Övernattningar i Örebro – dag 3

Örebro slott där det ligger på en liten egen holme i Svartån. Byggnaden bär tydligt arkitektoniska drag från en Vasaborg med de typiska runda tornen.

Gustavsvik

I påsktraditionen ingår numera en halvdags badande på ett äventyrsbad. I år skulle det bli Gustavsviksbadet. Badet var från början ett utomhusbad som anlades i mitten av 1930-talet som AK-arbete. AK-arbete betyder Arbetslöshetskommissionen och var i klartext ett nödhjälpsarbete för att lindra effekterna av 1930-talets depression. Simbassängerna byggdes ut under guldåren på 1950- och 60-talen och anläggningen funderade som sommarbad. 1986 kom inomhusbassängen till och 2002 kom äventyrsdelen, ”Lost city”, en av de främsta äventyrsbaden i Sverige.

Badet är känt inom släkten sedan gammalt, men då var det ett utomhusbad och nu är det ett äventyrsbad som håller god standard. Det går fortfarande att muta den yngre generationen med så enkla nöjen även prislappen har börjat springa iväg. Attraktionen är succén ”Lost city” där äventyrsbadet fått ett djungeltema. Där skickade vi in ungdomen som genast antog utmaning att klara alla rutschkanor och andra vatten attraktioner som erbjöds. Själv inspekterades inomhusbassängen. Sedan hoppade vi i skvätte ut lite vatten ur bassängen. Nästa gång som det var dags att börja gå i, så var det för ett par kilometer i flytande tillstånd. Sedan var det dags att utmana den yngre generationen igen, som antog utmaningen. ”Om du hoppar från sjuan så får du välja var vi ska äta hamburgare!” Uppvärmning med ett par tre meters hopp, det gick bra. Upp på femman, det var högt och så började vi förhandla om villkoren. Jo vi kunde tänka oss att acceptera ett fem meters hopp, OM det togs en promenad upp till sjuan. Ytterligare ett uppvärmningshopp på trean och så klättrades det upp. Förklarade för herrn som stod efter i kön och vad som var på gång och han nickade förstående när han insåg att det skulle ta lite tid. Jodå, efter lite kraftsamling så hoppades det från femman. Herrn som stod efter kön gjorde sedan ett handstående simhopp från sjuan, inte undra på att han varit så positiv inställd till promenaden upp och ner mellan femman och sjuan. Han fattade precis att det behövs byggas upp mod och självförtroende får att våga hoppa. Allt kul tar slut och så var det dags att infria förväntningarna om hamburgare. Det som noterades vara att badet, som förbrukar mycket vatten i vattenbristen, hade ställt in sina duschar, så att varje tryck på vattenknappen gav vatten i ca fem sekunder. Det avskräcker från lång duschning och sparar vatten. En lämplig hamburgerrestaurang av nordsvensk typ valdes ut och så satte vi av mot målet. Det dröjde inte länge innan vi hittade an reklamskylt till en annan bransch av samma kedja, så snabbt bytte vi riktning.

 

Behrn Arena

Så tog vi oss igenom centrala Örebro igen och när Rudbecksgatan gjorde en knix åt vänster för att undvika att leda trafiken in på den gamla Eyravallen så gjorde vi det också. Precis där arenan tog slut, svängde vi av och parkerade för att dela ut belöningen för ett fem meters hopp. Örebro Sport Klubb, ÖSK bildades 1908. Det tog 15 år innan de kunde få en ny fotbollsarena som döptes till Eyravallen. Namnet fick arenan behålla till 2005 då fastighetsbolaget Behrn köpte namnrättigheterna. Idag ingår även bandy- och ishockeyhallen, som båda tidigare hette Vinterstadion. Under 2003 till 2009 renoverades det till en modern idrottsanläggning med de faciliteter i form av restauranger och VIP-loger som krävs för att spela fotboll på toppnivå i herrallsvenskan. En av restaurangerna var den nordsvenska hamburgerkedja som låg i hörnet av matchplanen. I ett panoramafönster gick det att se halva planen som höll på att prepareras för det allsvenska mötet mellan hemmalaget ÖSK och gästerna från Östersund. Senare kunde vi höra att de senare förlorat med 2-1. Det kunde lika gärna ha varit Kif Örebro som spelat på konstgräset i damallsvenskan eller det amerikanska fotbollslaget, Örebro Black Knights. Det var spännande att vara så nära planen och se supportrar komma in och preparera sig för matchen. Dags att dra sig undan. Det var ingen högrisk match antog vi, men det finns en liten svans runt fotbollen som gör att det är klokt att hålla sig undan matchdagar. Synd på sätt och vis att det inte var damfotboll, då hade vi sluppit detta. Infarten till Drive-in, var avstängd eftersom matchstarten närmade sig och journalisterna från den lokala tidningen parkerade på pressparkeringen för att kunna rapportera från eventet. Vi for till nästa anhalt av Örebros sevärdheter.

