Pärlor i Östergötland – Dag 7

En fantastisk sommarkväll i Norrköping. Hemmalaget Vargarna tar emot gästerna från Nyköping, Griparna.

 

Så vaknade vi upp på ett nytt hotell. Det fanns inte mycket på programmet så morgonen blev efterlängtat lite små lat. Som vanligt i en ny säng så var sömnen si så där.

Vi kom i väg till slut och lyckades efter lite förvecklingar bland all byggnation hitta fram till industrilandskapet. Ett besök på turistbyrån och så marsch iväg och fika innan det gamla strykjärnet som det kallades i Norrköping fick sig en gedigen genomgång.

 

Norrköping

Det finns boplatser i området från stenåldern. Det är trots detta ganska sent som Norrköping får stadsprivilegier, i mitten på 1300-talet. Det är annars Söderköping och dess närhet till Stegeborg som var den större staden. Klostren längre uppströms hade fiskerättigheterna i Motala ström och dessa la Gustav Vasa beslag på. Han passerade Norrköping på vägen mellan Stegeborg och landet norrut. Kanske var det för att dra nytta av den gamla bron som gick över strömmen vid just Norrköping. Sakta tar Norrköping över handeln från Söderköping. Större fartyg kunde ta sig in via Bråviken. Rantzaus danska härjningar i Östergötland, som vi stött på tidigare, stoppades vid Norrköping. Stegeborgs och Söderköping försvinner gradvis ur den svenska historien efter slaget vid Stångebro 1598. Maktcentrumet förskjuts.

Hertig Johan väljer att satsa stort på Norrköping och börjar bygga ett slott och starta upp industriell verksamhet. Det hålls riksdag i staden 1604, men när hertig dör knappt tio år senare är den tiden över. Då anländer Louis de Geer. Han var tillsammans med De Besche upptagna i Finspång med att gjuta kanoner vilket ökade handeln på Norrköping. De Geer flyttade 1627 till Norrköping och drog igång flera industrier.

Textilindustri kom tidigt till Norrköping. Den kom att stå kvar innan halva staden brann ner, allt söder som strömmen. Staden stagnerade något men återhämtade sig. Fler industrier kom till innan ryssarna kom 1719 och brände ner staden grundligt under fyra dagar. Lövsta bruk i Uppland är en annan ort som rysshärjningarna också brände ner. Sakta återhämtade sig stadens industrier under 1700-talet. Tobak och snustillverkning tillkom till textil och mässing som varit stora produkter i staden. 1769 kom riksdagen, mot kungens protester till staden för att hålla riksdag. Ny riksdag igen 1800 och då passades det på att kröna Gustav IV Adolf till kung. Han slutade sin tid som kung i Sverige med att sitta inspärrad på Gripsholms slott. Det var kanske inte riksdagen som skapade textilindustrin i Norrköping men den tar fart under 1800-talet. I industrialismens barndom var kraften till fabrikerna det avgörande och de den sista dryga halvkilometern i Motala ström som var ström och den utnyttjades hårt av de företag som hade sin tillverkning här. Norrköping skulle kunna kallas för Sveriges första industristad. Bomullen kommer till som råvara och industrin tar ytterligare ett kliv framåt. Staden blir en viktig stad för Sverige och en av de största.

Styrkjärnet som huset kallades, som idag är museum ligger mitt i strömmen. Det vi kunde läsa om bondflickan som flyttade till stan och började jobba i textilfabriken. Hon älskade sitt jobb. Det kunde vi läsa i utställningen som fanns i trapphuset. Det blev mer levande och vi kunde se människorna som arbetade här för att försörja sig. Vår textilarbeterska, blev uppsagd under krisen på 1960-talet. Efter andra världskriget ökade konkurrensen och fabrikerna i Norrköping fick allt svårare att överleva och en efter en fick de klappa igen i en ökad globalisering. Vi kunde läsa allt om Norrköpings nedgång som industristad i en utställning på ett av de många våningsplanen. När Bretton- Woods systemets, för svensk del, mycket förmånliga växelkurs upphörde i slutet på 1960-talet, så blev det ännu svårare för svensk industri. Strukturövergången från tung basindustri och tillverkning till tjänstesamhället inleddes och vi hamnade i 1970-talets ekonomiska kriser, på eldat av ett skenade oljepris. Norrköping, precis som Örebro och andra industristäder fick det svårare. Nya tag krävdes och idag har staden anpassat sig till den nya verkligheten och tagit sig tillbaka. Området runt de gamla industrikvarteren vid Motala ström har gjorts tillgängliga genom ett ökat kulturutbud, inte mist det museum som vi besöker. Vi tittade till några fler utställningar, inte minst EWK:s politiska bilder som fyllde ett våningsplan. Det var dags och ge sig av till att annat museum som förknippas med Norrköping, papper.

