Royal Albert Hall.
En gång om året är det centrum för världen tevepublik när dirigent slår an takten till last night of the Proms.
Idag var det dags att dela på sig. Det var jag och sjuåringen och det skulle bli svårt att göra några historiska utflykter, tvärt om; var finns närmsta lekpark. Det blev promenaden till Hyde Park.
Hyde Park
När Henrik VIII bröt med katolska kyrkan konfiskerade han kyrkans mark i det som idag är Hyde Park. Hundra år senare lät George I forma parken som slagits ihop med Kensington Gardens och så öppnades parken för allmänheten. Det blev en tillflyktsort för Londonborna under den stora pesten på 1665. Olika kungligheter har låtit anlägga nya delar. 1730-talet tillkommer den stora dammen som drottningen lät gräva ut. Viktorianerna, som inte kunde hålla sina fingrar borta från någonting som hade med byggnation eller ombyggnation att göra, formade parken som den ser ut idag. Då tillkom också den stora entrén till parken som snarast kan liknas vid en triumfbåge med minst tre bågar. Den ligger parkens sydöstra hörn och kallas även för Victoria Gate. Under 1860 började människor demonstrera i parken och det kom ofta till konfrontation med polisen. Till slut tvingades regeringen att ge upp och så skapades Speakers corner i det nordöstra hörnet, ett stenkast från Marble Arch.
Kensington Gardens
Vi kom in genom Lancaster Gate och hittade genast en lekplats. Hoppet om en solig dag på en parkbänk men en spännande bok grusades genast när kraven på aktivitet ständigt haglade över en historiskt intresserad turist. Det var heller ingen bra lekplats och de andra barnen var maximalt tre år eftersom det var en skoldag för alla äldre. Vi rörde på oss och kom till den italienska trädgården från 1862 som är fyra symetriskt anlagda dammar i italiensk stil men skulpturer som blivit kända. Kensington Gardens var från början en bit av Hyde Park som satts undan till det kungliga slottet Kensington Palace. På 1730-talet formaliserades parken till det utseende som den har idag. Vi fortsatte vår vandring längs västra sidan av the Serpentine, den sjö som George II:s drottning Caroline lät anlägga. Det mest intressanta förutom att titta efter en bättre lekplats var att försöka klappa alla hundar som londonborna rastar i stadens gröna lunga. En viss framgång infann sig när skillnaden mellan; clapp the dog och pet the dog, slog i genom på allvar. Peter Pan statyn passerades och vi fortsatte att titta på ekorrar och fåglar, men inga lekplatser. Det kom fram en kvinnlig fotograf och frågade om hon fick ta kort på sjuåringen och det gick bra, för vem kan motstå en chockrosa jacka med ett svart burrigt hår som matar en vit svan mot en mörk bakgrund?
Prince Albert Memorial
Riktningen blir nu sydlig, med lock och pock och en och annan historia från det engelska kungahuset, är det Royal Albert Hall som är målet. Först kom vi fram till Prince Albert memorial en otrolig staty och monument som beställdes av hans hustru, drottning Victoria av det brittiska imperiet. Hon lär ha älskat sin man högt och mycket och det var tragiskt när han avled i tyfus endast 42 år gammal, 1861. Det påstods att Victoria under återstoden av sitt liv, 40 år, sörjde hon sin make genom att alltid bära svart. Sorgen bedrövade henne och hon kom att kallas för ”Widow at Windsor” där hon bodde.
Royal Albert Hall
Tvärs över Kensington Road ligger Royal Albert Hall. Det byggdes som en konserthall och invigdes 1871. Den uppkallades efter drottningens avlidne make. Det var prins Albert själv som, efter framgångarna med utställningen Crystal Palace i Hyde Park, ville ha permanenta lokaler för musik. Henry Wood startade under 1890-talet dagliga promenadkonserter och dessa fick med tiden ett enormt genomslag inte minst genom Edward Elgars musik. Avslutningen på konsertserien kallas för ”Last night of the proms” och sänds live i TV över stora delar av vårt klot. Minns själv en promenadkonsert i Royal Albert Hall när en åldrad Withold Lutoslavski dirigerade en av sina symfonier. Lutoslavski levde ett spännande liv. Han var soldat i den polska armén som tyskarna krossade i september 1939 och sedan försörjde han sig som pianospelare på ett kafé i Warszawa innan han flydde staden några dagar innan upproret där 1944.
Drottning Victoria
Det hade varit en lång promenad för korta ben och det blev läge att ta till en röd dubbeldäckare. Några hållplatser bara innan det var dags och stiga av precis vid Kensington Gardens västra gräns. Nu hade vi hittat en lekplats, i alla fall på en skylt och riktningen var inställd på parkens nordvästra hörn. Vi gick Broadway uppför backen och såg Kensington Palace till vänster. Vid ingången stod en staty av en liten gumma; drottning Victoria. Hon föddes här på Kensington Palace 1819 som dotter till hertigen och hertiginnan av Kent. Fadern var fjärde sonen till kungen George III och det var osannolikt att hon skulle bli regent. När hon var åtta månader gammal avled hennes far och en vecka senare hennes farfar, kungen George III. Ny på tronen blev äldste brodern George IV. Han hade fått en dotter i sitt äktenskap men hon hade dött vid späd ålder. När Victoria var elva år gammal dog farbrodern Georg IV barnlös och kronan skulle gå vidare till den andre brodern, som redan avlidit. Det blev den tredje brodern, William IV som fick axla kungakronan men eftersom även han var barnlös blev Victoria kronprinsessa. Victoria han fira sin myndighetsdag 1837 innan kungen dog. Nu blev hon drottning Victoria av Storbritannien. Hon gifte sig med sin kusin Albert av Coburg och på 17 år födde hon nio barn. Alla nådde vuxen ålder men hon överlevde tre av barnen. Genom drottningens barn kom flera av Europas kungahus att bindas samman. Äldste sonen Edward, gifte sig med en dansk prinsessa och äldsta dottern gifte sig med den tyska kronprinsen och blev mor till den siste tyske kejsaren. Tre av drottningens barnbarn och barnbarns barn gifte in sig i det svenska kungahuset, där Sibylla är mor till Karl XIV Gustav.