 

Örebro slott

Den enda chansen att komma in i slottet var en guidad tur som gick någon timme eller två tidigare. Den hade inte fått lysande recensioner från kompisarna som varit där nyligen så den hade vi valt bort, men det var lite snopet att inte få komma in alls. Eller, om man så vill, vi hade inte läst på ordentligt. Trösten blev ett av tornen där det ordnats med en liten utställning. Örebro slott är känt från 1300-talet då den byggdes på en holme i Svartån. Den var till för försvar. Ty stridits om slottet har det gjorts. Redan under mitten av 1300-talet intogs slottet av den nyvalde svenske monarken, Albert av Mecklenburg. Han var inblandat i upproret mot kungen och Örebro slotts byggherre, Magnus Eriksson.

Det skulle dröja sjuttio år innan det var dags igen och denna gången var det Engelbrekt som intog borgen under upproret. Han ledde ett uppror med ursprung bland bergsmännen i Bergslagen, mot Erik av Pommern. Beroende på hur man väljer att tolka historien så finns det olika förklaringar. En skola säger att det var ett svenskt uppror mot de utländska herrarna, medan en annan säger att det rörde sig om att få slut på kriget med Hansan så att handeln kunde börja igen och pengarna åter flöda in. Det finns de som hävdar att de hela gällde kyrkans ställning medan någon ser det som ett uppror mot Kalmarunionen i sig självt. Beroende på hur var och en väljer att tolka historien så går det att få fram fakta för den ena eller andra tolkningen. Engelbrekt blev i alla fall hövitsman och fick Örebro slott i förläning. Det var härifrån han for iväg för ett möte i Stockholm. På vägen dit blev han ihjälslagen.

Mellan 1502 och 1521 bytte slottet ägare tre gånger, svenskarna tog det från de danska fogdarna och den danske kungen tog tillbaka slottet innan Gustav Vasa lade det till sin egendomslista. Den sista striden, i alla fall militära striden stod 1568 då hertigarna Karl och Johan gjorde uppror mot sin bror Erik XIV. Det var hertig Karl som tog hem Örebro slott till sitt hertigdöme. Hertig Karl är intressant, eftersom det var en driftig person som satte igång mycket industriell utveckling i sitt lilla hertigdöme. Bl.a. Åkers styckebruk i Sörmland som vi besökt tidigare. De var hertig Karl som byggde om slottet till den Vasaborg som vi så sakta smög runt, och noga undvik att glida ner i Svartån. Det var halt av den packade snön och det var inga räcken längs vallgraven. I halkan nådde vi fram till ingången till utställningstornet. Själva utställningen var av modernt snitt. Genomskinligt glas eller klar plast, med liten svart text som var svår att se mot den brokiga bakgrunden av tegel som tornen byggts av. Lite om hur det var att driva slottet och lite om hur slottet byggts om och lite om slottets historia och lite om några av de riksdagar som hållits i Örebro. Resan från Stockholm till Örebro var inte så lång som man skulle kunna tro, under äldre tider. Båten från Stockholm till Eskilstuna och vidare på åar till Hjälmaren och så är man nästan framme. Vatten förenade och land delade gällde innan tåg och bil tog över våra transporter.

 

Örebro

Vi tog oss ut på slottsplan igen och promenerade över Kansligatans bro till den norra sidan av Svartån. Där tog vi oss igenom Henry Allards Park. Henry Allard var för den som inte kommer ihåg honom talman i Sverige Riksdag mellan 1969 och 1979. Han var talman i andra kammaren och blev den förste talmannen i den nya enkammare riksdagen 1971. Respekten för honom måste ha varit stor eftersom han fick fortsätta sitt uppdrag trots att det blev en borlig valseger 1976. I ändan av parken mot Järntorget stod ett monument, eller två, dels Karl XIV Johan som är en femton meter hög staty, dels 15 meter historia som är en tidslinje över den svenska historien mellan 1810 och 2010.

Örebros historia är äldre än 200 år. Namnet Örebro är en direkt påminnelse om stadens historia. Bro är ganska klart en överfart över Svartån. Det var hit resande drogs eftersom de var ganska lätt att ta sig över där det var grunt. En gammal rullstensås hade lämnat efter sig stenar som kallas för ör. Namnet kan härledas från bron vid ör stenarna – Örebro. Det var hit som sju olika vägar under medeltiden sammanstrålade och den inte minst viktiga, Eriksgatan passerade över Svartån på väg från Mälardalen mot Västergötland. Närheten till Hjälmaren gjorde även sjötransporter möjliga. Vi ska heller inte negligera stadens närhet till Vättern och den tidiga kungamakten som var placerad på Visingsö. Slaget vid Örebro 1160 är ett tydligt exempel på hur makten mellan kungarna växlade genom lycka eller olycka i en enda batalj. I slaget fick kung Magnus Henriksson sätta livet till. Örebro fick stadsprivilegier under 1200-talet. Staden fortsatte att vara i hetluften under medeltiden i kampen mellan olika släkters intresse av kungamakten. Det var här, runt Vättern mellan västra och östra Götaland, som striderna stod innan grundläggandet av Stockholm gjorde att den ekonomiska makten flyttades till låset mellan saltsjön och Mälaren. Det var kanske därför som Örebro slott byggdes och hamnade direkt i hetluften.

