Malmöresan dag 4

Sista dagen i Malmö. Det blir som vanligt lite jaga på för att få ner allting i väskorna. Se till att vi inte missat något i rummet. Sedan är de frukost och efter det, göra klart så att vi kan ta bagaget till bilen. Den ska packas och det ska checkas ut. Det blev lite extra idag eftersom vi behöver varsin väska till badet.

Nya Burlövsbadet

Burlösvbadet var ett gammalt bad som byggdes 1971 och ett tak i vackert välvda limtrbalkar kom till fem år senare. Femtio år senare var det dags för ett nytt bad. Vi tog oss dit och kunde konstatera att detta var första söndagen som badet var öppet. Invigningen var tidigare i veckan så det var otroligt nytt och fräscht allting. Vi betalade vår entré och gjorde oss klara att pendla mellan 50 meters bassängens ändhållplatser. Det gick trögt, riktigt trögt, som om det var något i vattnet som ännu inte blivit tillräckligt halt att glida lätt igenom. Eller så var för länge sedan som vi simmade. Troligtvis den tidigare förklaringen.

NCC har byggt den nya simhallen på Liljewalls arkitetkers ritningar och det är en modern anläggning som har det som en modern simhall ska ha. Stora ljusinsläpp, ljusa material, kakel och flera olika bassänger som gör anläggningen mer anpassad för fler grupper i samhället. Så var vi klara att dra vidare på vår resa norrut.

När vi åkte ner fann vi att Laxbutiken har laxbuffé på söndagar. Den måste förbokas så det hade vi gjort. Det var lite mycket tid kvar innan det var vår tur att hugga in på godsakerna. Som en lite avstickare och så ligger Borgeby på vägen. Det är kanske den mest okända av de trelleborgar som finns i Sverige och Danmark.

Borgeby

980 byggde vår trelleborgs byggare, Harlad Blåtand en rund borg i Borgeby. Platsen var väl vald, vid Kävlingeån och bara 3-4 km från sundet. Det som är ovanligt, när det gäller trelleborgar är att platsen inte övergavs utan den fortsatte att vara en bosättning och bebyggas. Toke Gormsen sattes av sin bror Harlad att regera som kung över Skåne från borgen i Borgyby. Under 12-1300-talen byggdes borgen ut med mer tåliga försvarsverk, främst försvarstorn i tegel men även andra byggnader. En av byggnaderna kunde vi själva se när vi väl kom på plats.

Det var inte långt från Burlöv till Bjärred där Borgeby ligger. Vi körde förbi platsen och tittade och så letade vi efter ett ställe att vända. Till slut, ända borta vid Stävie kunde det ske. Men då hade vi tittat på det vackra skånska jordbrukslandskapet där dagens bönder började förbereda vårbruket. Vi parkerade på p-platsen och såg hela längan av butiker och en restaurang. Allt var stängt idag. Vi vandrade längs jordbrukets hus, noterade att det var kamerabevakning och kom fram till ett tegeltorn, av mycket senare datum. Den stod nästa på kanten till branten ner mot ån. Där hade moderna entreprenörer bullat på med kanoter och en anläggning som gjorde det lätt att ta i och ur de paddlande farkosterna.

Vi tittade till parken och på det äldsta av de hus som står kvar innan vi tog oss in på själva ladugårdsbacken, eller ska vi säga borggården? Det var en stor fyrkantig öppen plats som var omgärdat av byggnader som tillhörde jordbruket på alla fyra sidorna. Huset närmast ån var boningshuset. En borg, ett slott eller en storgård. Epiteten är många.

Nu var det dags att leta reda på trelleborgen eller det som är kvar av anläggningen. Den var inte lätt att upptäcka och kanske är det därför som det skulle dröja till 1998 innan säkra bevis fanns på att detta var en av Blåtands trelleborgar. Då hade frågan varit på tapeten i 24 år, från den första påståendet i en doktorsavhandling. Det gick att se konturerna av den gamla rundborgen när vi drog oss bort mot kyrkan. Hade man inte vetat vad man tittade efter hade det bara varit en krusning på landytan men det var otvetydigt så att det var en del av en cirkel, med rätt proportioner av en trelleborg. Återigen slås vi av hur mycket makt som Blåtand måste ha haft och hur mycket resurser det måste ha funnits för att få ”hela” riket att lägga det på ett bygga enorma borgar. Vi känner till två i Skåne och flera i Danmark. En titt på kartan över var borgarna är placerade så finns det vita fläckar som kanske borde innehålla fler försvarsverk. Vi känner även till trellleborgar från södra Nederländerna, men det är oklart hur detta hänger ihop med Harald Blåtand.

Det var dags att ta oss vidare.

Laxbutiken igen

Vi hade inte så gott om tid på oss till körningen norrut efter stoppet i Borgeby. Men vår trovärdiga GPS räknade ut att vi skulle få 10 minuter till godo om vi höll hastigheten på vägen och det var tillräckliga marginaler, så vi rullade norrut.

Det var en upplevelse att ta för sig av en buffé helt baserad på laxrätter. Gott, mycket gott och det var flera intressanta idéer att ta med sig vidare. Skagenröra på lax istället för räkor och samma med Västkustsallad. Kokt lax, gravad lax och allt annat som vi kunde ta för oss av gjorde att vi mätta och belåtna kunde ta oss vidare hem efter resan till Malmö.

Dag 1 – Resan söderut

Dag 2 – Frasetti – Emporia – Öresundsbron – Bunkeflostrand

Dag 3 – Stavsten –  Trelleborgen i Trelleborg – Smygehuk – Söderslätt – Öresundbron igen

Dag 4 –  Nya Burlövsbadet – Borgenbyn – Laxbutiken igen