Öresunds resan – Dag 2

Den gamla bron över Ätran. På södra sidan om bron strax bakom trädet så ligger resterna av det gamla Falkenbergs hus.

Falkenberg

Efter en loj inledning på dagen gjordes en tur till Falkenberg. En ganska anonym stad på vägen mellan Göteborg och Malmö. Denna danska stad har långa anor. Redan på 1200-talet finns det ett maktcentrum eller handelsplats i området runt Ätrans mynning i västerhavet. I slutet på 1200-talet lät kungen bygga en borg, Falkenbergs hus, på flodens södra strand. Fästningen överlevde i ca 200 år innan Engelbrekt upprorets skaror passerade borgen och brände ner den 1434. Det var från denna borg som Halmstads stadsprivilegier utfärdades under 1300-talet. Det var till borgens kvarvarnade ruiner som vi kom efter att ha parkerat bilen på ett hustak!, och sedan taget en kort promenad genom den gamla staden ner till Ätran och Tullbron, som var klar 1761. Det var här som svenskarna, som tagit över Falkenberg och övriga Halland efter freden i Roskilde 1658, tog ut tull av falkenbergarna och bönderna som skulle in till staden. Det pågick fram till 1914.

Regnet låg i luften men vi dristade oss till att sitta lite och titta på flodens lopp och den motsatta stranden innan vi reste oss och gick de staplande stegen över Tullbron och fram till ruinerna av Falkenbergshus. Stenen är 800 år gammal. Vi tittade tillbaka på den norra sidan och på husen där som är från ett senare datum än borgen. I början på 1500-talet beordrades stadens borgare att flytta till Halmstad dryga fyra mil söder ut. Staden klarade sig och återfick sina privilegiebrev 1558. Sju år klarade sig staden innan svenskarna kom och brände den. Krigen mellan danskar och svenskar fick konsekvenser för Falkenberg då staden kom att skifta krona från den danska till den svenska. Staden förde en kamp för sin tillvaro med rätt att handla med utlandet, stapelrättigheter. Staden saknade rättigheterna under lång tid och fiske och jordbruk blev huvudnäringen. 1866 återkommer stapelrättigheterna och det blir början till Falkenbergs expansion. Den samman faller i tiden med en allmän befolknings tillväxt i Sverige och industrialiseringen som också startar under de här åren. Hamnen byggdes ut och blev motorn i stadens ekonomiska utveckling. Järnvägen kom 1885 och blev en lyckträff för staden som nu kunde få ut de varor som transporterades in via hamnen. 1896 grundades det företag som vi kanske starkast förknippar med staden, Bryggeri AB Falken.

Vi tittade på kartan och konstaterade att Vallarna låg precis norr om Tullbron och visst drog det i mungiporna när vi tänkte på all buskis som spelats där. Vi tog oss en promenad genom den lummiga grönskan på halvön i Ätrans slingrande flodfåra. Det var delvis brant mot floden men det kan förklaras med att det ingick i försvarsverket kring borgen. Vallarna grundades under Första världskriget som en park för rekreation. Under slutet på 1980-talet och början på 1990-talet kom komikerparet Stefan och Krister fram och gjorde succé med sin buskis och med sin uttalade dialekt. 1996 iordningställdes friluftsscenen på Vallarna och det har sedan dess varit hem för otaliga buskisföreställningar. Det regn som varit hotande blev än mer hotande och det blev långa kliv för att nå bilen och en fortsatt färd.

Skrea strand

Det är sommar, men inte sol och värme och bad. Det var annars badet som lockade människor till Skrea strand under Första världskriget. Järnvägen hade gjort det möjligt att ta sig till området. Tuberkulosföreningen hjälpte till med göra stranden populär och på 1930-talet byggdes det hotell. Efter kriget ökade turismen i takt med att svenskarna fick flera veckors semester och området har byggts ut och numera finns också en brygga ut i havet och många tusen soltörstande turister på den mycket långa sandstranden.