Riksdagarna, eller herredagarna, flyttade runt i Mälardalen. Örebro fick sin del under 1300-talet men sedan skulle de dröja 200 år, innan riksdagarna kom tillbaka till staden under 1500-talet. Kanske var det minnet av Engelbrekt Engelbrektsson, upprorsmakaren som skrämde bort statens ledande personer från staden, eller var det ändrade politiska mönster under Kalmarunionen där Örebro måste ha legat ganska avsides. Örebro hamnade återigen i centrum när svenskarna satte sig upp mot den danske kungen under unionens slutskede. Striderna om slottet bekräftar delvis detta. Örebro blir verkligen en del av det svenska politiska maktcentrumet med flera riksdagar under 1500- och inledningen av 1600-talen när stormakten grundläggs. Därefter försvinner riksdagarna från staden igen under 200 år. Stormaktens envälde och den formella flytten av huvudstaden till Stockholm ändrar förutsättningarna. 1810 kallas det återigen till riksdag i Örebro. Det var då som den nuvarande kungaättens anfader väljs till kronprins i Sverige, Jean-Baptiste Bernadotte. Mannen som vars staty vi tittade på.

Promenaden fortsatte i riktning söderut mot St: Nicolaikyrkan. Den ligger på den övre sidan av Stortorget och det var där som Bernadotte på riksdagen blev vald till svensk kronprins. Väl inlindad i byggnadsställningar och pressningar var det inte så mycket att se denna vårvinterdag. Solen hade jobbat på bra med dagsmejan och lyckats att få upp lite värme så det var lite bättre. Vi vände kyrkan ryggen och tittade åt andra hållet. En mobil scen ställdes upp på torget för en konsert och bakom den stod Engelbrekt staty. Det var dags att avsluta promenaden och historien i centrala Örebro. Nästa del av Örebros historia är inte storpolitikens utan militärens och ekonomins. Samt, inte minst, framtiden!

Örebro utvecklades till en militärstad under Karl Johans tid som kung. Sannahed som besöktes för ett par dagar sedan var en av övningsplatserna. Flera olika militära enheter har passerat revy i staden och ett par av dem är kvar ännu. Under industrialismens genombrott i slutet på 1800-talet började det uppstå skoindustrier. Örebro blev centrum för svensk skoindustri och behöll sin ställning långt i på 1960-talet. När de svenska skyddstullarna och kravet på självförsörjning, som införts under andra världskriget upphörde, så blev kostnaderna för tillverkning för dyr och produktionen flyttades först till Sydeuropa och senare till Asien, som fortfarande tillverkar våra skor. Örebro Kexfabrik är ett annat namn från en äldre tid och Örebro växte fram som en industristad. Under strukturrationaliseringarna drabbades staden, som alla andra småstäder i Sverige, av arbetslöshet och i den vevan flyttades statliga verk ut från Stockholm. Statiska Centralbyrån var en direkt stödåtgärd till minskningen av skoindustrin. CSN och Transportstyrelsen är två andra myndigheter som numera hör hemma i staden. Framtiden för Örebro ligger kanske inte i statlig förvaltning utan i utbildning och forskning. Det var därför intressant att få göra en tur till en nästan lite egen stad i den sydöstra utkanten.

 

Örebro Universitet

Det är lätt att tänka på anrika och stora universitet som Lund, Uppsala, Stockholm och Göteborg. Linköping och Umeå har kommit fram bra och Linneuniversitetet i gör mycket reklam för sig. Örebro har också ett universitet av senare datum. Det är endast Linne och Mittuniversitetet som kommit till efter Örebro 1999. Återigen så har de äldre universiteten en central pampig byggnad och så ligger institutionerna utspridda över hela staden, liksom studentboendet. I stadsdelen Almby har ett campus byggts upp och det var dit vi kom körande. Vi välkomnades av byggnader som förkunnade studentkår och rektorsexpedition. Bakom detta låg alla forskarrum, lektionssalar, studiehallar och andra nödvändiga byggnader för en läroanstalt med ca 9000 studenter. I denna inre cirkel låg skolan och utanför i en yttre cirkel låg studentbostäderna. Allting samlat på ett ställe. Det ger sin speciella atmosfär åt hela verksamheten. Vi körde runt området att par varv och tittade innan det var dags att ta sig tillbaka till hotellet och vila. Det hade varit en lång dag och i morgon är det en lång resa.

Övernattningar i Örebro – dag 1 – Riksväg 40 – Gyllene Uttern – Gränna – Turistvägen Gränna till Omberg/Tåkern – Alvastra – Sverkerstenen – Skänninge – Sannahed – Viktor Balck – Vestastenen – Hällabrottet

Övernattningar i Örebro – dag 2 – Örebro länsmuseum – Örebro stadspark – Wadköping – Svampen

Övernattningar i Örebro – dag 3 – Gustavsviksbadet – Behrn Arena – Örebro slott – Örebro – Örebro universitet

Övernattningar i Örebro – dag 4 – Forsvik – Karlsborg – Falbygdens ost