Västerås i fyra väderstreck – Dag 6

Dag 6 – västerut

Vaknade sent, av oss själva, väldigt sent, men så är det faktiskt semester. Vi hankade oss fram genom morgonen och detta är dagen då vi siktade på attraktioner i väster. Turismens gudar hade inte varit med oss som vi ville, men att få gudar att göra som vi vill är inte det enklaste, utan det brukar vara tvärt om att vi får rätta oss efter högre makter. Där av att resan i väster ska sluta i öster!

Strömsholm

Det var väldigt varmt när vi kom till de svenska hästarnas mecka – Strömsholm. Vi hittade en dammig parkering ute i solen och värmen kunde härda vilken lack som helst på vilken i världen som helst. Parkeringen låg så långt bort som det bara gick från hästanläggningen som gjort Strömsholm ett namn. Vi tog oss snabbt från solen in under trädgårdens skuggande allé träd och så strosade vi fram för att ta vara på skuggan. Vi tog oss fram till själva slottet som ingår i den kungliga förvaltningen.

Det vara Gustav Vasa som lät anlägga en stenborg, på en ö i Kolbäckens utlopp i Mälaren. Strategiskt placerad, med den frakt som säkert kom norrifrån, från Bergslagen. Inte så konstigt att det kommit till Strömsholms kanal, en bit bort, och vattenvägen tar sig upp till Oljeön och vidare upp i Bergslagen, nästan ända till Falun. Gustav visste hur han skulle plocka hem pengar till staten. Borgen gick genom den kungliga familjen och Karl X Gustav gav den till sin drottning i morgongåva. Hon lät 1669 bygga om den till ett tidsenligt barockslott. 1868 kom armén ridskola hit och det är kanske det som vi idag förknippar Strömsholm med, hästar. Skolan kom till för att utbilda armén officerare i ridkunskap och verksamheten utvecklades även till att förse armén med utbildade hästar. I slutet på 1800-talet var arméns förmåga att röra sig baserad på hästar, till artilleri, tross, kavalleri och dragoner. I takt med en ökad mekanisering så minskades behovet av höstar, men under andra världskriget kom ett stort uppsving. Kanske var det det som gjorde att ridskolan och hästaveln kunde leva kvar i militär verksamhet fram till 1970. Idag ingår slottet i hovstaten och är museum över 1600-tals konst. Vi kunde ta oss över bron till själva slottsön och tog oss vidare över nästa bro till östliga sidan. Det hålls hästtävlingar i slottsparken varje år och på håll kunde vi se ekipagen utföra olika former av Piaf och skritt och trav och allt vad det finns för hästtermer. Allt ackompanjerat med Anders Gernardts röst från barndomens sportsändningar i SVT.

Det blev en lugn och vilsam stund i skugga vid ån och en fenomenal utsikt över slottet som med sin, gula fasad, vita fönsterkarmar och svarta tak, utgjorde en otroligt vacker tavla mot den klarblå sommarhimlen. Som en liten extra pikant detalj som kompletterades bilden med den svenska högsommargrönskan. Nu kanske det är en annan av SVT:s gamla sportkommentatorer som ska guida oss i färgläran, nämligen Bengt Grive. Någon hästsport blev det inte idag utan vi gick tillbaka mot bilen. Stannade till i souvenirshopen och hittade något vi ville ha att sätta på väggen hemma och hittade vi något i fiket. Det var gött att njuta den delen i skugga under träden.

Strömsholms kanal

Det tog inte många sekunders bilkörning från slottet innan vi passerade Strömsholms kanal. Den anlades i slutet av 1700-talet för att transportera gods från Bergslagen till utskeppningen i Mälaren. Den är 107 km lång och har sin börja i sjön Barken i Fagersta kommun, lite samma resa som vi gjorde igår. Den verkade fram till att järnvägen tog över som transportmedel ett drygt århundrade senare. Idag är det, likt Göta kanal, en fritidsbåts attraktion.

