Öresunds resan – Dag 3

1-2-3 Schtunk på scenen i ett av sina Comedia dell arte inspirerade versioner av klassiker. Denna gång Hemsöborna under Strindbergåret.

Varberg

Socitetsparken

Solen slösade med sin värme och vi tog det egna färdmedlet till Varberg. Bilen trollades bort i Societetsparken som anlades i slutet på 1800-talet när Varberg hade blivit en etablerad kurort, besökt av kung Oscar II. Idag är en solbränd hy något som vi strävar efter medan i slutet på 1800-talet var de solbrända arbetande. De som hade råd att resa på kurort ville inte ha en solbränna utan sin bleka hy för att visa att man inte behövde arbeta. En park med skuggande träd var perfekt att promenera i, skyddad från solens strålar. Vi drog oss ner mot kallbadhuset som ursprungligen byggdes 1866 men som sedan krossades av en av de otaliga höst och vinterstormar som drar in på västkusten. Den nuvarande byggnaden är det tredje kallbadhuset och även det har skadats av stormar. Nu vek vi av åt höger, söder ut längs strandpromenaden i Fästningens skugga.

Fästningen

Fästningen byggdes i slutet av 1200-talet av en dansk adelsman för att ha som skydd efter att ha blivit anklagad för ett mord. Efter förbättringar på 1300-talet kom slottet eller borgen att utgöra en krigsplats mellan svenskar och danskar när de förra intog fästningen 1565. Danskarna hade intagit Älvsborg fästning och svenskarna behövde åter kontakt med västerhavet. Efter tre dagars belägring kunde slottet byta ägare. Befälhavare för det svenska artilleriet var en 15-åring som skulle komma att låta tala om sig även senare i historien. Hertig Karl som blev Karl IX och var med och la grunden till den svenska stormaktstiden. Svenskarna behöll fästningen i fyra år innan danskarna kom tillbaka och återigen blev borgen belägrad. Efter att den svenske befälhavaren stupat, kapitulerade svenskarna och danskarna var åter herrar i Varbergs fästning. Något årtionde senare påbörjades en utbyggnad av fästningen i kölvattnet av den tilltagande spänningen mellan svenskar och danskar. Fästningen byggdes ut till norra Europas modernaste men den skulle aldrig mera vara inblandad i krig. 1645 marscherade svenska trupper in på borggården och övertog fästningen efter att Sverige fått Halland i freden i Brömsebro.

Undret i Varberg

Vi gjorde ett varv runt fästningen och drog oss ner mot stan igen. Vi passerade platsen där den gamla tennisbanan låg, där Sverige spelade en match i Davis Cup 1946 mot Jugoslavien. Efter första dagen låg svenskarna under med 2-0. Undret i Varberg kallas matchen eftersom Sverige lyckades vända matchen till seger 3-2.

Varbergs ursprung är annars lite diffus och det har funnits flera statsbildningar i området. Det som kallades Ny Varberg brändes av svenskarna under Kalmarkriget i början av 1600-talet. Kungen beslutade att staden skulle byggas upp på sin nuvarande plats. Det blev svårt. Borgarna, de som överlevt svenskarnas skövling, valde att flytta istället för de skatter som väntade i den nya staden. Kungen lockade invandrade genom skattelättnader och på 30 år hade man lyckats bygga en stadsmur på ca 1,5 meter. Svenskarna marscherade in i 1645 och tog över staden. 20 år senare brann staden ner till grunden. Svenska staten ställde upp med lite resurser och staden byggdes upp igen. Faktorier grundlades i tidens anda men 102 år efter den första branden, brann staden ner igen och återuppbyggnaden startade omigen. Kurortsverksamheten utvecklades under 1800-talet men staden lyckades ta eld igen på 1860-talet. Tre bränder på 100 år, alla på 60-talet. Bad och kurverksamheten fortsatte och staden utvecklades till en turist stad och det kanske är av den anledningen som Varberg idag har ett campus med turistutbildning kopplat till högskolan i Borås. Hamnen som varit en viktig livsnerv i ekonomi, inte minst för utskeppning av timmer och brädor, är idag sammanlänkad med den stora hamnen i Göteborg så att hamnarna inte är konkurrenter ut samarbetspartners.

Apelviken

Vi gick inte strandpromenaden till Apelviken idag, istället så körde vi till kurhotellet där. Det ser ut som en militäranläggning om man tittar på arkitekturen. Det tar en liten stund innan det går upp för en betraktare att husen inte är placerade i som ett regemente och en promenad på området avslöjar att här finns mycket nybyggt i en stil som liknar originalet. Att det ser ut som en militär samling av hus är att det ursprungligen byggdes för statliga pengar som ett sanatorium för tuberkulös sjuka.

I mitten på 1870-talet var tuberkulös den vanligaste orsaken till att människor dog i Sverige och ända in på 1930-talet dog uppemot 10 000 svenskar i sjukdomen. Trångboddheten och smutsen i de små stugorna var en orsak bakom smittspridningen. En läkare i Varberg, Johan Severin Almer öppnade 1904 en sanatorium i Apelviken för människor med tuberkulos. Att havet och frisk luft gjorde människor bättre var inte okänt men nu blev det en behandlingsform. Verksamheten utökades och staten gick in och byggde upp sanatoriet, därav de militärliknande byggnaderna. Varberg och Apelviken utvecklades till det största kuranstalten i Sverige med över 500 patienter. Upptäckten av tuberkulosviruset av tysken Robert Koch 1882, gav ingen medicin men nu kunde smittvägarna kartläggas och isoleras. Med funktionalism på 1930-talet eller modernismen så kom också en annan syn på bostäder, något som definitivt kom att påverka smittspridningen. Den medicinska forskningen kom så småningom fram med botemedel och sanatorieverksamheten avtog för att slutligen läggas ner. Det gamla sanatoriet köptes upp och gjordes om till hotell för den allt mer ökande badturismen.

Det var dags att resa tillbaka till härbärget, packa bilen och sova gott. I morgon börjar vi nöta mil på semestervägarna till Torekov.

Öresunds resan – Dag 1 – Frillesås – Grimeton – Tvååker – Ullared

Öresunds resan – Dag 2 – Falkenberg – Skrea strand – Heberg – 1 2 3 Schtunk

Öresunds resan – Dag 3 – Varberg – Fästningen – Undret i Varberg – Apelviken

Öresunds resan – Dag 4 – Båstad – Västra Karup – Hovs hallar – Torekov – Skäret – Arild – Kullaberg – Mölle – Strandbaden – Höganäs

Öresunds resan – Dag 5 – Ödåkra – Slagen vid Helsingborg – Beredskapsmuseet – Helsingborg – Attentatet vid Påsjöskog

Öresunds resan – Dag 6 – Per Albin-linjen – Krapperup – Kronborgs slott – Danmarks tekniska museum – Helsingör

Öresunds resan – Dag 7 – Karen Blixen – Louisiana – Roskilde

Öresunds resan – Dag 8 – Roskilde vikingskeppsmuseum – Roskilde domkyrka

Öresunds resan – Dag 9 – Roskilde festivalen – Öresundsbron – Malmö – Malmöhus – Kävlinge – Furulund – Vallkära – Slaget vid Lund – Lund – Jakriborg – Uppåkra

Öresunds resan – Dag 10 – Uppåkra – Kivik – Stenshuvud – Glimmehus

Öresundsresan – Dag 11 – Åhus – Kiviks marknad

Öresunds resan – Dag 12 – Hem

PersSkriverier har skrivit om när svenskarna intog Varberg 1565.

28 augusti 1565 – Svenskarna intar Varberg