Södra Östersjön – Dag 7

Det moderna Greifswald är en återblick mot det medeltida. Vackert och stilfullt.

Den så fina gårdagen hade över natten förbytts till regnväder. Värmen ersattes med kyla och den strand som igår lockat med sin varma sand visade sig nu från sin ogästvänliga sida. Det blev till att ha överläggningar och när väderprognosen lovade mer regn så siktade vi in oss på den tyska delen av Pommern. Det blev mer kilometer att nöta på de polska och tyska vägarna. Målet var den gamla svensk staden Greifswald.

Greifswald

Hansastaden Greifswald var den första tyska staden som vi kom till efter äventyren i Polen. Det var inte lätt att hitta rätt i centrum i den gamla svenska staden så det fick bli några varv. Det var eftermiddag och det var läge att hitta någon stans att bo. Zimmer frei, var skyltar som var eftertraktade, dock fanns inga sådana fanns att hitta. GPS:en kom fram och nu letade vi efter ett hotell. Till slut hittades en byggnad och det var ett märkligt ställe. Det måste ha varit en del av Universitetet i staden som hade ett gästforskarhotell eller något. Hotellet låg två trappor upp i byggnaden och väl incheckade fick vi ett hörnrum som var både varmt och kvavt efter dagens solsken. Sängen var placerad mitt i rummet och bakom huvudkudden fanns det två skrivbord och vid fotändan kylskåp och minibar. Det fanns en toalett med ingång från vänster och vägg i vägg låg en separat dusch, med ingång från höger. Hotellet angav att det var ett kreativt hotell och nog var det kreativa lösningar men om de var bra är en annan sak. Fönstren var i alla fall runda, som ytterligare ett mått på kreativitet.

Vi gjorde oss i ordning och for iväg mot centrala Greifswald för att titta på staden och framför allt äta mat. Greifswald fick sina statsprivilegier runt 1250 och 1278 blev staden medlem av den Nordtyska Hansan. Området runt staden var tidigt känt för sin saltproduktion, en mycket viktig vara för konservering av mat under medeltiden. Mat var det vi ute efter. In i bilen och så for vi iväg. Att denna del av Tyskland tillhörde DDR var fullkomligt klart när vi tittade på de omgivande husen och vägarna. Det andades något som kallas Stalinarkitektur, stort, fyrkantigt och själlöst. Nu hittade vi fram till det underjordiska parkeringshuset. Det låg under Landersmuseeum, något som liknade en nyklassicistisk slottsbyggnad. Det var stängt men efter som det var mat vi var ute efter tog vi oss snabbt till det gamla marknadstorget. I det solljus som fortfarande trängde sig ner till det gamla torget valde vi den uteservering som verkade ha flest gäster, för dagen en pizzarestaurang. Vi beställde de Italieninspirerande maträtterna och valde läsk för att slippa gå tillbaka till hotellet.

Nu blev det lite tid till att titta på omgivningarna och människorna. Inte långt ifrån där vi satt låg stadens rådhus. Rådhuset var bara ett av de vackra husen runt torget. Det var omöjligt att det var originalhus. De renoverades mycket noggrant efter återföreningen och som på många andra ställen i östra Tyskland lades det ner stora summor för att få de båda delarna av Tyskland att bli något så där likvärdiga. Vår pizza kom och istället ägnade vi oss en fantastiskt god måltid. Cyklande människor for förbi och några flanerade i den vackra kvällen. Vi följde de senares exempel och tog oss för att promenera genom staden. Rådhuset byggdes under den svenska tiden i dessa områden. Greifswald togs över, från danskarna av de pommerska grevarna innan det blev svenskt efter efter den Westfaliska freden 1648. I praktiken från 1630 när svenskarna intervenerade i det 30-åriga kriget. Det styrdes som svenska Pommern fram till det att Napoleon kom farande och ritade om den europeiska kartan under sin framfart. Området återlämnades till Sverige efter Napoleonkrigen men i freden i Kiel tilldelades området till Danmark. Wienkongressen ett par år senare satte återigen Pommern under svensk administration. Svenskarna valde att sälja området till Preussen.

För Sverige var det länge en stödjepunkt på kontinenten. Svenskarna hamnade i krig med Polen och sedan Brandenburg och Greifswald besköts och belägrades. Ännu mer trängda var svenskarna under det stora nordiska kriget, som varade i 21 år mellan 1700-1721. Det medförde slutet på den svenska stormaktstiden men inte slutet för svenska Pommern som levde vidare i nästan 100 år.

Området blev tyskt för att senare skonas från plundring av Röda armén. Staden hamnade under sovjetisk ockupation och hamnade i DDR innan återföreningen 1991. Vi passerade universitets bygganden som också det är ett minne från svensktiden, det grundades i mitten på 1400-talet som ett av världens äldsta universitet. Många svenskar studerade vi stadens läroanstalt när det svenska stormaktsväldet var som störst, men även senare under 1700-talet. Lasse Lucidor är ett av de mer kända namnen. Området utsattes för lystna grannars begär men svenskarna lyckades behålla sitt land med tur och skicklighet.

Staden ligger vid floden Rycks mynning och det var säkert därför som den var intressant ur svensksynpunkt. Genom att behärska alla flodmynningar kunde kronan ta upp tull och därmed få in kontanta medel till att betala sina knektar. Handeln med salt inbringade många sköna blänkande och mindre blänkande mynt till den svenska statskassan. Danskarna hade tillfälligt överhöghet i området innan det 30-årigakriget bröt ut och Schweden zeit inleddes. Vi strosade runt i den pittoreska gamla stadskärnan någon timme medan sommarkvällen skymde allt mer och det var dags att bege sig till natthärbärget.

Södra Östersjön – Dag 1 & 2 – Karlskrona

Södra Östersjön – Dag 3 – Gdynia – Rekowo Górne

Södra Östersjön – Dag 4 – Marlbork/Marienburg – Westerplatte – Sopot

Södra Östersjön – Dag 5 – Hel – Oliwa

Södra Östersjön – Dag 6 – Leninvarvet – Gdansk/Danzig

Södra Östersjön – Dag 7 – Greifswald

Södra Östersjön – Dag 8 – Peenemünde

Södra Östersjön – Dag 9 – Rügen – Stralsund

Södra Östersjön – Dag 10 – Rostock