Öresunds resan – Dag 1

Underbara och dramatiska Hovs hallar med utsikt över Laholmsbukten.

Frillesås

Bilen packades med allt som är nödvändigt för en två veckors turné i sommar Sverige. Tidigt lämnade vi våra breddgrader och styrde nosen på fordonet söderut på den stora transportleden. Första etappen blev inte lång. Efter att ha kryssat mellan långsamma långtradare och tokiga sommarbilister blev det ett stopp i det lilla samhället Frillesås för att uppdatera sig med närmsta släkten och lite fika på vägen. Frillesås är känt sedan medeltiden, då området var danskt. Vid kommunreformen 1862 gick de världsliga frågorna till Frillesås landsbygdskommun. 1954 gick kommunen upp i Löftadalens landsbygdskommun och slutligen i Kungsbacka kommun 1974.

Det område som vi besökte var Vallersviks camping. Det var platsen för ett av de första vuxendopen med frireligiösa förtecken som gjordes i Sverige. 21 september 1848 skedde den historiska händelsen och de fem som döptes kom att bilda Sveriges första frikyrkoförsamling. Området Vallersvik var från början en tångtäckt för bönderna i området men Svenska Baptistsamfundet tog över platsen 1907. Hundra år senare tog Vallersviks ekumeniska församling över anläggningen och en vitalisering har skett. Baptistsamfundets innehav av kyrka och lägergård har sammanfallit med badturismen som utvecklades i början på förra seklet. Det gick badtåg från Göteborg och det fanns då en omfattande pensionatsrörelse och några pensionat finns kvar idag.

Efter fikat var det dags att återigen styra kosan söderut. Regnet kom och med dem ännu konstigare bilkörning på den södergående autostradan. Varberg passerades och till vänster kunde vi se fem stora master.

Världsarvet Grimeton

Regnet och den väntande släkten gjorde att det inte var tid att stanna och besöka världsarvet. 2004 blev Grimeton upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Det är den sista fungerande Elektromekaniska sändaren i världen. I början på 1920-talet beslutade regeringen att skaffa en direktförbindelse med USA via en långvågssändare. Det tog fem år innan allt var klart. Då kunde man gå till telegrafstationen i Göteborg och lämna in sitt telegram. Det knackades iväg på ledning till Grimeton utanför Varberg för att via den unika anläggningen, konstruerad av svensk-amerikanen Ernst Alexandersson, skickas via trådlös kommunikation till USA. När svaret kom plockades det ner via en lyssnaranläggning i Kungsbacka. Grimeton blev ovärderlig för svenskarna under Andra världskriget när alla telegramkablar i Atlanten blev blockerade. Den svenska ubåtsflottan förstod fördelarna med Grimeton som kunde sända på långvåg i vattnet och därmed kommunicera med ubåtar i undervattensläge. Det räddade anläggningen som nu är den enda kvarvarande i världen i sitt slag och ett världsarv.

Tvååker

I dålig sikt och med vatten sprutande om snabbt framförda fordon klarade vi den sista biten till Tvååker. Risken att få med sig en hund hem var stor för det fanns hur mycket hundar som helst, denna första dag på Hallands nationella hundutställning.

Namnet Tvååker har ingenting med cyklar att göra även om en tandemcykel hälsar oss välkomna till orten. Det kan antingen betyda att det funnits två åkrar, en på vardera sidan om kyrkan men det kan också betyda linåkern. To är ett gammalt dialektalt namn på lin. 1198 är första gången vi hör talas om den danska orten. Vid kommunreformen 1862 blev de borgliga frågorna överförda till Tvååkers landsbygds kommun som gick upp i Varberg 1971.

Vi passerar över något som verkar vara en å i denna halländska jordbruksbyggd men en titt på kartan visar något märkligt. Det är ingen å, det är ett rakt blått sträck och det kallas för Tvååkers kanal. Det var något nytt. Vad har hänt? Har det dragits pråmar upp för kanalen? Vad har skeppats ut på kanalen och vart? Varför han man byggt en så smal och liten kanal? En historiskt intresserad skribent får mängder av frågor i huvudet om hur en sådan här sak ska tolkas. Det svar som kom var att den gamla Tvååkers ån slingrade sig lite väl mycket och ändrade sitt lopp. Därmed blev det upprepade bråk om vattenrättigheter och ägande rätt och nyttjande rätt. Alla dessa bråk slutade i tinget och för att slippa allt kiv och bråk så grävdes ån ut till en kanal, som behöll sitt lopp och det gick att reglera användandet av vattnet och ge olika personer ansvar för olika delar. Förklaringen har sin logik men det saknas ändå några delar som behöver redas ut. Det får bli en annan gång för nu var det dags för släkten.

Ullared

1963 slog Göran Karlsson upp dörren till sin nystartade affär, Ge-kås manufaktur i Ullared, en liten ort i nordöstra delen av Falkenbergs kommun. Det var då svårt att tänka sig att denna lilla ort skulle stoltsera med Sveriges största varuhus 50 år senare! Har besökt det gula varuhuset många gånger men nu var det för stort. För första gången tappades kontrollen över allt som fanns att köpa i affären. Boris var säkert nöjd med att vi åkte dit men han var säkert besviken på att vi inte spenderade alla våra semesterpengar, utan sparade några sedlar till de kommande veckorna. Så lite som vi handlade för så räknas det inte riktigt.

Namnet Ullared kommer från Ullis röjning vilket betyder att en man vid namn Ulli röjde mark för sitt boende här. 1883 beskrivs Ullared som en ort med ca 650 invånare, ungefär 150 färre än idag och att den har småindustriell tillverkning. Ett uppsving kom när en järnväg byggdes runt sekelskiftet från Falkenberg till Limmared och senare även från Varberg på väg mot Ätran. Ortens stora uppsving kom när Göran Karlsson började utveckla sin manufaktur under 1960-talet och fortsättningen fram till i dag när fler personer arbetar på varuhuset än som bor på orten. Besöksrekordet i varuhuset är över 29 000 personer på en dag. Med det nödvändigaste åkte vi tillbaka till släktens bed and breakfast.

Öresunds resan – Dag 1 – Frillesås – Grimeton – Tvååker – Ullared

Öresunds resan – Dag 2 – Falkenberg – Skrea strand – Heberg – 1 2 3 Schtunk

Öresunds resan – Dag 3 – Varberg – Fästningen – Undret i Varberg – Apelviken

Öresunds resan – Dag 4 – Båstad – Västra Karup – Hovs hallar – Torekov – Skäret – Arild – Kullaberg – Mölle – Strandbaden – Höganäs

Öresunds resan – Dag 5 – Ödåkra – Slagen vid Helsingborg – Beredskapsmuseet – Helsingborg – Attentatet vid Påsjöskog

Öresunds resan – Dag 6 – Per Albin-linjen – Krapperup – Kronborgs slott – Danmarks tekniska museum – Helsingör

Öresunds resan – Dag 7 – Karen Blixen – Louisiana – Roskilde

Öresunds resan – Dag 8 – Roskilde vikingskeppsmuseum – Roskilde domkyrka

Öresunds resan – Dag 9 – Roskilde festivalen – Öresundsbron – Malmö – Malmöhus – Kävlinge – Furulund – Vallkära – Slaget vid Lund – Lund – Jakriborg – Uppåkra

Öresunds resan – Dag 10 – Uppåkra – Kivik – Stenshuvud – Glimmehus

Öresundsresan – Dag 11 – Åhus – Kiviks marknad

Öresunds resan – Dag 12 – Hem