Seglats på Östersjön – dag 9

MS Estonia

Det hade gungat lite mer denna natten. Det kändes av och någon gång har det sagts, att farvattnet på Östersjön, söder om Åland och sydvästra Finland är luriga med sjögången, stämmer det så var det lite så i alla fall i natt. Inte så att vi vaknade men de gånger som vi gjorde det märktes det. För snart 25 år sedan när MS Estonia var på väg från Tallinn till Stockholm. Något hände med det så kallade bogvisiret och det gick sönder och vatten började forsa in på bildäck. I sjögången blev det snabbt obalans och fartyget fick slagsida och sjönk. 852 personer omkom, varav 501 svenskar. Hon gick i samma farled som vi nu gjorde och någonstans under natten passerade vi henne på 60 meters djup. Man måste vara ödmjuk för naturens krafter. Vår båt hade inget bogvisir och stäven var av en annan sort, som bättre skulle klyva vågorna och skydda fartyget mot översvall. Det är också ganska högt upp till backen på fartyget så det skall till en hel del. MSC Poesia byggdes drygt tio år efter att Estonia förliste så det är klart att de erfarenheter som togs tillvara har används.

Bengtskär

Hade hoppas att under natten kunna få se fyren på Bengtskär. Det gjordes inte eftersom vi sov. Sen är det tveksamt om vi skulle kunna göra det så långt söderut på farleden. Bengtskär ligger knappt två mil sydväst om Hangö udd och fyren på ön byggdes 1906. Det var och är Nordens högsta fyrbyggnad med en höjd på 51 meter. Det är en viktig del i sjöfarten i området där fyrens ljus sprids vida omkring. Det skulle också vara en mycket bra punkt att bevaka sjötrafiken när det är krig. När finnar och ryssar åter började kriga 1941 så var platsen strategiskt intressant. Finnarna hade skickat dit en mindre trupp under ledning av löjtnanten Fred Luther. Det var han som kom att leda försvaret av fyrplatsen när ryska specialtrupper anföll 26 juli, nästan exakt på dagen 78 år sedan. Striden slutade med att 35 finnar och 36 ryssar låg döda på marken. Finnarna kunde behålla ön och ryssarna försökte sig aldrig på att inta Bengtskär igen. PersSkriverier har skrivet om denna dagen i historien.

Tallinn

Klockan hade ställts om innan vi gick och la oss eftersom Estland ligger en timme före den svenska tiden. Vi ställde klockan för att vara säker på att komma upp till frukosten i tid för att hinna med dagens utflykt, en egen promenad i Tallinn. När det var dags att gå av visade skyltar att det var 800 meter till city center och vi satte igång med promenaden för att hålla värmen i kylan. Kvicksilvret höll sig på 15 graders sträcket och det är inte varmt när man kommer från temperaturer på mellan 26 och 30 grader. Det var inte svårt att nå fram till världsarvet, Tallinns gamla stadskärna.

 

 

Nu finnas det mycket att göra så det finns tid att göra annat innan det är dags att komma tillbaka och läsa om vad som hända i Tallinn och den lilla katastrof som vi råkade ut för…