FFF; Fyn, Fredericia och Flensburg – dag 4

Segermonumentet i Fredericia med tornet i bakgrunden. Det är framförallt segern mot Tyskland som man kommer ihåg här och inte förlusten mot svenskarna på vintern 1657, innan tåget över Lilla bält.

 

Det var inte brottom att komma iväg till dagens äventyr. Omställningen till sommartid tog dock en timme av sovmorgonen. De vuxna ska ha sitt på en semester men barnen måste också få sin del av tiden. Eftersom Lalandia i Billund ligger 40 minuter bort så var det dit som körde den påskdagsmorgon.

Billund

Billund känner vi första gången från slutet på 1200-talet. Det är ungefär 200 år senare som namnet börjar stavas som det gör idag. Den historia som vi förknippar med Billund är Lego. Legos grundar köper under Första världskriget en möbelfabrik i Billund. Därifrån så är Billunds historia starkt förknippad med Lego. Under 1930-talet börjar den driftige Ole Kirk Christiansen också producera hushållsföremål. Billund expanderar i takt med att arbetskraften behöver någonstans att bo. De första leksakerna ser dagens ljus 1934 och det bolaget kallas för Lego. Fyra efter kriget börjar de små plastklossarna lämna fabriken och börjar sitt erövringståg över världen. Billund växer och 1962 bygger Lego Billunds flygplats. Den är idag avknoppad från Lego och har blivit den största danska flygplatsen på Själland. 1968 kom Legoland till och verksamheten expanderade. Det skulle komma till ytterligare en stor fritidsaktivitet till orten. Det var dit vi var på väg.

Lalandia

Lalandia betyder Lolland på latin och det var i Rödby på Lolland som det första Lalandia badpalats byggdes klar1988. Billunds avdelning kom till 2009. Den senare ligger granne med Legoland, som vi besökte på vår förra resa i området. Vi var nästan först i kön och det var bra för det var rätt lugnt den första timmen och sedan strömmade badgäster in denna arbetslediga dag. Vi blev kavar i sex timmar och sedan var vi lagom möra och började återresan mot hotellet. Ett snabbt matstopp gjorde att vi kom vidare. Eftersom vi inte besökt vallarna i Fredericia beslutade vi om och körde dit istället.

Fredericia och svenskarna

Vi hade redan gjort ett snabbt besök i staden för att äta lite mat men nu var det dags för en kortare sightseeing. Även om dagarna var behagliga så var kvällarna kyliga och när det blev mörkt, då såg vi ingenting och det blev också rätt kallt. Vi rullar in i staden och passerar igenom den bastanta jordvallen. Passerar det lilla torget med sitt minnesmärke och letar återigen efter en parkeringsplats. Denna påskdags afton gick det lättare, bl.a. för att vi visste vart vi skulle. Det blev en snabb tur runt kvarteret och vips så hade vi 40 platser för oss själva. Bilen stod nu stilla vid den kraftiga jordvallen. Det var denna fästning som Karl X Gustav stormade hösten 1657. Ett första försök misslyckades och efter en två månader läng belägring så kom attacken den 24 oktober. Som tidigare berättats så var det Erik Dahlberg som spanade på fästningen och hittade den svaga punkten. Freden i Roskilde året efter gjorde inte att svenskarna lämnade tillbaka fästningen. De behöll kontrollen till 1659 efter att striderna återigen blossat upp. Vi för vår del fortsatte till det lilla torget med monumentet. Det som vi kan se på bilden ovan.

Fredericia och tyskarna

Monumentet består av en dansk soldat som höjer handen i segergest. 6 juli 1849. Monumentet firar segern vid Fredericia i det första Slesvigsska kriget. Bakgrunden beskrevs i en tidigare resa. Upprorstrupper med stöd av Preussen går till anfall och danskarna förlorar det inledande slaget i Slesvig. De drar sig tillbaka och beslutar att utrymma hela Jylland. I början av maj 1848 kunde de rycka in i den förfallna fästningen i Fredericia. Försvararna hade evakuerats till Fyn. Tre veckor senare tvingas tyskarna att lämna Fredericia, av britter och ryssar, och danska trupper kan återta fästningen. Danskarna började rusta upp försvarsverket och när tyskarna återkom till staden i maj året efter var det betydligt bättre förberedda för den tyska belägringen. Bombardemanget av fästningen gjorde ingen större skada och danskarna byggde kajer så de kunde föra in förnödenheter till Fredericia. Under några dagar i början av juli skeppades ca 23 000 soldater över och på natten till den 6 juli gjorde danskarna en utbrytning i nord. Den var framgångsrik, så tillvida att belägringen bröts och tyskarna åkte på ett nederlag. Kvar på slagfältet låg 500 danska soldater döda och 200 tyskar. Många sårade avled senare av sina skador. Det är den segern som monumentet hyllar.

Den Slesvigska frågan löstes inte med kriget som varade i ytterligare två år. 1864 gick tyskarna åter till anfall. På sju veckor hade tyskarna nått fram till Frederica och började belägra fästningen. Tyskarna genomförde en massiv artilleribeskjutning, här liksom fästningen i Dybböl, längre söderut. När Dybböl föll den 18 april, så beslutade sig danskarna för att utrymma hela Jylland och soldaterna skeppades över till Fyn. Det kom till att vapenstillestånd i maj och staden behölls ockuperad av österrikiska trupper till november samma år. Det var dags för oss att gå upp vallen. Det var högt upp och det kan inte ha varit lätt att stå nedanför och försöka klättra upp samtidigt som någon skjuter kulor mot dig, och önskar att du vore död. Det blev en kortare promenad upp på vallen innan det var dags att ge upp för denna dagen. Tyskarna skulle återkomma en tredje gång till Fredericia. 1940-1945 ockuperade de nazistiska trupperna staden.

FFF; Fyn, Fredericia och Flensburg – Dag 1 – Påsklamm

FFF; Fyn, Fredericia och Flensburg – Dag 2 – Knutpunkten – Odense – Jellinge – Kryb i ly – Fredericia

FFF; Fyn, Fredericia och Flensburg – Dag 3 – Flensburg – Kruså och Sydschlesvigarna – Kruså och Hitler – Kruså och Folke Bernadotte – Christiansfeld

FFF; Fyn, Fredericia och Flensburg – Dag 4 – Billund – Lalandia – Fredericia och svenskarna – Fredericia och tyskarna

FFF; Fyn, Fredericia och Flensburg – Dag 5 – Tybrind vik – Odense och HC Andersen – Trelleborg