Heberg

Sakta körde vi söderut förbi Skrea kyrka och målet var Heberg och den alltid lika uppskattade Laxbutiken. Den startade som ett litet familjeföretag som odlade lax för export. Det lilla överskottet satsades i en delikatessbutik som sålde lax i alla former och anrättningar. Laxen är som fisk intimt förknippad med Halland. Vi fick vår beställada fisk som vi avnjöt i den mycket trendiga inredningen i vitt och grönt.

1 2 3 Schtunk

Efter en kortare vila och ombyte var det dags att resa vidare till fästningsstaden Varberg och årets kulturbegivenhet, commedia dell’arte, Schtunk.

Den fria teatergruppen 1 2 3 Schtunk bildades 2005 och skådespelarna klär ut sig till clowner och tar sig an teaterns alla stora pjäser på sitt eget sätt. För den som inte sett en föreställning så kan det nästan garanteras en skrattfest. De har ett eget sätt att interagera med publiken och gud nåde den åskådare, med eller utan betald biljett, som kommer sent. Årets förställning gällde Hemsöborna, troligtvis med tanke på Strindbergåret, och för den som känner till historien i original, kanske även känner igen Schtunks uppsättning.

Tidigare har föreställningarna hållits i ett tält vid fästningen men nu har kommunen byggt en liten friluftsteater, ca 250 åskådare, så att Schtunk kan spela sina föreställningar i Evenemangsområdet. Skulle det bli regn är det bara att flytta inomhus. Mycket praktiskt. Tittade i kalendern för gruppen och de är på turné stora delar av året och det visar väl på deras farmgång med sitt koncept. Det är bara att gratulera för med tanke på vad vi ser på TV så är det här bra, god, rolig och trevlig underhållning. Nu har gruppen lärt upp sin publik och det kan ibland bli lite mycket. Det var en publik som tankat en del buteljerad glädje innan och under föreställningen och det är en hård balansgång att hålla publiken road men inte få den att gå över gränsen och det märktes att de fick hålla igen lite för att inte få allt att gå överstyr. Men kommer Schtunk till er så betala inträdet och njut av att skratta, det mår vi bra av.

Kvällen var inte slut och regnet ville inte riktigt komma utan det var lite små snålt. Vi valde att åka till Träslövsläge för att äta en stor portion glass på glasskaffet där innan det var dags att vila efter ännu en semesterdag.

Öresunds resan – Dag 1 – Frillesås – Grimeton – Tvååker – Ullared

Öresunds resan – Dag 2 – Falkenberg – Skrea strand – Heberg – 1 2 3 Schtunk

Öresunds resan – Dag 3 – Varberg – Fästningen – Undret i Varberg – Apelviken

Öresunds resan – Dag 4 – Båstad – Västra Karup – Hovs hallar – Torekov – Skäret – Arild – Kullaberg – Mölle – Strandbaden – Höganäs

Öresunds resan – Dag 5 – Ödåkra – Slagen vid Helsingborg – Beredskapsmuseet – Helsingborg – Attentatet vid Påsjöskog

Öresunds resan – Dag 6 – Per Albin-linjen – Krapperup – Kronborgs slott – Danmarks tekniska museum – Helsingör

Öresunds resan – Dag 7 – Karen Blixen – Louisiana – Roskilde

Öresunds resan – Dag 8 – Roskilde vikingskeppsmuseum – Roskilde domkyrka

Öresunds resan – Dag 9 – Roskilde festivalen – Öresundsbron – Malmö – Malmöhus – Kävlinge – Furulund – Vallkära – Slaget vid Lund – Lund – Jakriborg – Uppåkra

Öresunds resan – Dag 10 – Uppåkra – Kivik – Stenshuvud – Glimmehus

Öresundsresan – Dag 11 – Åhus – Kiviks marknad

Öresunds resan – Dag 12 – Hem