Missade möjlighet

Vi svängde norrut och passerade det moderna Strömsholms hippologiska centrum. Den moderna ridutbildningen svenska centralplats. Anläggningen låg lite upp i backen på vänster sida när vi körde på vägen. Vi hade laddat upp med en lång rad med bergsbruk som skulle kunna ge oss mycket intressant historia. De låg alla längs Strömsholms kanal, Kolbäck, Hallstahammar, Surahammar, Ramnäs och Svanå. Vi valde bort dem idag, dels värmen, dels att vi sett några bruk de senaste dagarna och del att vi hade ett mål. Den ligga ort Kumla utanför Sala. Vi lämnade väster och körde mot öster.

Kumla kyrka

Vi navigerade oss på små vägar över den ny ganska välbekanta och vackra västmanländska landskapet. Ett landskap som vunnit över de få dagar som vi varit här. Vägen ledde oss mot kyrkby och som sig kanske bör så stod kyrkan mitt i byn. Ensamma parkerade vi på en grusplan vid vägen, och nödtorftigt klämde vi oss in under en ung björks vajade grenar och lövverk. Plockade till oss de nödvändiga prylarna och gick med förvänta upp längs den sluttande kyrkvägen mot den gula kyrkan.

Kumla kyrka byggdes på 1300-talet i sten. Eftersom den är byggd på en liten höjd i landskapet så antar vi, även om det inte finns några belägga för det att kyrkan placerade på en plats som varit viktigt i en tidigare tid. Det är inte ovanligt och det har hittats ett mindre gravfält från cirka vikingatiden. Därmed är det, återigen utan konkreta bevis, möjligt att det hållits ting och kanske också offrats till asgudarna. Fullt möjligt men inga bevis. Det är vår tolkning av platsen geografi med erfarenhet av besök på liknande platser. Det var med stor förväntan och som vi närmade oss kyrkan. Det var i planeringen en av de platser som seglade upp som ”ett måste” på denna semester resa.

Albertus Pictor

Det är säkert över 30 år sedan som namnet Albertus Pictor eller Albert Pärlstickare eller något av de andra namnen som han är känd som dök upp första gången på en utställning. Det har aldrig blivit av att gå och titta på hans målningar men nu var det alltså dags och vi hade sett framemot det.

Albertus dog 1509 i Stockholm men han föddes troligtvis i Tyskland. Stilen på hans målning antyder det och att han ibland signerade sin målningar Albertus Immhausen. Han försörjde sig som kyrkomålare och målningarna i Kumla kyrka är daterade till 1482. Detta enligt ett visitations protokoll från mitten av 1600-talet. Det är i princip omöjligt att hålla koll exakt så här 539 år senare. Det bör ha tagit flera år att göra alla de målningar om vi kunde se när vi steg in i stenkyrkans mycket behagliga temperatur. Det var svalt och skön, nästa kallt, men så är temperatur relativt.

Kyrkan har öppet vissa söndagar för besökare som vill se målningarna och vi guidades runt av en kunnig kvinna i folkdräkt. Hon berättade mycket och ingående om det vi kunde se i taket. Den röda färgen hade bleknat bort så det såg lite lustigt i färgsättningen men som sagt åren tar ut sin tribut. Guiden pekade ut ett lejon, eller Pictors tolkning av ett lejon. Daniel i lejongropen för de få som fortfarande är bekanta med den bibliska historien. Pictor hade inget internet att leta bilder på och inga andra bilder heller att ha som förlaga så han fick hitta på något eget som fick gälla som lejon. Det dök men var kanske inte så likt heller. Turen var med oss och vi hade sällskap av ett par där han var historielärare och sett de flesta kyrkor där Pictor målat. Han kunde lägg ut texten lite mer och inte minst kunde han uppskatta de klara bilderna. Det som är mycket speciellt med Kumlas målningar är att det inte varit överkalkade, vilket drabbat flera av de gamla freskerna, och det gör att de framträder tydligt i taket. Restaureringar har skett och en del mindre bra vilket påverkat färgen negativt. Församlingen som har ansvar för kyrkan och målningarna kan egentligen inte göra någonting själv utan att Riksantikvarieämbetet medverkar. Kanske lika bra det för att kunna bevara denna nationalskatt för eftervärlden, som våra föregångare bevarat dem för oss.

