Resdag 6

Niort

14,3 mil – 1 h 30 min – vägtullar

Lunch

Plantangets stenhus

Niort
Niort växte fram på 900-talet kring en där anlagd borg. Under medeltiden blev Niort en viktig handelsstad

Neolithic Axel Niort – Toulouse Museum.
Niort har befolts sedan Neolithicen, vilket framgår av olika arbetade flintar, inklusive en polerad öx upptäckt Place de la Breche (Museum Collection of Niort)

Antiken
Innan första århundradet är Niort förmodligen en by i Sèvre-slingan, där Bessac distrikt ligger. Arkeologiska utgrävningar som genomfördes under åren 1970-1980 visar en viktig kommersiell aktivitet för tiden. Samma verk daterar en gradvis övergivning av livsmiljön mot slutet av första århundradet. Anledningarna till denna nedgång i verksamheten är inte kända: bränder, epidemier (nära myrar), hypoteserna kan vara många och orsakerna ibland komplementära.
Förekomsten av en gallo-romerska gemenskap bekräftas av upptäckten, i januari 2018, på Port-Boinots plats, av tre statyer av keltisk inspiration: två modergudinnor och gudinnan Epona21.
Den orthonormala planen på gatorna i Sèvre Niortaise-slingan föreslår en fortsättning på den gamla kadastrationen. På båda sidor om den gallo-romerska vägen som lämnar Niort i väst har gravyrzoner utvecklats. En av dem, kyrkogården Saint Martin, användes allmänt i Merovingian perioden. Det utgrävdes 197222.

Medeltiden
Hög medeltid
I den karolingiska eran verkar det som av säkerhetsskäl stramas den mänskliga ockupationen kring ett tillbedjan och avgörande på Notre-Dame och Saint-Andrés kullar. Dessa kullar ger möjlighet till ökad övervakning på Sèvre Niortaise och dess hamn. Floden är en naturlig transportväg och handeln är inte obetydlig vid den tiden. Det är också en plats för avbrytning att fortsätta med land med inlandet. Men det är också en gateway till invasioner, som bekräftades av Normans övertygande ankomst i 940.

Staden har flera byggnader från 1400- och 1500-talen, såsom Notre-Dame-kyrkan i gotik och det före detta stadshuset. Staden var tidigare känd för tillverkning av handskar och skor, sina garverier samt sprit- och kvarnindustri

Klassiska medeltiden
Staden beror på räkningen av Poitiers. Den passerar med Elanor av Aquitaine medgift först under Frankrikes kungas myndighet, sedan med sitt återbrott, i hertigen av Anjou, som också är kung av England. (Empire Plantagenet) Denna situation gör inte var inte utan några fördelar. I 1203 beviljar Aliénor Niortais ett franchise charter. Hennes kungliga make, Henry II och hans son Richard Lionheart, befästa citadellet med ett slott och en inneslutning som var 2.800 meter lång, nästan dubbelt så stor som Carcassonne.