 

Holmens pappersbruksmusem

Nästa försök var Holmens pappersbruks museum som nästan låg vägg i vägg men de stängde tio minuter senare och var bara öppet två dagar i veckan. Vilken miss vi gjorde. Parkeringen höll på att rinna ut så vi tog oss tillbaka till hotellet för lite välbehövlig vila på eftermiddagen.

 

Pizza

Vi valde pizza till mat och letade på nätet efter en restaurang. Hittade ett ställe som kallades för Massimo och fick fullpott på maten men sämre på service och på lokalen. Det lät lovande att maten rekommenderades. Vi letade rätt på stället i stadsdel i södra delen av Norrköping och parkerade bilen. Det var ett hämtpizzaställe. Det hade vi inte riktigt trott, efter att ha kollat på menyn på nätet. Priserna skvallrade om att det var en sittrestaurang och det som hade avgjort var pizzorna som verkade riktigt intressanta. Det var inte den vanliga svenska pizzan utan här hade man gått tillbaka till de italienska ingredienserna och nykomponerat lite. Det lät mycket intressant. Det fanns ett par platser att sitta på i det ovanligt trånga pizzahaket men vi blev inte besvikna när vi blev serverade. Det var för det första inga runda brödbitar utan fyrkantiga med en tjock smakrik surdegsbrödsbotten. Tätt med ingredienser och det smakade mycket bra. När vi tittade noga så fanns det pokaler som berättade att Massimo var svenska mästare i pizzabakning 2017. Grattis, välförtjänt.

 

Speedway

Det var dags för ett sommarnöje i repris. En härlig sommarkväll på en speedwaybana är en trevlig sysselsättning. Vi letade oss fram till Norrköpings speedwayklubb. Vargarnas hemmabana som idag har namn efter en stor matvarukedja men som har hetat Kråkvilan. Över 600 personer hade samlats får att se hemlaget Vargarna ta emot gästerna Griparna från Nyköping. Igår hade Vargarna förlorat med 40-50 mot Griparna och det var revanschmöte på menyn. Efter en rafflande match där gästerna tog en knapp ledning kunde Vargarna komma tillbaka och ta en knapp ledning. Avgörandet kom när gästernas stjärna körde på en motståndare och uteslöts. Värdarna var ofina nog att utnyttja detta och tog en sju poängs ledning. Den kunde de hålla matchen ut i en tillställning som annars mest kommer att kommas ihåg för att nästa varje heat slutade 3-3. I sista heatet kunde Vargarna plocka hem sin tredje 5-1 och vann med 50 mot 39. Vilken sommarkväll vi haft. Dags att åka hem och sova.

Pärlor i Östergötland – Dag 1 – Huskvarna Fabriksmuseum –  Gränna – Mjölby – Kungshögarna i Mjölby – Slaget vid Mjölby – Högbystenen – Cloetta – Bergs slussar

Pärlor i Östergötland – Dag 2 – Kungs Norrby – Borensberg – Motormuseet i Motala – Rundradiomuseet – Borenshult Verkstadsön i Motala – Göta kanal – Styrkeprovet

Pärlor i Östergötland – Dag 3 – Vadstena – Vadstena kloster – Vadstena slott – Vadstena-Fogelsta järnväg – Bjälbo – Gamla Skänninge – Sankta Ingrids kloster

Pärlor i Östergötland – Dag 4 – Vreta kloster – Ledberg – Gamla Linköping – Flygvapenmuseet – DC3:an – Linköping – Linköpings slott – Linköpings blodbad – Linköpings domkyrka – Stora torget – Slaget vid Stångebro

Pärlor i Östergötland – Dag 5 – Kolmården

Pärlor i Östergötland – Dag 6 – Kolmården – Glass i Söderköping

Pärlor i Östergötland – Dag 7 – Norrköping – Holmens pappersbruksmuseum – Pizza -Speedway

Pärlor i Östergötland – Dag 8 – Hällristningar

Pärlor i Östergötland – Dag 9 – Nostalgimacken i Hagla – Hagla Ting – Gumhems gravfältet