Seglats på Östersjön – dag 13

Halländska affärer

Det var en lite seg morgon. Vi hade tid att passa på flera platser under denna sista semestersöndag. Först var det till att dumpa ena halvan på Varbergs simstadion där det simmades en riktigt bra bit medan den andra var på en bouppteckning. När detta var klart hade klockan snurrat flera varv efter middagen och bilen styrdes norrut på den stora leden. Trafiken var lugnare än vad som befarats.

Den vanliga turen när vi behöver fylla upp kyl och frys när vi kommer söder ifrån så är det en av Kungsbackas stora mathallar om fick besök. Efter att ha varit borta i nästan två veckor så skulle det behöva redan i morgon bitti. Vi hade av denna anledningen plockat med stora kylväskan som går att koppla in på bilbatteriet och så var maten något sånär kall när vi äntligen kom hem efter vår seglats på Östersjön.

 

Dag 1 – SvenskDag 1 – Svenska landskapsgränser – Hunehals – Vårdkaseberget – Hanhals kyrka – Li Gravfält – Kolerakyrkogården i Fjärås – Fjärås Bräcka – Korv och mos i Fjärås – Ölmevalla kyrka – Gamla Varberg – Trönningenäs väderkvarn – Sommartrafiken – Simstadion i Varberg
Dag 2 – Morup – Radiostationen Grimeton – Ernst Alexandersson – Världsarvet Grimeton – Varbergs fästning – Hallands museum – Hallands historia – Kulknappen – Bockstensmannen – Fästningsmurarna
Dag 3 – Falkenbergs station – Malmö – Lindängsbadet – Pildammsparken
Dag 4 – Lund – Domkyrkan i Lund – Astronomiska uret – Lunds Universitets historiska museum – Lindängsbadet igen
Dag 5 – Tågresa till Köpenhamn – Fröken Barnes källare, igen! – Nordhamnen – MSC Poesia
Dag 6 – Schwerins järnvägsstation – Schwerin – Delade länder – Kriget 1870-71 – Risken för terrorattacker
Dag 7 – Nordlig seglats på Östersjön – Gotland
Dag 8 – Stockholms skärgård – Fotografiska museet – Gamla stan – Vasa museet – Regalskeppet Vasa – Konserveringen – Krigföringen – Utvecklingen av museet – Nordiska museet – Strandvägen – OS i Stockholm 1912 – Avresa från Sverige igen – Oxdjupet – Furusund och Kapellskär
Dag 9 – MS Estonia – Bengtskär – Tallinn – Eppingi torn – Toompea – Tallinns domkyrka – Alexander Nevskij katedralen – Estniska parlamentet – Rådhustorget – Rådhus apoteket – Lunch med underhållning – Estonia monumentet
Dag 10 – Nyenskans och Gazprom – Sankt Petersburg – Peter-Paulfästningen – Pansarkryssaren Aurora – Marknaden – Uppståndelsekyrkan – Sankt Petersburgs stadshus – Sergej Kirov – Isakskatedralen – Rysk lunch – Eremitaget – Eremitagets guld rum – Kronstadt – Neva barrier
Dag 11 – Seglats hemåt
Dag 12 – Inseglingen till Köpenhamn – Åter i Sverige
Dag 13 – Halländska affärer