den ganska öde parkeringen. Promenerade en lååång bit och tittade på de ganska slitna ristningarna. Solen gassade på och gjorde ljuset starkt vilket gjorde det svårt att se ristningarna ordentligt.

Hällristingarna i och runt Norrköping är ca 3000 år gamla. I stil med de som finns i världsarvet i Tanum på västkusten. Även i Norge har vi stött på hällristningar men då i from av moderna som användes till OS i Lillehammer. I ishallen i Gjövik fanns också en utställning över norska hällristningar från olika delar av det långa kustriket. Det ca fem gånger två km stora området har en stark anknytning till vatten då det låg på vägen mellan havet och en större insjö.

Det blev till att vandra fram och titta på de röda målningarna som fanns. Inte alls lika imponerande i storlek som i Tanum och inte lika utspridda men ca 7000 ristade figurer är inte illa. Särskilt inressant var det, som syns på bilden, hur ristningarna är gjorda i skårorna från inlandsisen. Landhöjningen har förändrat landskapet men kopplingen till Tanum och närheten till vatten på den tiden gör att det går att fundera på hur allt hänger ihop med liknande företeelser så långt ifrån varandra, samtidigt.

Så promenerade vi tillbaka till Himelstalundsbadet, packade upp oss på gräsmattan och lade oss tillrätta och njöt av solen, den första riktigt varma soliga sommardagen. Där blev vi liggande till eftermiddagen. När vi åkte därifrån visade tempen på över 27 grader.

Ett snabbt stopp på hotellet och så ut på stan igen för att äta lite smårätter på en tapasrestaurang. Sedan var det att ta det lugnt för att förbereda sig inför morgondagens hemresa.

 

Pärlor i Östergötland – Dag 1 – Huskvarna Fabriksmuseum –  Gränna – Mjölby – Kungshögarna i Mjölby – Slaget vid Mjölby – Högbystenen – Cloetta – Bergs slussar

Pärlor i Östergötland – Dag 2 – Kungs Norrby – Borensberg – Motormuseet i Motala – Rundradiomuseet – Borenshult Verkstadsön i Motala – Göta kanal – Styrkeprovet

Pärlor i Östergötland – Dag 3 – Vadstena – Vadstena kloster – Vadstena slott – Vadstena-Fogelsta järnväg – Bjälbo – Gamla Skänninge – Sankta Ingrids kloster

Pärlor i Östergötland – Dag 4 – Vreta kloster – Ledberg – Gamla Linköping – Flygvapenmuseet – DC3:an – Linköping – Linköpings slott – Linköpings blodbad – Linköpings domkyrka – Stora torget – Slaget vid Stångebro

Pärlor i Östergötland – Dag 5 – Kolmården

Pärlor i Östergötland – Dag 6 – Kolmården – Glass i Söderköping

Pärlor i Östergötland – Dag 7 – Norrköping – Holmens pappersbruksmuseum – Pizza -Speedway

Pärlor i Östergötland – Dag 8 – Hällristningar

Pärlor i Östergötland – Dag 9 – Nostalgimacken i Hagla – Hagla Ting – Gumhems gravfältet