Vinresan till Bordeaux – Dag 4

Vingården i Saint Androny utanför Bordeaux som skulle bli vårt semester boende för en vecka.

 

Vi vaknade upp till den franske tuppen som stod och gal som en galning. Han började redan kl. 5 på morgonen med det var först vid åtta som han lyckades skaka liv i oss, trötta som vi var efter två dygns resa. Ett-noll till oss över tuppen! Tuppen är en fransk nationalsymbol och just idag ska Frankrike spela VM-final i fotboll mot Kroatien i Moskva. Det blir något att bita i!

Eftersom vi hade rest ett par dagar så var det läge att vila. Meteorologerna lovade mellan 30 och 35 grader och under de behagliga skuggorna från träden i trädgården, tänkte vi försöka svalka oss i. Men först och främst så är det inget hotell utan vi får laga vår mat själva i det gemensamma köket. Så det blev till att ta sig en tur till en söndagsöppen matvaruaffär.

Saint Androny

Det är en liten by på den norra sidan av Girondeviken, som sträcker sig ca 65 km från Atlanten vid Royan åt sydost in till där floderna Garonne och Dordogne strålar samman utanför Bordeaux. Den ligger inom appellation Blaye som är en av de appellationer (sammanslutningar) som producerar Bordeauxviner. Ca 400 ha odlades det vin på i byn som har ca 550 invånare, ungefär lika många som när franska revolutionen for fram i vindistriktet. Det är en utpräglad landsbygdskommun som sträcker sig från Girondeviken och några mil inåt landet. Den sluttar uppåt från stranden och det är den sluttningen som vi passerar när vi far längs de slingrande vägarna runt vinfälten mot huvudorten i området, Blaye som ligger ca 8 km bort. Det är varmt, redan tidigt på morgonen, solen strålar och vi sitter och fylls av det rogivande, ganska öde landskapet. Det är inga fransmän som är så tokiga att det är uppe med våran tupp, eller ute i solen.

Rutten tar oss igenom kurvor som det gäller att se upp med. Lokalbefolkningen känner sina vägar väl och de kör fort, så är man rädd om plåten, förlåt, plasten på sin bil så gäller det att se upp. Vi slapp några bucklor den här gången. Husen är tillbommade med kraftiga fönsterluckor i massivt trä. De är målade i olika färger och det ser pittoreskt ut. Som svensk tycker man det är konstigt att bomma till och stänga ute ljuset en så här vacker sommar. Det har sina förklaringar. Luckorna är till för att stänga ute värmen. Det funkar. Visserligen är det varmt även på nätterna, men det blir svalare om man stänger om sig. Vårt eget hus är ett klart talande exempel. Det är byggt på 1800-talet och det är byggt av sten som håller huset svalare under sommaren och varmare under vintern, praktiskt, så det är bara att haspa för sina luckor.

Vi hade fått instruktioner om hur vi skulle ta oss till affären och det fungerade inte alls, vi är helt enkelt för nyfikna så vi har inget emot att hitta egna vägar och visst, vi kom till en väldigt trevlig söndagsöppen mataffär. Vi gick in och plockade till oss allt vi trodde vi skulle behöva för lunch, kvällens fotbollsmatch och den efterföljande grillningen. När vi många Euro senare begav oss hem igen tillbringades dagen i skuggan, vi fyllde på med vätska, åt lite lätt och läste och höll oss i skuggan. Det gick bra. Ett dopp i polen under eftermiddagen var precis vad en varm kropp ville ha.

Det är trettio år sedan vårt värdpar från Stockholm köpte sin vingård i Blaye. Intresset för vin och Frankrike hade gjort att de hyrt en andel i ett franskt slott men till slut valde de att få något eget. Den lilla vingården har gamla anor, men är inte stor, ca 3 ha. Vindruvorna lämnas till ett kooperativ som i sin tur gör vinet, Tutiac. www.tutiac.com/fr/. Paret tillbringar somrarna i Bordeaux och tar emot gäster i något av sina fyra rum som de gjort i ordning på gården. Det är självhushållning så var och en lagar sin egen mat i det gemensamma köket för gäster. Tyvärr fick vi reda på att de har börjat processen med att sälja gården.

Vi var inte ensamma, utan en familj från Stockholm med två barn hade bosatt sig i två av rummen och till natten väntades ytterligare ett par från Sverige för att bo i det sista rummet. Vi lärde snabbt känna varandra och kom att få mycket mycket trevligt. Den första kvällen åt vi mat samtidigt och till kvällen skulle vi se VM-finalen i fotboll.

Tittar vi på den franska historien så hade Frankrike en annan syn på rikedom, jämfört med ”huvudfienden” under många hundra år, Storbritannien. Konkurrensen mellan länderna började efter den engelska revolutionen på 1600-talet och kampen gällde den globala dominansen över handel och kolonier. Britterna hade gått i kapp och om Nederländerna som var världsledande på handeln och Frankrike kom att stå mot England, och efter 1707, Storbritannien, i Indien, i Västindien, i Kanada och inte minst i Europa. De krig som utkämpas mellan länderna var många och svåra. För att få resurser till krigen så importerades varor från kolonierna som såldes och drog in pengar. Historien på andra sidan av kanalen är känd när den industriella revolutionen inleddes med James Watts, ångmaskin. För att sedan få arbetare till de nya arbetsplatserna omvandlades den brittiska landsbygden. Jordbruket effektiviserades och befolkningen flyttade till städerna. Välståndet kom att mätas i pengar och den jordägande adeln fick se sig ekonomiskt omsprungna av köpmännen bland det som vi skulle kunna kalla för borgarståndet.