Imperiets tid
Det brittiska imperiets höjdpunkt sammanfaller väl med Drottning Victorias regeringstid. 63 år är en lång tid och det hände mycket. Britterna var först ut med den industriella revolutionen och nu började den slå igenom på allvar. Ångan började ersätta seglen på världshaven, Cutty Sarks historia ovan är ett tydligt exempel på detta. Britterna har under flera hundra år medvetet satsat på sin flotta och den spanska armadans försök att invadera öarna och slaget vid Kap Trefalgar hade tydligt visat för britterna betydelsen av flottan. Handeln skjuter också fart. Britterna tar över den ledande rollen som handelsnation från holländarna och håller undan tills amerikanarna med sina överlägsna resurser tar över den rollen efter första världskriget. Kolonier grundas för att få råvaror till de allt mer omfattande fabrikerna och på samma sätt behöver britterna också hitta marknader för sina produkter. Ångfartygen drevs med kolkraft och det gick alltid att skicka kol till en koloni så att fartygen kunde bunkra kol inför hemresan.
Den brittiska militären upplever också en högperiod eller, man tror att man gör det. De krig som utkämpas i kolonier går för det mesta bra eftersom européerna har en överlägsen teknik. Vad som inte märks är att Europa, som lever i fred efter Wienkongressen 1815, sakta men säkert håller på att ta ikapp britternas militära försprång. Det är först under Boerkriget 1899-1902 som britterna får ett uppvaknande. ”Vildar” lyckas besegra britterna och misslyckandet med att få iväg trupper gör att generalstaben i London tvingas organisera om hela verksamheten och modernisera armén. Lagom till Första världskriget är den nya organisationen klar att sättas på prov. Den står pall men tyskarna är bättre tränade och bättre beväpnade och det tar tid innan britterna får lärt sig det nya krigets villkor.
Vad som lätt glöms bort när vi talar om det Viktorianska England är den kulturella blomstringstid som följer i industrialismens spår. Prins Albert kom snabbt att konstatera att han hade väldigt lite att göra som drottning gemål och började intressera sig för konsthantverk. Victoria and Albert museum är ett lysande exempel på detta. Britterna hade också fått fram mycket kapital genom sin handel och dessa investerades i bl.a. byggnader. Eftersom det fanns pengar så kostades dessa på lite grann och det byggdes mycket. En del av kulturen som vi kanske inte talar så mycket om är pryderiet. Sex var ett mycket tabubelagt ämne. Under en period täcktes fötterna på pianona över för att inte hetsa upp unga män i onödan. Samtidigt i Soho var bordell verksamheten omfattande och det var en dubbelmoral utan dess like. Trots sina nio barn, så fick drottningen framstå som prydhetens symbol.
Vilket var kittet som höll ihop allt detta? Utan tvekan är svaret kristendomen. Genom en djup religiös koppling kunde allt som ville göras från politiskt håll kläs i religiösa termer. Kolonierna var inte en råvarumarknad utan ett missionsområde. På så vis kunde stora investeringar göras och motiveras. Upptäcktsresande öppnade upp kontinenten för missionärerna som följdes av handelsmän och kolonisatörer.
Det är ur allt detta och segern i Andra världskriget som gjort att engelskan talas av så många människor runt om i världen. För hela denna period av utveckling och framåtskridande står Drottning Victoria symbol.
Kensington Palace
Slottet uppfördes ursprungligen i en by utanför London under första delen av 1600-talet. Kung William III behövde komma bort från storstadens kolrök eftersom han var astmatiker och köpte in byggnaden. Slottet kom att bli bostaden för brittiska regenter i sjuttio år i stället för St James. George II var den siste monarken som bodde på slottet och han dog 1760. Sedan dess har slottet använts av kungligheter av lägre rang. Den mest kända av de som använt slottet som bostad på senare år var Prinsessan Diana.
The Diana memorial Playground in Kensington Gardens
Nu var det inte många meter kvar till lekplatsen och efter att ha kastat pinne åt en livlig hund och klappat ytterligare fyra andra och tittat på när svanarna matades var vi framme. Som vuxen med barn fick jag lov att gå in på lekplatsen men andra, utan barn fick vackert stanna utanför. Det var mycket barn och föräldrar och de närmaste tre timmarna försvann i solskenet läsandes en bra deckare samtidigt som den medhavda experten utforskade alla möjligheter.
Hon gifte sig med Charles, Prins av Wales. De fick två söner som är nummer två och tre i tur till den brittiska tronen. Äktenskapet knakade i fogarna och till slut skilde sig prinsparet. Diana som var mycket barnkär ägnade sin tid åt välgörenhet framför allt till barn. Hon hade utseendet med sig och blev mycket uppskattad av skvallerpressen och omtyckt av allmänheten. Därför var det en tragik när hennes liv ändades i en biltunnel i Paris med en onykter förare vid ratten. Medveten om att det finns människor som inte tror på detta utan letar konspirationer. Det är kanske ett ypperligt sätt att minnas Diana att bygga en lekplats för barn i Kensington Gardens, inspirerad av miljöer från Peter Pan, som står staty i parken som vi passerade tidigare.
Vi gick hem när solen hade dalat så mycket att kylan började tränga sig på och sedan blev det indisk mat.
Londonresan – Dag 5 – Windsor Castle – Stonehenge – Bath