Blixtvisit i huvudstaden – Dag 3

Stor torget i Gamla stan. Här finns börshuset och här skedde Stockholms blodbad.

Sommartiden slog till i natt men inte gjorde det att sommarvädret kom. Tvärt om. Det ligger onödigt mycket snö och is kvar på vägar och lite över allt. Öppna ytor är täckta med ett vitt lager av snö eller is. Sommartiden hade också gjort att dottern, utöver det faktum att hon kom i säng för sent också sovit en timme mindre än nödvändigt. Gamla stan och slottet såg ut att ligga långt bort. Lösningen fick bli en kompromiss. En del av familjen åkte till stan, en del la sig att sova och en del satte sig framför datorn.

Efter en extra morgonlur var det dags att leka turister igen. Tunnelbanan transporterade oss till Gamla stan. Där blev vår lilla grupp återigen tre personer och så började vi nöta gatstenarena.

Gamla stan

Gamla stan eller staden mellan broarna som var det officiella namnet fram till 1980 grundades runt en borg som skulle utgöra ett lås till Mälaren. Officiellt är det Birger Jarl som upplät marken. Runt borgen utvecklandes en stad, till skillnad från landet som fanns när; Södermalm, Östermalm, Norrmalm och Västermalm eller Kungsholmen som det heter idag. Staden växte och stränderna fylldes ut och fler hus byggdes. Det var ingen riktig ordning på statsplaneringen utan det var en medeltida stad med ett gytter av gator. Detta fortsatte fram till den stora branden i början på 1600-talet då började gatorna bli lite rakare. Stora och Lilla Nygatorna las ut och det var dessa som vi korsade på väg upp för den branta brinken som tog oss förbi Tyska kyrkan. Med våra moderna mått så är det korta avstånd och det är svårt att tänkta sig att det gick att plocka in 5-6 krogar på ett kvarter. Efter att ha nått upp en bit drog vi oss norr ut och kom fram till Stortorget som var den gamla staden hjärta.

Det var här som den danske kungen Kristian II lät avrätta ca 82 personer ur den svenska adeln. De hade motsatt sig kungens anspråk på den svenska tronen genom Kalmarunionen och gjorde motstånd. Krig startade och Kristian kom med sina trupper och börjde belägra staden som vägrade att kapitulera. Genom att acceptera att amnesti för svenskarna så kunde han vinna den svenska kronan. Det bjöds på kröningsmiddag och då började en diskussion som mynnade ut i att flera av de svenska ädlingarna gjort sig skyldig till kätteri, brott mot den kristna läran och för det hade kungen inte gett amnesti. 8 och 9 november halshöggs och hängdes alla som kunde tänkas vara motståndare till Kristian II och den 10:e brändes alla liken på bål på Södermalm. En av de avrättade var Gustaf Eriksson Vasas far. Gustaf flydde till Dalarna och startade där ett uppror som tre år senare ledde till att Sverige lämnade Kalmarunionen.

Dagens underhållning på Stortorget var inte halshuggningar utan en av dessa hippieliknande, nästan medelålders män som reser runt som gycklare och livnär sig på att underhålla på gator och torg. Denne amerikan var inget undantag utan lyckads samla ihop en vältalig publik och visade upp sina jongleringstrick med äpplen, svärd och brinnande pinnar. Dottern visade stora ögon inför de konster som betraktades. Lock och pock vad var som krävdes för dra oss där ifrån och vi hamnade i slottsboden. Det var inga billiga saker som såldes tillförmån för kungafamiljen och dottern tyckte att den souvenir vi inhandlade var för dyr. Hon påpekade detta för personalen och försöka förklara prissättningen med ordet marknadsekonomi till en åttaåring är pinsamt. Att inte försöka prata med framtida kunder på en nivå som är begripliga utan rycka på näsan är inte en heder åt de som arbetar för HM Konungen. Då var personalen på Drottningholm mycket mer införstådd med att olika åskådare kräver olika bemötande. Kanske skulle slottsboden åka på besök på till kollegorna på Drottningholm och lära sig.

Vaktombytet

Klockan hade redan hunnit bli dags för vaktombyte och vi stannade och tittade. Har sett detta vaktbyte ett flertal gånger och behöver inte göra det någon mer gång men för dotterns skulle och för att det var där som var det ok. Med tanke på den tid det tar att knalla runt slottet och hämta hem soldaterna som står vakt så kanske det är dags att modernisera avlösningen istället för att dra ut på den tills åskådarna går därför att inget händer.

Livrustkammaren

Nu blev det liv i åttaåringen. Det fanns en egen tipspromenad för barn och den jagades med iver. Helst skulle någon läsa för att läsa själv är jobbigt! Vi vandrade runt i valven och tittade på de kungligas kläder från olika tidsepoker. Det var Gustav II Adolf som 1628 la grunden för det som idag är livrustkammaren då hans kläder skulle sparas till eftervärlden. Det är mycket att titta på och det ger en inblick i modets utveckling och det är det som saknades på polismuseet, de verkliga sakerna, the real thing! Det dunkla ljuset lockade till slutna ögon och när de samma sett sig mätta på montrarnas innehåll och magen påpekade att den minsann också var en del av kroppen så gick vandringen vidare.

Riksdagshuset

Gick runt slottet och mellan Riksdagshusets båda halvor. Blodstörtningen av att inte ha ätit gjorde sig påmind och en korvmoj på Drottninggatan sålde maten och en parkbänk mitt på stråket blev vårt middagsbord. Det var många som tittade konstigt på när vi i kylan kastade i oss vår mat. Konturerna av Riksdags huset syntes fortfarande. Huset uppfördes runt det förra sekelskiftet och ena halvan fick Riksdagen och den andra fick Riksbanken. När Sverige 1971 gick över till en enkammarriksdag flyttade riksdagen till det som idag är Kulturhuset vid Sergelstorg. Efter 12 år i exil flyttade riksdagen tillbaka till sitt hus igen. En kompis ansluter till det turistande sällskapet. Vi gick Drottninggatan fram som hon sjunger i sin sång och så tog vi och sneddade upp till Brunkebergstorg och smet in i Gallerian. Dotterns sömnvanor var helt utflippade och det var dags att åka till hotellet för att natta henne. Det blev en delad afton när dottern nattades och sambon och hennes väninna gjorde sig en glad kväll på ett närbeläget mathak!

Blixtvisit i huvudstaden – Dag 1 – Rökstenen – Nyköping – Drottningholm – Ekerö

Blixtvisit i huvudstaden – Dag 2 – Junibacken – Norrmalmstorg – Hallwylska palatset – Nybroplan – John Ericsson – Raul Wallenbergs torg – Polismuseet – Orminge

Blixtvisit i huvudstaden – Dag 3 – Gamla stan – Vaktombytet – Livrustkammaren – Riksdagshuset

Blixtvisit i huvudstaden – Dag 4 – Södertälje –Tom Titt

PersSkriverier har skrivit om Gustav III statskupp som ägde rum på Stockholms slott.

19 augusti 1772 – Gustav III genomför sin statskupp