Öresunds resan – Dag 11

Torget i det gamla Åhus

Åhus

Det är en liten sommarpärla vid Hanöbukten. Bukten har en förmåga att skifta vatten och därmed också vattentemperatur ganska snabbt, så det kan vara svårt att veta hur skönt badet kommer att bli. Vi tog en biltur i solsken till träbryggan men valde att inte stanna och bada utan i stället ta oss in till de centrala delarna. Åhus beachhandboll turnering pågick för fullt och det var mycket människor i rörelse. Vid hamnen hittade vi en bra parkeringsplats, inte långt ifrån vandrarhemmet, som en gång var hem för Sveriges största cigarrmakeri. På sommaren, i Åhus, en varm dag är det glass på pråmen eller båten som gäller. Sagt och gjort, vi beställde var sin stor glass med flera olika smaker. Då kom regnet och paraplyet enbart förlängde det oundvikliga, att bli våt. En kraftig skur har ofta den fördelen att den går över fort och det gällde här. Vandrade längs kajkanten, lite blöta om fötterna, och kom fram till spritfabriken, Absolut Vodka. Historien om Absolut Vodka är en om framgång. Under 1970 slogs ett par brännvinsmärken ihop och till slut fick de namnet Absolut Vodka. En nydesignad flaska inspirerad av gamla tiders medicinflaskor och massiv reklamkampanj, som var skicklig och uppmärksammad gjorde att spriten från Åhus drog ut på ett segertåg över världen. Bränneriet i Åhus grundades 1906 som ett litet lokalt bränneri, ett av många. Det togs över av AB Vin & Spritcentralen när det grundades 1917. Det var en konsekvens av det så kallade Brattsystemet och det var då motboken infördes. Avsikten från regeringen var att få kontroll över alkoholkonsumtionen. Åhus blev kvar som ett av få skånska brännerier när verksamheten rationaliserades. Idag är varumärket sålt till en fransk alkoholkoncern.

Åhus är äldre än spritfabriken. Det var redan under järnåldern/vikingatid en betydande handelsplats, strategiskt belägen vid Helge å. Ärkebiskopen i Lund lät bygga en borg eller hus på 1100-talet. Åhus var en av det danska rikets viktigaste handelsplatser innan Öresundstullens införande. Det byggdes en stadsmur och det fanns kloster och kyrkor. 1326 fick Åhus sina stadsprivilegier. Med 1500-talet kom också Åhus olycka. Reformationen innebar att katolicismen fick ge upp sina tillgångar och i Åhus tappade staden gentemot andra platser. Åhus låg också i vägen för de svenska härjningarna som gjordes mot Skåne. Vad betydelsen av införandet av Öresundstullen har för Åhus är svårbedömt men handelsstäderna runt Öresund vinner mark efter tullens införande. Slutligen förlorade staden sina stadsprivilegier i början på 1600-talet. Efter freden i Roskilde blev Åhus svenskt men då hade redan den nyanlagda staden Kristianstad tagit över det mesta av de funktioner som Åhus haft.

Kiviks marknad

Det var hundraårs jubileum för marknaden och köerna började redan på riksvägen innan vi tilläts komma in på ett fält i utbyte mot två selmor. Marknaden har mycket långa anor, långt ner på medeltiden och vikingatid men det är svårt att veta något. Den moderna marknaden hävdar att den i år fyller 100 år. Av den en gång så berömda synden finns ingenting kvar. Knallar från hela Sverige söker sig hit, de tre dagarna i mitten på juli och drar någonstans mellan 100-150.000 besökare. Efter tre timmar hade vi sett allt som fanns till utbud av knallarna. Vi hade köpt det vi ansåg oss behöva, vissa saker visste vi inte ens att vi saknade, förrän vi såg dem här. Karusellerna förde ett hiskligt liv, där dunka musiken flödade ur högtalare som var för stora och barn och ungdomar hade hur roligt som helst. Det var dags att avsluta semesterresan för i år. Bilen var packad till bristningsgränsen och vägen mot svärmors B&B gick mot nordväst. Ett fikastopp i Örkelljunga var det enda som uppehöll oss.

Öresunds resan – Dag 1 – Frillesås – Grimeton – Tvååker – Ullared

Öresunds resan – Dag 2 – Falkenberg – Skrea strand – Heberg – 1 2 3 Schtunk

Öresunds resan – Dag 3 – Varberg – Fästningen – Undret i Varberg – Apelviken

Öresunds resan – Dag 4 – Båstad – Västra Karup – Hovs hallar – Torekov – Skäret – Arild – Kullaberg – Mölle – Strandbaden – Höganäs

Öresunds resan – Dag 5 – Ödåkra – Slagen vid Helsingborg – Beredskapsmuseet – Helsingborg – Attentatet vid Påsjöskog

Öresunds resan – Dag 6 – Per Albin-linjen – Krapperup – Kronborgs slott – Danmarks tekniska museum – Helsingör

Öresunds resan – Dag 7 – Karen Blixen – Louisiana – Roskilde

Öresunds resan – Dag 8 – Roskilde vikingskeppsmuseum – Roskilde domkyrka

Öresunds resan – Dag 9 – Roskilde festivalen – Öresundsbron – Malmö – Malmöhus – Kävlinge – Furulund – Vallkära – Slaget vid Lund – Lund – Jakriborg – Uppåkra

Öresunds resan – Dag 10 – Uppåkra – Kivik – Stenshuvud – Glimmehus

Öresundsresan – Dag 11 – Åhus – Kiviks marknad

Öresunds resan – Dag 12 – Hem