Påsk i Prag – dag 6

Sankt Wenzel kyrkan i Prag som uppfördes 1929 till tusenårsminnet av Tjeckiens skyddshelgons död.

Upp tidigt idag igen! Ingen semester här inte. Det blev till att packa ihop allting. Kylväskan som fungerat som kylskåp under natten placerades ut i bilen. De djupfrysta plastflaskor som vi hade med oss från Sverige var fortfarande frysta, till en del och vi hoppades att kylan skulle klara sig tills vi kom tillbaka från handbollen. Antingen efter semifinalen eller efter finalen. Vad det än var var vi tvungna att ge raka vägen mot Tyskland efteråt. Oroliga för påsktrafiken och köerna runt Berlin. Skulle vi nå final så var vi tvungna att flytta bilen. Hotellet kunde INTE ge oss en respit på 1-1½ h. Så är det. Hallen som vi skulle spela i låg på gångavstånd från hotellet, mindre än 2 km. Varför flytta bilen? Vi gick västerut och passerade en fotbollsstadium.

Boheminans 1905

Vi passerades deras stadium, Ďolíček. Laget har grönt och vitt som sina färger och en kängru som klubbmärke. Den tog de efter en turné på 1920-talet till Australien. De fick även två levande kängurur med sig hem, vilka de donerade till Prag Zoo. Klubben är en av de mest populära i Tjeckien och har för det mest tillhört högsta ligan i det land de spelat i. Österrike-Ungern, Tjeckoslovakien och Tjeckien. Ett mästerskap har de tagit 1983. Klubbens matcher mot lokalkonkurrenten Slavia Prag är omskrivna då det handlar om så mycket prestige. De har sina arenor mindre än 1 km från varandra. Det stora Pragderbyt är annars mellan Spartak Prag och Slavia Prag, medan Boheminas och Slavia kommer på andra plats. Nu var det inte stora fotbollsmatcher som vi skulle se, det var stora handbollsmatcher, promenaden fortsatte.

Kostel sv. Václava

Det var dags att ta sig upp något på bergssidan och halvvägs upp sprang vi på en park och i parken låg en imponerande kyrka. Första blicken sa att detta måste vara en ny byggnad som uppförts efter kommunismens fall men så var inte fallet. När vi senare läste på så byggdes kyrkan 1929 som en del av hyllningarna till sankt Wenzel. Han var kung i Böhmen när han mörades på väg till kyrkan av en grupp aristokrater med sin egen bror i täten. Han kom att vördas som ett helgon. Václava eller Wenzel på svenska är Tjeckiens nationalhelgon och hans dödsdag 28 september är en helgdag i den tjeckiska kalendern.

Själva kyrkan var smal och låg i sluttningen. Själva kyrkosalen låg på översta våningen och trappor ledde upp till kyrkan från suterräng planet. Allt i gråvit betong. Kyrkan ligger som etapper uppåt eller nedåt i terrängen och ger intryck av att vara en stor trappa. Hela byggnaden kröns av en ståtlig stramt rektangulär betongpelare som fungerar som klocktorn. På toppen står ett sju meter högt kors i guld. Vägvisningen verkade inte vara den bästa för vi såg inte skymten av en sporthall där arrangören hade sagt att den skulle ligga. Med hjälp av lokalbefolkningen skickades vi åt rätt håll. Fler vilsna svenskar dyker upp och det blev en lite hejarklack till slut.

Semifinal

Det var ett plasttält som var dagens spelarena. Matchen innan var välspelad och domarna var riktigt riktigt bra. Det var två kvinnliga EHF domare och vi hade turen att de skulle döma vårt lags match också. Tur för oss. På tältduken kunde vi läsa att det var inte tillåtet att föra oväsen eftersom det störde grannarna och det var inte svårt att förstå, vi hade hört hejarklackarna ett par kvarter bort. Laget kommer in och laddar upp och så är det dags för match. Det är jämt. Domarna gör en mycket stark insats och återupprättar med råge ett förtroende för tjeckiska domare, även om manliga domare har en hel del kvar. Det svartklädda tjeckiska laget spelade hårt men det gjorde vi också. Tack och lov så satte domarna tydliga gränser och de behövde inte visa ut spelare i parti och minut. Deras ledarskap var tydligt. Oväsendet i hallen var öronbedövande och tjeckiskorna ledde med tre mål när det blev frikast på halvtidssignalen. Ett frikast ska gå även om halvleken är avblåst. Motståndarna ställde upp på sexmeterslinjen och sträckte upp armarna i luften för att blockera det skott som måste komma. Dottern skickas fram och för andra gången i turneringen skickar hon bollen förbi blocket och målvakten och in i mål. Matchen levde in i andra halvlek också. Det blev en holmgång. Tjeckiskornas tvåmålsledning höll sig genom hela andra halvlek. Alla på planen kämpade, ingen ville ge sig och försäljningen av blodtrycksmedicin sköt i höjden. Tyvärr räckte inte allt slit till en seger och en finalplats men det var värdiga vinnare i en stenhård fight som avgjordes av spelarna och inte av domarna. Visst unnade vi tjejerna en finalplats och det gick inte att prata med dem efter matchen. De måste få lugna ner sig och få lite distans till vad de gjort.

 

Hemresan

Så återstod det nittio mil innan vi var hemma. De första sextio gick från Prag till Rostock. Det blev till att bränna mil på autobahn och försöka komma iväg så fort det gick för att lura så mycket påsktrafiks om möjligt. Orosmolnen låg runt Dresden och Berlin. Kvällen innan hade vi sett på kartor att vägen runt Berlin gick inte igenom utan öster om vilket verkade lite konstigt. Alternativvägen runt Potsdam, 2,5 mil längre var bara en minut långsammare. Vi valde ett alternativ och redan i Dresden tog vi oss västerut och vi en mycket trafikerad autobahn mot Leipzig. När köerna väl släppt gick det att åka på i bra fart och vi passerade orter som väcker så mycket historia, Meissen, Leipzig, Wittenberg, Codliz och Potsdam. Tyvärr kunde vi inte stanna någonstans utan det var att stå på för att hinna till Rostock. Resan gick mycket bättre än vad vi antagit och farten var god. När vi passerat Potsdam och trafiken från Berlin mot Rostock kom på så blev det genast mycket besvärligare att köra. Många bilar var skyltade med HH för Hansestadt Hamburg och detta var också vägen mellan Berlin och Hamburg. Mycket träd hade fällt bredvid motorvägen och vi misstänkte att autobahn ska bli trefilig. För när hamburgarna svängde västerut så blev vägen mycket behaglig att köra på med lagom lite trafik. I nådde fram till Rostock i god tid för allting och gjorde oss klara för att åka färja, tre timmar innan avgång.

 

Dag 1 – Trelleborg – M/S Skåne
Dag 2 – Autobahn – Sudetlandet – Prag
Dag 3 – Luziny – Astronomiska uret – Prague Handball Cup
Dag 4 – Pražské metro – Kobylisy – Pragborgen – Karlsbron – Det dansande huset – Tjeckisk matkultur
Dag 5 -Altron Krč – Heliga hjärtas kyrka – Vaclavplatsen – Jindřišská věž – Jerusalem synagogan
Dag 6 – Boheminans 1905 – Kostel sv. Václava – Semifinal – Hemresan
Dag 7 – Genom Skåne och Halland