Ekvatorpassagen – Dag 17

Släktens shamba i det bördig Meru området i de kenyanska högländerna. Det är fridfullt och rogivande att komma på besök, även om det var vinter och lite tjockare tröjor åkte på så gick det att skörda bananer.

 

Sista dagen i Afrika innan avresan började med att ALLT hälldes ut på golvet i vardagsrummet. Väskorna tömdes och sedan gjordes en mycket grundlig genomgång av alla våra tillhörigheter, samtidigt som vi letade efter nyckeln. Ingen nyckel hittades. Igår hade vi kvitterat ut nyckel och gått till vårt rum. Städet hade varit där så vi behövde inte öppna. Var la vi nyckeln? När vi skulle iväg på kvällen hittade vi inte rumsnyckeln. Städet låste och när vi kom hem mitt i natten låstes dörr upp av en motvillig nattportier. Inget hade försvunnit men vad var nyckel?

Det blev till att kontakta hotellet och förklara vad som hänt. Eftersom vi uppenbarligen INTE tagit nyckeln från hotellet så klarade vi oss undan utan att behöva ersätta den förlorade nyckeln. En klen tröst men dock en tröst. VI fick hotellets reservnyckel och kunde ge oss ut på stan. Det blev Westlands och Sarit Centre. Handlade lite praktiska saker på Ushumi bl.a. Dodo spray. Hade upptäckt något i resväskan när vi packade som inte borde vara där och det vill vi inte ha med till Sverige. Sedan promenerade vi till the Mall och en favorit restaurang Handii. Den indiska maten går inte av för hackor och vi njöt och blev mer än mätta. Passa på och besök stället om ni har vägarna förbi. Strosade runt ytterligare innan det var läge att ta sig tillbaka till hotellet.

När vi promenerade sista biten fick vi ett telefonsamtal och så ändrade vi riktningen till stället där dottern bor. Det är som alltid intressant att komma in i hem i andra länder och se hur det ser ut där. Det är inte första gången som jag besöker platsen och det är helt OK ur ett säkerhetsperspektiv. Dagen började lida och det var dags att strosa hem för de sista förberedelserna inför morgondagens avresa. Tid om hämtning gjordes upp, 5.30 på morgonen. Tidigt men det behövs för att hinna med allt. De första tankarna på vad som ska ske när vi kommer till Sverige började ta form. En lugn kväll och tidigt till säng för att hinna med.

Ekvatorpassagen – Dag 1 – KLM – Schipol – Kenya Airways

Ekvatorpassagen – Dag 2 – Luxor – Jomo Kenyatta Interanational Airport -Svenska skolan i Nairobi – Raila Odinga

Ekvatorpassagen – Dag 3 – Sheldricks – Giraffe centre

Ekvatorpassagen – Dag 4 – Kenya under Första världskriget – Kenya under Första världskriget – Masai Mara

Ekvatorpassagen – Dag 5 – Gnumigrationen

Ekvatorpassagen – Dag 6 – Kenya Wildlife Service

Ekvatorpassagen – Dag 7 – Vila

Ekvatorpassagen – Dag 8 – Mera vila

Ekvatorpassagen – Dag 9 – Uhuru – 7 augusti memorial park – Det kenyanska parlamentet – Nyayo house

Ekvatorpassagen – Dag 10 – Tribalism

Ekvatorpassagen – Dag 11 – Karen Blixen – Karen Blixen museet – Kazuri – Swedohouse

Ekvatorpassagen – Dag 12 – Nairobi National museum – Joy Adamson – Kenyas historia – Den tidiga människan – Wangari Maathai – Westlands – Westgate

Ekvatorpassagen – Dag 13 – Thika – Afrikanska Unionens fredsbevarande uppdrag i Somalia

Ekvatorpassagen – Dag 14 – Chogoria

Ekvatorpassagen – Dag 15 – Gamla vänner

Ekvatorpassagen – Dag 16 – Nairobi

Ekvatorpassagen – Dag 17 – Förberedelse för hemresan

Ekvatorpassagen – Dag 18 – El Alamein