När vi tittat oss mätta på bilderna så bjöds det på kaffe och kaka för att lite i alla fall mätta andra delar av kroppen. Vi blev sittandes i vapenrummet och kunde titta på Pictors målningar även där. Här kunde vi se skillnad, efter som dessa bilder varit överkalkade och det var mycket stor skillnad. Vi hade sällskap av kyrkans personal och det var ett trevlig samtal, och det gjorde att vi inte behövde ge oss ut i värmen direkt. En av herrarna tog oss med itll hembyggdsgården som låg ett stenkast bort från kyrkan och där visade han oss de hus som fanns där och platsen stolthet en enorm ek. Han berättade lite om sig själv. Han hade flyttat till platsen efter att ha besökt Sala folkets park. Eller som han sa, den platsen har gjort slut på mången lovande ungkarlskarriär. Han tyckte dock att han vunnit på det avslutet. Med detta så avslutade vårt besök i Kumla och de vackra bilderna i kyrkans tak av Albertus Pictor.

Bada i Mälaren

Det var något som vi inte gjort under vårt besök och det är lite av en punkt att det gäller att passa på när man har chansen. GPS:en tog oss öster om Västerås ut på en plats som hette Björnön. Där kunde vi hitta en Corona anpassad plats i solen och låta dess värme vara till vår fördel. Vi solade och badade och när vi tröttnade på det så åkte vi tillbaka till hotellet. Efter en god middag på en närbelägen restaurang gjorde vi de första förberedelserna för att lämna hotellet och Västerås i morgon. Väderprognos lovade varmt men att det var ett regnväder på gång från, hör och häpna, väster.

 

Västerås i fyra väderstreck – Dag 1 – En schweizerost till E20 – Ebrix – Ströbohög – KUJ-banan – Köping – Agda Östlund – Bil-och teknikmuséet – Köpings Mekaniska Verkstad och Volvo – Köpingsån – Misslyckat restaurang besök – Urbana ljud i natten

Västerås i fyra väderstreck – Dag 2 – Västerås – Svalt och klart – Kyrkbacken – Mannen med hunden – Rudebeckianska gymnasiet – Västerås domkyrka – Domkyrkans interiör – Svartån och det gamla Västerås – Aseatrömmen – Stadsparken – Turbinhuset – Västerås slott – Västerås stadshus – Stadshuset – Vasaparken – Hackspett INN – ASEA – Västmanlands läns museum – Västerås historiska skeppsmuseeum – Koggen Roter Teufel

Västerås i fyra väderstreck – Dag 3 – Grällsta runsten – Sala silvergruva – Drottning Christinas schakt – Guastv III:S schakt – Carl XI:s schakt – Långforsvägen – Direktörsbostaden – Ivan Agueli – Sala sockenkyrka – Sala labyrint – Väsby kungsgård – Romfartuna kyrka

Västerås i fyra väderstreck – Dag 4 – Lögarängsbadet – Saltängbron – Fullerö slott – Tidö slott – Lilla Rytterne kyrkoruin – Stora Ryttene kyrkoruin – Vendelgården – Anundhög – Dåliga nyheter – Labyrinten i Tibble – Slagen vid Badelunda 

Västerås i fyra väderstreck – Dag 5 – Norrut – Norberg – Thorshammars verkstad – Kärrgruvan – Polhemshjulet – Spännarhyttan – Den stora skogsbranden 2014 – Engelbergs bruk, ett världsarv – Ängelsberg – Oljeön – Skultuna – Korv och Bensin – Sorby borg – Lögarängsstranden

Västerås i fyra väderstreck – Dag 6 – Strömsholm – Stömsholms kanal – Missade möjligheter – Kumla kyrka – Albertus Pictor – Bada i Mälaren

Västerås i fyra väderstreck – Dag 7 – Den galna E18 – Stupan i Fellingsbro – Frövi – E18 igen – Picassostatyn i Kristinehamn – Åskoväder – Ånimskogs kyrka – Riktit galna E45