Det var en utveckling som såg annorlunda ut i Frankrike. Jordräntan var måttet på välstånd. Den som hade jord var rik. Det är det gamla medeltida feodala systemet som lever kvar längre i Frankrike, där jorden arrenderas ut till bönderna. Frankrike genomgår naturligtvis som alla andra länder i världen den industriella revolutionen men gör inte samma enorma förflyttning av människor till industrin, jordbruket fortsätter att vara en viktig del av den franska ekonomin. Vi kan se det när vi rör oss genom landskapet. Husen och byarna som finns kvar, ofta i grupper. Inte som i exempelvis Sverige som genomförde de olika skrifterna, när åkrar slogs samman och delades ut. Byarna delades upp när människorna flyttade till sin mark, istället för att bo tillsammans. Här ser vi mycket mer av jordbruksbyar och Saint Androny är ett bra exempel på detta. Sedan är just den här regionen mycket påverkad av att det odlats vin på de här fälten i nästan tvåtusen år!

VM finalen i fotboll 2018

Har inte missat en VM-final i fotboll sedan 1974, den mellan Västtyskland och Nederländerna i München, som Västtyskland vann med 2-1. Det kändes bra att våra värdar ville dela med sig av sin TV för att vi skulle kunna få se matchen. Det är klart, att vara i Frankrike, dagen efter den franska nationaldagen och se Frankrike spela VM-final i fotboll mot Kroatien, det är lite extra. Skulle vara otroligt illa att missa den. Sagt och gjort, vi accepterade inbjudan tillsammans med de andra gästerna och öl och vin plockade fram tillsammans med nyinköpta chips som snacks. TV var uppställd i det franska bondköket och stolarna vändes mot den moderna husguden, TV:n. Modern och moderna, det var en gammal tjock TV med en bild som lämnade en del övrigt att önska, men, det var jättetrevligt. Vi var lagom engagerade med en fransk avdelning som höll på de blåa laget och några förtappade stackare som tyckte att de schack rutiga, i rött och vitt, Kroatien, skulle stå som segrare.

Vilken match det blev! Två lag som ville spela fotboll, inte minst Kroatien som satsade allt framåt. Fransmännen var duktiga och kunde utnyttja kroaternas misstag. Vi hejade och levde oss in i matchen men när de blå under de franska kommunikatorernas jubel gjorde 4-1 så trodde få att det skulle kunna ske en vändning. Frankrike blev starkare samtidigt som Kroatien tappade lite ork. Så kommer kroaternas slumpmål och det är definitivt match igen. De lilla laget från Balkan tror återigen att de kan rubba jätten i blått. Fransmännen håller undan i bra och välspelad match där två lag vill spela fotboll och inte bara kasta sig på marken när ett vinddrag från en springande spelar tvingar dem i liggande ställning, vilt skrikande och krävande straff och utvisning för motståndaren. Nej, årets final var en mycket bra fotbollsmatch och det var så roligt att få ha sett den, särskilt som spelarna ville spela bra fotboll och det i finalen. Nu är det fyra år till nästa fotbollsmatch, finalen i Qatar 2022. Dessbättre är det knappt 1,5 år kvar till VM-finalen i Rugby. Frankrike har aldrig vunnit Rugby VM men ofta varit med som favoriter. Får ser hur det går i Japan.

Grillen tändes och var och en gjorde i ordning sin mat som vi åt gemensamt. En varm dag över gick till en ljum och ljuvlig afton innan det var dags att gå och lägga sig. I öronen ringde de tre franska bilarna i byn som åkte runt och tutade bland vinfälten för att fira den andra franska titeln i VM i fotboll.

Dag 1 – Stena Line – Stena Germanica
Dag 2 – Osnabrück och Münster – Öster eller söderut vid Venlo
Dag 3 – Compienge – Loiredalen som världsarv – Slottet i Blois
Dag 4 – Saint Androny – VM-finalen i fotboll 2018
Dag 5 – Världsarvet Bordeaux – Eau de Mirage – Monumnet aux Girondins – Garonnefloden – La Cité de Vin – La Base sus-Marine – Bordeaux
Dag 6 – Niort – Donjonen i Niort – Marais Poitevin – Rochefort – L´Hermione
Dag 7 – Blaye – Vaubans världsarv Citadellet i Blaye – Le Taillou – Chateau Haut Bourcier – Les Grandes Calonges
Dag 8 – Pair-non-Pair – Saint-Émilion – Château de La Rivière – Bourg – Château Tayac -Villa gallo-romaine de Plassac
Dag 9 – Merdoc – Saint Hélène – Lecanau – Royan
Dag 10 – La Pierre de Crazannes – La Rochelle – Ile de Re och Fort Boyard – Machecoul – Nantes
Dag 11 – Château des ducs de Bretagne – Nantes historia – Grue Titan – Charles-Édouard Jeanneret
Dag 12 – Saint Nazaire – Chantiers de l’Atlantique – La Pallice -Gamla stan Vieille Ville – Operation Chariot – Tintin – Mémorial de l’abolition de l’esclavage – Normandiedockan – Fartyget A380 – Tumulus des Mousseaux – Pornic
Dag 13 – Carnac – Elven en Village étape – Avranches – Patton square
Dag 14 – Mont Saint Michel – Deutsche Kriegsgräberstätte Mont d’Huisnes – Granville – Villers Bocage – Fontenay-le-Pesnel
Dag 15 – Operation Overlord – Utah beach – La Pointe de Hoc – Omaha beach – Amerikanska krigskyrkogården i Colleville-sur-mere – Hamnen i Arromanches – Gold beach – Juno beach – Pegasus bron
Dag 16 – Bayeuxtapeten – Musée de la Bataille de Normandie – Katedralen i Bayeux – Normandisk cider
Dag 17 – Caen
Dag 18 – Pont de Normandie – Dieppe – Aire De La Baie De Somme
Dag 19 – Lång väg hem